Uutiset
12
huhti
kryptovaluutat markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

12.4. Markkinakatsaus: Fed säikäytti markkinat laskuun

Kryptomarkkinat ovat taas laskussa Fedin vuoksi. Yhdysvaltain keskuspankin yllättävän aggressiivinen rahapoliitiikka säikäytti sijoittajat. Tällä viikolla on pelätty puolestaan ennätyskorkeita inflaatiolukuja. Takana on kaikin puolin hyvin hiljainen viikko kryptomarkkinoilla, josta ei voittajia juuri löydy.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi löysi tukea kriittisestä pisteestä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 40.200 dollaria. Lukema oli viikko sitten 46.600 dollaria, joten laskua on nähty reilusti yli kymmenen prosenttia. Viisi edellisestä seitsemästä päiväkynttilästä ovat punaisia, ja näistä viimeisin (maanantain) yli kolme tuhatta dollaria pakkasella.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys päivätason kynttilöillä. Sininen trendilinja on tärkeä 50 päivän keskiarvo ja purppura trendilinja puolestaan 200 päivän keskiarvo.

btc-1204

Pari viikkoa sitten kolkuteltiin kanavan kattoa ja 200 päivän keskiarvoa. Nyt tuo piste on todella kaukana, ja kurssi on pudonnut takaisin myös 50 päivän keskiarvon alapuolelle.

Grafiikassa näkyy selkeä kanava, jonka Bitcoin on muodostanut kevään 2022 aikana. Sen pohja voidaan piirtää kahdella tavalla; joko tammi- ja helmikuun hännät yhdistäen tai sitten kuvassa näkyvällä tavalla. Jälkimmäinen on selkeästi suositumpi vaihtoehto. Sen pohja toimi myös Bitcoinin tukena maanantain kurssiromahduksen aikana.

On hyvä muistaa, että kyseinen muodostelma on nousevasta trendistä huolimatta nimenomaan bearish flag. Kurssi poistuu aikanaan kanavasta todennäköisemmin alas päin.

Miksi kurssit ovat laskeneet niin paljon? Tähän on kaksi syytä. Ensimmäinen johtuu Fedin eli Yhdysvaltain keskuspankin maaliskuun kokouksen pöytäkirjoista. Sen sisältö kertoo Fed-pomojen yllättävän kovasta halusta taistella inflaatiota vastaan. Fedin aggressiivisuus tuli sijoittajille yllätyksenä.

Yhdysvaltain keskuspankki alkaa raportin mukaan myös pienentää tasettaan. Tämä on QE:n eli määrällisen elvytyksen vastakohta. Samaan aikaan Fedin suunnalta kuullaan aina vain kovempia kommentteja koronnostoista. Tämä kokonaisuus on myrkkyä osakemarkkinoille ja erityisesti korkean riskin asseteille (teknologiaosakkeet).

Kuten olemme moneen kertaan todenneet, Bitcoinin kurssilla on vahva korrelaatio osakemarkkinan kanssa. Suosittu mittari eli 60 päivän korrelaatio on ollut viime viikot ennätyksellisen korkealla.

Eilen (maanantai 11.4.) markkinoita pelotteli Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki (katso alla oleva video). Hän varoitteli ennätyksellisen korkeasta inflaatiosta jo päivää etukäteen. Yhdysvalloissa julkaistaan maaliskuun inflaatiolukemat pari tuntia tämän artikkelin jälkeen. Päivitämme tuoreet tiedot tähän myöhemmin.

Jen Psaki kuvasi inflaatiota ilmaisulla extraordinarily elevated ja osoitti syyttävän sormen odotetusti Vladimir Putinin suuntaan. Markkinoiden ennuste on tällä hetkellä 8,4 prosentin inflaatio. Tämä lukema on year-over-year eli kasvua vuoden takaiseen. Helmikuun mittaus oli 7,9 prosenttia.

Päivitys: maaliskuun inflaatiolukema on Yhdysvalloissa 8,5 prosenttia. Se osui yllättävän hyvin konsensukseen.

Inflaatio raivoaa Yhdysvaltojen lisäksi myös monissa Euroopan maissa korkeimmillaan sitten 1980-luvun. Korkea inflaatio on ongelma, koska se pakottaa keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa. Korot nousevat ja likviditeettiä poistuu markkinoilta, mikä on aina negatiivinen asia osakkeille. Ja sitä kautta myös kryptovaluutoille.

Toistamme jälleen saman asian, jota olemme viestittäneet pian puolen vuoden ajan. Vaikka kryptomarkkinan sisällä on positiivisia signaaleja, ne jäävät makrotalouden ongelmien alle. Markkinoilla on yhä todella paljon riskitekijöitä ja vastatuulta kurssinousulle.

Altcoineissa ei merkittävää liikehdintää

Tarkastellaan seuraavaksi kryptomarkkinaa hieman laajemmin. Bitcoinin dominanssi on pysynyt lähes viime viikon tasolla, joten altcoinit ovat laskeneet käsi kädessä Bitcoinin kanssa. Viikko sitten tilanne oli toinen. Altcoinit olivat pärjänneet selkeästi Bitcoinia paremmin.

Alla on lista top 15 -kryptovaluutoista sekä niiden tuotoista Bitcoiniin verrattuna (24 h, 7 pv, 30 pv).

alts-1204

Kun stablecoineja ei huomioida, listalta nousee esiin kaksi kryptovaluuttaa: BNB sekä Dogecoin. Niidenkin nousut ovat olleet maltillisia, selvästi alle kymmenen prosenttia.

BNB on saanut todennäköisesti buustia Binancen saavutuksista Lähi-idässä. Maailman suurin kryptovaluuttapörssi sai pari päivää sitten toimiluvan Abu Dhabiin. Yhtiö sai kuukausi sitten myös lisenssin toimia Dubaissa.

Dogecoinin kohdalla ei ole tapahtunut mitään erityistä. Todennäköisesti taustalla on Elon Muskin äskettäin tekemä kolmen miljardin dollarin sijoitus Twitteriin. Musk on tällä hetkellä Twitterin suurin yksittäinen osakkeenomistaja.

Musk on alkanut häärätä Twitterissä aktiivisesti sijoituksensa jälkeen. Moni uskoo miehen ajavan uudistuksia some-alustalle, joista yksi voisi olla Dogecoinin käyttö esim. tippausvaluuttana. Tästä ei ole saatu mitään konkreettista vahvistusta. Tosin, Musk on jo ehdottanut, että Twitter Blue -tilin voisi maksaa Dogecoinilla.

Altcoinien top 100 -listalla ei ole myöskään merkittävää actionia. Edeltävät seitsemän päivää ovat olleet heikko jakso niin Bitcoinille kuin muillekin kolikoille. Tämä jakso jää markkinaraporttien historiaan varsin tapahtumaköyhänä.

Listalta erottuu viikko sitten mainittu Stepn, jonka GMT-token on noussut jälleen yli 21 prosenttia Bitcoiniin nähden. Vanha kunnon Monero on noussut vielä aavistuksen enemmän, reilut 24 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Monero on saanut todennäköisesti buustia Miamissa järjestetystä Monerotopia-konferenssista.

DeFi-sektorin likviditeetti laskenut odotetusti

DeFi-sektorin likviditeettiä kuvaava TVL (Total Value Locked) nousi viime viikon katsauksessa altcoinien mukana vastoin Bitcoinin kurssilaskua. Nyt kun altcoinitkin ovat alamäessä, on DeFi sektori laskenut muun markkina perässä.

TVL on pudonnut viikon takaisesta 236 miljardista dollarista 210 miljardiin. Laskua on siis hieman yli 10 prosenttia, mikä vastaa hyvin pitkälti kryptomarkkinan alamäkeä.

defi-1204

Löydät aina tuoreet lukemat osoittesta defillama.com.

Protokollatasolla ei ole tapahtunut mitään mielenkiintoista. Top 10 -listalla ei ole itse asiassa nähty yhtään sijamuutosta. Instadapp on ainoa kärkipään protokollista, jonka TVL ei ole laskenut viikon takaisesta.

Kuukauden mittarilla ollaan edelleen pääosin vihreällä, mutta edeltävä viikko oli heikko jakso koko DeFi-sektorissa paria poikkeusta lukuun ottamatta.

defi-prot-1204

Tylsä meno jatkuu myös lohkoketjujen tasolla – yksikään sijaluku ei ole vaihtunut viikon takaisesta. Kuudentoista suurimman platformin joukossa on vain yksi plussalle päässyt lohkoketju, Near. Sen TVL on noussut kuukaudessa 170 prosenttia. Voit lukea projektista lisää tästä oppaasta.

Top 10 -listalla ollaan sen sijaan tasaisesti pakkasella.

defi-chains-1204

Se on syytä huomioida, että viime viikkoina erinomaisesti pärjännyt Cronos on jälleen paras suorittaja. Sen TVL on laskenut vain 2,64 prosenttia eli selvästi vähiten. Cronoksen TVL-nousu on myös kuukausitasolla täysin omaa luokkaansa muihin top 10 -platformeihin verrattuna.

Cronos on Crypto.comin marraskuussa lanseeraama älysopimusalusta. Sen DeFi-sektori on lähtenyt viime kuukausina hyvään kasvuun.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.