Elon Muskin esiintyminen Saturday Night Livessä kiinnosti Dogecoin-sijoittajia. Vaikka DOGE romahti, niin luvassa oli myös positiivisia uutisia. Koira-aiheiset meemikolikot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Flippening-puheet kiihtyvät, kun Ethereumin markkina-arvo lähestyy Bitcoinia. Jopa sadat USA:n pankit mahdollistavat pian Bitcoin-sijoitukset. Inflaatio on yksi talouskeskustelun kuumimpia puheenaiheita. Miten se vaikuttaa kryptovaluuttoihin?
Elon Musk ja Dogecoin
Viime viikon odotetuin tapahtuma oli Elon Muskin esiintyminen Saturday Night Live -viihdeohjelmassa. Musk oli nimetty jo pari viikkoa aiemmin ohjelman hostiksi. Lähetystä odottivat mielenkiinnolla etenkin Dogecoinin holdaajat. Moni spekuloi Dogecoin-sketsien saavan kurssin lentoon.
Näin Dogecoinista vitsailtiin lauantaina.
Elon on Dogecoin: “Yeah, it's a hustle”pic.twitter.com/hFgyrmyq2M
— Bloqport (@Bloqport) May 9, 2021
Muskin esiintyminen ei ollut katsojien mieleen, sillä jakson arvostelut olivat hyvin negatiivisia. Saman huomasivat myös meemikolikon holdaajat. Dogecoinin kurssi syöksyi lauantaina yli 30 prosentin laskuun. Kyseessä oli oppikirja-esimerkki lauseesta ”Buy the rumor, sell the news.” Tästä riitti viihdettä etenkin Bitcoin-maksimalistien leirissä.
IN HINDSIGHT
IT WAS INEVITABLE pic.twitter.com/slfl1tLHoD— Jameson Lopp (@lopp) May 9, 2021
Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä Dogecoinin syöksy pysähtyi nopeasti, eikä suurempaa romahdusta nähty. Päinvastoin, kurssi on palautunut alkuviikolla takaisin $0,50 tienoille. Osasyy on varmasti Elon Muskin ilmoitus sunnuntailta.
SpaceX launching satellite Doge-1 to the moon next year
– Mission paid for in Doge
– 1st crypto in space
– 1st meme in spaceTo the mooooonnn!!https://t.co/xXfjGZVeUW
— Elon Musk (@elonmusk) May 9, 2021
SpaceX-yhtiö laukaisee siis DOGE-1 satelliitin kohti kuuta ja missio maksetaan dogecoineilla. ” This mission will demonstrate the application of cryptocurrency beyond Earth orbit and set the foundation for interplanetary commerce”, kommentoi SpaceX:n Vice-President Of Commecial Sales, Tom Ochinero.
Jos haluat hypätä avaruus + kryptovaluutta -aiheessa syvään päätyyn, niin tsekkaa alla oleva video.
Chico Crypto -kanava esittää siinä mielenkiintoisen teorian Satoshi Nakamotoon ja Elon Muskiin liittyen.
Koirakolikoiden hurja suosio
Jatketaan uutisia koirakolikoilla. Nyt ei kuitenkaan puhuta Dogecoinista, vaan sen kilpailevista vaihtoehdoista. Kevään 2021 altcoin-ralli kiihtyy entistä enemmän. Uusia sijoituskohteita nousee esiin kuin sieniä sateella. Käynnissä on oikea koirakolikoiden buumi, kuten alla oleva matriisi hyvin kertoo.
we deserve death pic.twitter.com/HOojy1FOux
— bitfloorsghost (@bitfloorsghost) May 11, 2021
Missasitko Dogecoinin 100x-nousun? Ei hätää, tarjolla on SHIBA INU! Kyseinen valuutta nousi viime päivinä jo kryptomarkkinan top 20 -listalle. Kurssi on raketoinut kuukaudessa yli 24.000 prosenttia. Taustalla on sen lisäys mm. Binance-pörssiin.
Sosiaalinen media on täyttynyt SHIBA INU -tarinoista. Toiset muuttivat tonnin miljoonaksi, osa ei ollut yhtä onnekas.
Should I NFT this? The $SHIB I sold for $150 last year are worth nearly $10 Million right now. pic.twitter.com/muXmzOpXkR
— priyeshu.eth (@priyeshugarg) May 10, 2021
Dogecoin-kloonit ovat vain yksi meemikolikoiden sektori. Erilaiset MOON/ELON -nimet ovat myös tuttuja, kuten jatkuvaa kiimaa aiheuttava SAFEMOON. Miten tällainen ilmiö on mahdollista?
Kaiken takana on DeFi ja hajautetut pörssit eli DEXit (PancakeSwap, Uniswap). Hajautetut pörssit mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi luoda oman tokeninsa ja tarjota sille likviditeettiä. Aiemmin esteenä olivat pörssit, jotka eivät listanneet jokaisesta huuhaa-projektia sen perustamisen jälkeisenä päivänä.
DeFi-maailmassa rajoituksia ei ole. SHIBA INU on esimerkki kolikosta, joka päätyi lopulta myös pörssien listoille. Se on kuitenkin perustettu jo viime vuoden puolella. Tosin, kolikolla on ollut järjellistä volyymia vasta kuukauden päivät. Ehkä se voidaan laskea jo pitkäksi ajaksi meemisijoittamisen maailmassa.
Jokaisella bull-markkinalla on omat tunnuspiirteensä. Vuonna 2017 sijoitettiin ICO-huijauksiin, vuonna 2021 puolestaan meemikolikoihin. Bitcoinkeskus muistuttaa sijoittajia parista tärkeästä pointista:
- Markkinoiden tarkoitus ei ole rikastuttaa mukanaolijoita, vaan siirtää rahat suurilta massoilta pienen joukon taskuun
- Mitä pidempään holdaat pump & dump -kolikkoa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä jäät bag holderiksi
- Älä ryntää meemisijoituksiin 10.000+ prosentin nousun jälkeen; lähde mukaan ajoissa tai etsi uusi sijoituskohde
Muista, että vihreät tuottoprosentit eivät tarkoita voittoisaa sijoitusta. Vasta, kun olet myynyt omistuksesi onnistuneesti, olet saattanut voittaa jotain. Suurin osa holdaa meemikolikoita ahneuksissaan liian kauan jääden lopulta maksumiehen rooliin. Olkaa varovaisia!
Päivitys aiheeseen Shiba Inuun liittyen:
NEW: Ethereum founder @VitalikButerin has told dog-themed memecoin creators to bark up another tree, moving trillions of tokens he was gifted.
A billion dollars worth of $SHIB was sent to an Indian COVID relief fund.@zackseward reportshttps://t.co/QtjkyOXpC3
— CoinDesk (@CoinDesk) May 12, 2021
Flippening-puhe kiihtyy
Aktiivinen somettaja törmää termiin ’flippening’ yhä enemmän CT:n (Crypto Twitter) maailmassa. Se nousi laajempaan käyttöön keväällä 2017, kun Ethereumin ensimmäinen suuri nousukausi käynnistyi. Ennen vuotta 2017, Bitcoinin markkina-arvo oli yli 80 prosenttia, eikä altcoineista juuri puhuttu sijoituskohteina.
Termi ’flippening’ tarkoittaa Ethereumin markkina-arvon nousua yli Bitcoinin markkina-arvon eli ’flippaamista’. Alla olevassa kuvassa on kehitys vuodelta 2017. Grafiikassa ovat sekä Bitcoinin että Ethereumin markkina-arvot.
Bitcoin-maksimalistit lähinnä naureskelevat flippening-puheille. Fakta on kuitenkin se, että Bitcoinin ja Ethereumin markkinaosuudet päätyivät hämmästyttävän lähelle toisiaan. Ero oli pienimmillään noin seitsemän prosenttiyksikköä (37 % vs 30 %).
On sitten toinen juttu, olisiko Ethereumin ykköspaikka kestänyt pidempään vuonna 2017. Todennäköisesti ei.
Flippening-puheet ovat kiihtyneet viime aikoina Ethereumin kurssinousun myötä. Platformien kuningas ylitti tänään jopa 500 miljardin dollarin markkina-arvon. Bitcoin oli näissä lukemissa vielä vuoden 2021 taitteessa, eli reilut neljä kuukauta sitten.
Markkinaosuuksien ero oli tammikuun alussa 60 prosenttiyksikköä. Nyt lukema on enää 22 prosenttiyksikköä.
This time it’s different? Kieltämättä markkinatilanne on erilainen vuoteen 2017 verrattuna. Nyt Ethereum-alustalla on valtava määrä sovelluksia esim. DeFi-sektorilla, joiden käyttö kasvaa koko ajan. Lisäksi Ethereum 2.0:n staking sekä lukuisat ETF:t houkuttelevat ammattisijoittajia aivan eri malliin.
Ethereumin suosiosta kertoo myös seuraava grafiikka.
Miner revenue on Ethereum is now higher than on Bitcoin (+does not include MEV profits).
Ethereum at $77.3 million per day vs. $67.3 million for Bitcoin miners.https://t.co/VevgNFNmbS pic.twitter.com/7eY8o1HLjB
— mhonkasalo (@mhonkasalo) May 12, 2021
Vaikka Ethereum nouseekin nyt vakuuttavasti, Bitcoin lähtee aikanaan taas liikkeelle. Ero on kaventunut käynnissä olevan ”altseasonin” myötä. Bitcoinin kurssi on polkenut paikallaan noin kolme kuukautta. Sijoittajien varat kiertävät aina sektorista toiseen, ja pian voi olla taas Bitcoinin vuoro.
Kannattaa myös huomioida näiden valuuttojen kokoluokka. Flippening 1000 miljardin tasolla vaatii hurjasti likviditeettiä verrattuna 10 miljardin tai 100 miljardiin tasoon. Ethereumin olisi saatava satoja miljardeja dollareita ENEMMÄN kuin Bitcoiniin, jotta vallanvaihto olisi mahdollista.
Bitcoinin ja Ethereumin käyttökohteet sekä arvonmuodostus ovat myös erilaisia. Bitcoin on digitaalista kultaa ja ultimaattinen SOV (Store Of Value). Ethereum on puolestaan hajautettujen applikaatioiden käyttöjärjestelmä. Niiden narratiivit houkuttelevat varsin erilaisia sijoittajia.
On hyvin mahdollista, että Ethereum rikkoo biljoonan dollarin markkina-arvon tämän nousumarkkinan aikana. Moni ennustaa Etherille yli 10.000 dollarin kurssia, mikä tarkoittaisi noin 1,2 biljoonaa dollaria. Missä Bitcoinin markkina-arvo tuolloin on? Aika näyttää.
Yhdysvaltain pankit ja Bitcoin
Kryptovaluuttojen adoptio on ottanut viime vuosina valtavia askeleita. Viime syksynä mm. PayPal toi kryptovaluutat tarjontaansa, minkä lisäksi mm. ammattilaisille suunnatut custody-palvelut ovat lisääntyneet valtavasti.
Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa nykyisin monella tavalla. Myös suomalaiset voivat hankkia Nordnetista helposti Bitcoin ETN-tuotetta samaan portfolioon osakkeiden kanssa. Markkinoilta löytyy myös erilaisia futuureja, optioita ja CFD-trackereita vivulla tai ilman.
Yksi iso askel on vielä ottamatta: perinteisten rahoituslaitosten eli pankkien hyväksyntä.
Pankit suhtautuvat yhä negatiivisesti kryptovaluuttoihin. Tilanne ei ole tämä vain Suomessa – vastaavia esimerkkejä on ympäri maailmaa. Aktiivisten kryptosijoittajien pankkitilejä on suljettu, eikä tilin avaus alan yrityksille meinaa onnistua.
Perusteluina nähdään yleensä rahanpesuun liittyvä lainsäädäntö. Onko tilanne vihdoin muuttumassa?
Hundreds of U.S. banks will soon allow customers to buy, hold and sell #bitcoin through their existing accounts, says NYDIG.
— Documenting ₿itcoin 📄 (@DocumentingBTC) May 5, 2021
Bitcoinkeskus on kirjoittanut jo vuosia siitä, että pankkien adoptio on vain ajan kysymys. Näemme vielä sen päivän, kun suomalaisen pankin mobiilisovelluksessa seisoo eurotilin vieressä on Bitcoin-tili. Nyt tämä todellisuus on askeleen lähempänä Yhdysvalloissa.
CNBC-kanava julkaisi aiheeseen liittyvän uutisen viime viikolla. Siinä kerrotaan, että custody-palveluita tarjoava NYDIG on kimpassa yhdessä asset management -firma Fidelityn kanssa. Ne rakentavat pankeille liittymää Bitcoin-maailmaan.
“What we’re doing is making it simple for everyday Americans and corporations to be able to buy bitcoin through their existing bank relationships. If I’m using my mobile application to do all of my banking, now I have the ability to buy, sell and hold bitcoin.”
Näin kertoo NYDIGin Patrick Sells.
Miksi kehitys olisi muuttumassa? Taustalla on tietysti raha. Pankkeja kyllästyttää katsoa, miten niiden asiakkaat siirtävät päivittäin miljoonia dollareita Coinbasen ja muiden pörssien taskuun. Ne haluavat myös oman osansa kasvavan kryptomarkkinan kakusta.
Yhdysvalloissa kehitys lienee nopeaa. CNBC:n uutinen puhuu muutamista kuukausista. On mielenkiintoista nähdä, mitkä pankit Suomessa heräävät tähän ensimmäisenä (ja tapahtuuko se tämän vuosikymmenen aikana).
Inflaatio uhkaa keskuspankkeja
Jos termi flippening toistuu yhä enemmän CT:n (Crypto Twitterin) puolella, niin termi inflaatio valtaa otsikoita laajemmassa talouskeskustelussa. Inflaatiosta ei ole puhuttu näin paljon kymmeniin vuosiin. Etenkin teollisuuden raaka-aineiden hinnat ovat hurjassa nousussa.
Puutavaran ja metallien lisäksi myös monet ruoanvalmistuksen raaka-aineet ovat tuplaantuneet vuoden aikana.
Wing special at my friend’s local pub goes from $4.99 to $9.99
Owner says the same size bulk order of wings he gets has gone from $45 to $150
Corn is at all time highs, so is lumber
Open your fuckin eyes @neelkashkari
— Quoth the Raven (@QTRResearch) May 7, 2021
Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) toistaa kuitenkin yhtä ja samaa mantraa: ”it’s transitory”.
Fed on ajanut itsensä pahasti nurkkaan. Hillitön rahan printtaus ja dollareiden jakaminen kansalaisten pankkitilille alkaa näkyä. Yhdysvaltain keskuspankki ei voi kuitenkaan myöntää inflaation olevan todellisuutta. Sen ekonomistit toteavat kyseessä olevan vain ohimenevä ilmiö.
Ongelma on seuraava. Jos Fed myöntää inflaation olevan totta, sen pitäisi reagoida ja hillitä sitä. Ainoa ase inflaation suitsemiseksi on korkojen nosto. Kun Yhdysvallat kärsi 1970-luvulla rajusta inflaatiosta, keskuspankki nosti korkotason 20 prosenttiin.
Nykyinen velkarahalla rakennettu korttitalo ei kestäisi edes korkojen nousua kahteen prosenttiin. Itse asiassa, se ei edes kestäisi sitä, että Fedin johtaja puhuisi aikeistaan harkita nostoa kahteen prosenttiin. Tämä johtaa siihen, että Fedin on annettava inflaation vain kasvaa. Nordnetin Trader’s Club käsitteli aihetta yksityiskohtaisesti.
Miten tämä liittyy kryptovaluuttoihin? On päivänselvää, että esim. Dogecoinin markkina-arvo ei voisi saavuttaa 90 miljardia dollaria ”normaalissa” ympäristössä. Yhdysvaltain lisäksi, koko muukin maailma stimuloi koronakriisin varjolla ja pitää korot nollissa.
Markkinoilla on valtavasti halpaa rahaa, joka etsii sijoituskohteita. Inflaatio näkyy raaka-aineiden lisäksi myös osakkeissa ja kryptovaluuttojen kursseissa. Vaikka Bitcoinin halving-ralli olisikin taustalla, niin kryptovaluutat hyötyvät nykyisestä ympäristöstä merkittävästi.
Toistaiseksi inflaatio on pysynyt vielä jotenkuten aisoissa, koska rahan kiertonopeus on ollut pieni ihmisten istuessa neljän seinän sisällä. Esim. Yhdysvalloissa moni perhe on maksanut lainojaan pois stimulus-shekeillä, mikä luo deflatorista painetta.
Kunhan yhteiskunnat avautuvat ja stimulus-raha lähtee liikkeelle, inflaatio voi nousta vaaralliselle tasolle. Jos Fedin edustajat alkavat edes vihjailla korkojen noususta, edessä on raju syöksy osakemarkkinoilla.
Kokenut ekonomisti Harry Dent ennustaa yllä olevalla videolla 40 prosentin suuruista pudotusta Yhdysvaltain osakemarkkinoihin kesän aikana. Jos tällaisia liikkeitä nähdään, niin muu maailma ja kryptomarkkinat seuraavat taatusti perässä. Aiheuttaisiko tämä päätöksen nykyiselle bull-markkinalle?
Kryptosijoittajan kannattaa seurata inflaatiopuheita ja Fedin kommentteja. Yhdysvaltain osakemarkkinat ohjaavat jatkossakin koko maailman liikkeitä, eivätkä kryptovaluutat ole immuuneja sen kehitykselle.
Kuva: Flickr / NASA Kennedy
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!