Uutiset
12
joulu
instituutiot

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

12.12. Uutiskatsaus: Markkinat, Matic, Nordea, louhinta, Virgil Griffith

Päivän uutiskatsaus on varsin kevyt markkinoiden osalta, sillä kryptovaluuttojen kurssit eivät ole joulukuussa pahemmin liikkuneet. Muuta mielenkiintoista uutisoitavaa kuitenkin löytyy. Käymme läpi mm. Matic-tokenin romahdusta, louhintaa sekä Nordean kryptobänniä.

Rekisteröidy Binancelle

 Markkinakatsaus: ei mitään kerrottavaa

Kryptovaluuttojen markkinat ovat olleet koko joulukuun ajan käymistilassa. Edellinen uutiskatsaus julkaistiin 10 päivää sitten, ja Bitcoin-futuurin kurssi oli BitMEX-pörssissä lähes dollarin tarkkuudella sama kuin tänään.

Alla oleva kuva kertoo viime kuukausien kehityksen.

bitcoinin-kurssi-2019-12-12

Kuten graafista hyvin näkyy, Bitcoinin kurssi on jumittunut tiukasti noin 7200-7300 dollarissa olevan tukitason alapuolelle. Kesällä ja alkusyksystä kyseessä oli support-taso, josta kurssi nousi useaan otteeseen takaisin. Nyt siitä on muodostunut katto eli resistanssi.

Nykytila muistuttaa hyvin paljon lokakuuta, jolloin kurssi mateli käytännössä ilman muutoksia vain tuhat taalaa korkeammalla tasolla. Markkinat ovat taas kerran odottavassa tilassa. Todella moni uskoo kurssin palautuvan vielä vanhalle 6000 dollarin tukitasolle ainakin kerran, ennen kuin uusi bull-markkina voi alkaa.

Tällä hetkellä ei siis ole suurempaa raportoitavaa kurssikehityksestä. Isossa kuvassa ollaan yhä reilusti sen kehityskulun sisäpuolella, joka vie Bitcoinin kurssia kohti 50-100.000 dollarin tasoa. Ei siis kannata huolestua turhaan.

Kuten on aiemmin todettu moneen kertaan; jos PlanB:n suosittu malli Bitcoinin kehityksestä pitää paikkansa (kuten se on pitänyt koko Bitcoinin historian), niin seuraava ralli nähdään vasta puoliintumisen jälkeen. Kurssi voi hyvinkin olla vielä seuraavat 12 kuukautta suurin piirtein samoissa lukemissa.

Bitcoinin ja altcoinien taistelussa ei ole myöskään tapahtunut mitään merkittävää. Bitcoinin markkinaosuus on nyt 66,6% – se on pyörinyt 65-67% välissä käytännössä viimeisen kuukauden ajan. Mikään ei viittaa juuri nyt Bitcoinin raketointiin altteihin nähden. Toisaalta, myös kauan odotettu altseason antaa odottaa itseään yhtä lailla.

Sijoittajan kannalta nyt on hyvä aika vain ottaa rennosti ja odottaa, mitä markkinoilla tapahtuu. Hyvänä nyrkkisääntönä toimiva Mayer Multiple on nyt vain 0,76 mikä signaloi mainiota ostopaikkaa. MM vertaa Bitcoinin kurssia sen 200 päivän keskiarvoon. Lukema on ollut 80% Bitcoinin historiasta korkeampi kuin tämän päivän mittaus.

Historiallisesti katsottuna, Bitcoin on ollut erinomainen ostopaikka alle 1,00 MM tasolla. Edellinen vastaava jakso kesti noin 03/2018 – 03/2019 välisen ajan. Tuolloin ostoksilla olleet pääsivät lunastamaan jopa satojen prosenttien voittoja kesällä 2019. Tätä ennen MM on ollut reilusti alle yhden vuoden 2015 alkupuolella. Tällaiset ostopaikat ovat siis isossa kuvassa varsin harvinaisia.

Matic-tokenin kurssiromahdus

Kryptomarkkinoilla on ollut kokonaisuutena hiljaista, mutta äskettäin nähtiin silti yksi poikkeuksellisen suuri romahdus. Kyseessä oli Matic Networkin MATIC-token, joka romahti peräti 70 prosenttia reilun puolen tunnin aikana maanantaina.

Vaikka kyseessä ei ole mikään markkinoiden suurimmista kolikoista, Maticin markkina-arvo oli ennen romahdusta noin 100 miljoonaa dollaria. Eli sijoittajat kärsivät valtavat tappiot todella nopeasti. Matic ei ole juuri palautunut romahduksestaan ylöspäin.

Boxmining-kanava käsitteli aihetta varsin perusteellisesti:

Maticin perustajat selittivät romahdusta ensin erään Twitter-käyttäjän FUD:lla, joka vihjasi, että Matic Foundation olisi dumpannut jopa 15% tokeneista Binancessa. Tämä ei pitänyt paikkansa, sillä romahdus alkoi jo huomattavasti ennen ko. tviittiä.

Suurin syy oli todennäköisesti tokenin raju nousu viime viikkoina, jonka takana oli useita adoptioon liittyviä uutisia. Kurssi nousi kuukauden aikana lähes 200%, mikä on todella paljon nykymarkkinassa. Tämä tarjosi yksinkertaisesti monille tahoille sauman tehdä tiliä piensijoittajien kustannuksella.

Toinen tärkeä elementti on tokenin varsin huono jakosuhde jo Binance IEO:ssa. Kuten Chico Crypto kertoo alla olevalla videolla, vain 20% koko MATIC-tokenin kokonaismäärästä myytiin piensijoittajille. Loput jäivät Matic Foundationin ja partnereiden, kuten Binancen, haltuun.

Chico Crypto ja Boxmining spekuloivat videollaan, että todennäköisesti dumpin takana oli joku partneri-tason sijoittajista tai jopa Binance. Mitään lopullista totuutta aiheesta ei tulla saamaan, koska ainoastaan Binance tietää, mitkä sen käyttäjistä dumppasivat tokeninsa.

Tällaisissa tapauksissa markkinoilla syntyy dominoefekti, kun kurssimuutos laukaisee todella monia stop-losseja. Nämä ovat siis automaattisia myyntitriggereitä, jotka on asetettu tietyille kurssitasolle suojaamaan sijoittajaa.

Stop-loss dumppaa käytännössä kaikki omistukset markkinahinnalla myyntiin, joka voi tarkoittaa huonon likviditeetin kolikolla taas uutta laskua. Ja tämä triggeröi taas uusia stop-losseja, ja niin edelleen.

Tästä tapauksesta kannattaa ottaa kaksi oppia jatkoa varten: varo sellaisia joukkorahoituksia (ICO, IEO), joissa ”taviksille” myydään vain pieni osuus koko tokenin kokonaismäärästä. Ne rikastuttavat usein vain omistajia ja partnereita, jotka tekevät cash-outin jossain vaiheessa.

Toinen opetus koskee kurssimuutoksia: mikään ei nouse ikuisesti, ja kannattaa harkita aina 50-100% nousujen kohdalla voittojen (ainakin osan) kotiuttamista pöydältä. Kun kurssi sitten tekee aikanaan korjauksen, voit ostaa tokenit halvemmalla takaisin.

Nordea voitti oikeudessa kiistan kryptoista

Kauppalehti uutisoi viime viikolla Tanskassa tapahtuneesta oikeuskäsittelystä liittyen Nordea-pankkiin sekä yhtiön työntekijään.

Tapaus juontaa juurensa lähes kahden vuoden taakse. Nordea ilmoitti tammikuussa 2018 kieltävänsä pankin työntekijöiltä bitcoinien sekä muiden kryptovaluuttojen omistamisen. Kiellosta kerrottiin sisäisellä muistiolla, ja se koski Tanskan lisäksi myös muita pankin toimimaita.

Nordean mukaan kryptovaluuttojen riskit olivat liian korkeat, minkä lisäksi ne liitettiin rikolliseen toimintaan (rahanpesu). Nordean mielestä työntekijät voisivat vaarantaa yhtiön maineen omistamalla tällaisia instrumentteja.

kauppalehti-nordea
Kuva Kauppalehden uutisesta.

Tanskassa toimiva finanssialan työntekijöiden liitto haastoi Nordean oikeuteen. Liitto katsoi kiellon puuttuvan työntekijöiden yksityiselämään aivan liikaa. Tästä asiasta on helppo olla liiton kanssa samaa mieltä.

Tanskalainen tuomioistuin antoi äskettäin tuomionsa, jonka mukaan kryptovaluuttoihin liittyvät riskit olivat perusteltu syy Nordean kieltoon. Tuomio on aiheuttanut syystäkin ärtymystä yleisellä tasolla, ja sitä on vaikea sulattaa. Bitcoinin leimaaminen rikollisten välineeksi on hyvin kulunut argumentti – etenkin, jos se tulee pankin suunnalta.

Alle puoli vuotta sitten Nordean pääkonttoriin tehtiin Tanskassa ratsia osana rahanpesututkintaa. Yhtiötä on tutkittu rahanpesuun liittyen jo vuodesta 2016 alkaen. Ja Bitcoinista voisi olla haittaa Nordean maineelle…?

On myös syytä muistaa, että Bitcoin on ollut viime vuosien ylivoimaisesti paras sijoitusinstrumentti. Vaikka kulunut vuosi onkin ollut hieman heikko, niin Bitcoin on silti reippaasti yli 100 prosenttia plussalla. Nordean oma osake on sen sijaan pudonnut kesän 2017 huipuista noin puoleen.

Tällä hetkellä voisi irvailla, että enemmän huolestuttaa Nordean työntekijöiden sijoittaminen yhtiön omaan osakkeeseen.

Nordealla on totta kai oikeus mielipiteeseensä. Yhtiö voi myös asettaa tällaisen kiellon, jolle löytyy näköjään myös oikeuden tuki. Voi kuitenkin kysyä, että miten kauaskantoista tällainen politiikka on?

Uutisoimme reilu viikko sitten, että Saksassa on tehty lakimuutos, joka sallii maan pankkien toimimisen kryptovaluuttojen palveluntarjoajana. Kyseessä on yksi maailman suurimmista ja Euroopan suurin talous, joka näyttää suuntaa tulevaisuudelle.

Kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Lopulta Nordea ja kaikki muutkin vastustajat joutuvat taipumaan sen faktan edessä. Samalla tavalla kuin internetin ja mobiililaitteiden vastustajat viimeisen 20 vuoden aikana. Kryptoihin mukaan lähtevät pankit saavat merkittävän kilpailuedun etenkin milleniaalien asiakkuuksiin.

Bitcoin-louhinnasta peräti 65% Kiinassa

Kuinka hajautettu Bitcoin todellisuudessa on? Tätä keskustelua käydään usein louhinnan näkökulmasta.

Kuten moni varmasti tietää, Bitcoin on avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Kuka tahansa voi ladata sen ja alkaa pyörittää omaa node-palvelinta eli verkon solmua. Myös louhinta on täysin avointa, eli kuka tahansa voi ostaa oman louhijan ja alkaa tekemään ylläpitotyötä, jossa muodostetaan lohkoketjuun uusia lohkoja.

Louhinnassa on kuitenkin merkittäviä rajoitteita. Siitä on tullut niin suosittua ja kilpailtua, että työ vaatii erikoisvalmisteiden ASIC-laitteiden käyttöä. Ne maksavat sadoista dollareista tuhansiin dollareihin, kuluttavat sähköä ja lisäksi vanhenevat tehottomiksi jopa vuodessa.

Tämä on johtanut siihen, että louhinta keskittyy yhä enemmän valtaviin farmeihin. Ne on lisäksi sijoitettu strategisille alueille, jossa on tarjolla halpaa sähköä sekä suotuisa ilmasto. Katso esim. Bloombergin juttu Venäjän suurimmasta Bitcoin-louhintafarmista.

Louhijat muodostavat tämän jälkeen syndikaatteja eli louhintakimppoja, joissa palkkiot jaetaan osallistujien kesken. Tällä hetkellä suurin osuus on ”unknown” -sektorilla, eli kyseisten louhijoiden status ei ole tiedossa.

bitcoin-hashpools

Katso päivitetty grafiikka sivulta blockchain.com/fi/pools.

Louhinta on keskittynyt alusta asti Kiinaan, koska kiinalainen Bitmain-laitevalmistaja on dominoinut markkinoita. Tämän lisäksi Kiinan valtio on tukenut louhintaa todella halvalla sähkön hinnalla.

The Block -verkkolehti uutisoi, että tällä hetkellä jopa 65% maailman louhintatehosta on Kiinassa. Ja 54% maailman Bitcoin-louhintakapasiteetista sijaitsee Sichuanin maakunnassa. Uutisen mukaan Kiinan osuus oli kesäkuussa 60%, ja se on nyt korkeammalla kuin koskaan.

Olemme uutisoineet Bitmainin ongelmista viime vuosina useaan otteeseen. Näyttää siltä, että markkinoilla ennen lähes monopolin asemassa ollut yhtiö menettää osuuksiaan edelleen. Bitmainin louhijoilla on yhä noin 66% markkinaosuus, mutta lukema on laskenut tasaisesti jo pari vuotta.

Tällä hetkellä markkinoilla on jo useita merkittäviä laitevalmistajia, joiden louhijat ovat jopa hinta/laatusuhteeltaan Bitmainia parempia. Kehitys menee myös eteenpäin hurjaa vauhtia. Kun yksi laitevalmistaja ottaa uuden askeleen, se tekee samalla vanhemman sukupolven laitteet lähes arvottomiksi.

bitmain-antminers
Kuvassa Bitmainin suosittuja Antminer-laitteita osoitteesta shop.bitmain.com

Bitcoinin louhinta kiristyy entisestään kevään 2020 puoliintumisen myötä, jolloin louhintapalkkiot romahtavat 50%. Jos Bitcoinin kurssi ei samaan aikaan tuplaannu, niin kaikki pienet toimijat sekä vanhemmat louhintalaitteet muuttuvat pahasti tappiollisiksi.

The Blockin jutusta on syytä nostaa esiin yksi tärkeä pointti. Edellä mainitun Sichuanin alueen louhinnasta jo huikeat 90% tapahtuu uusiutuvilla energianlähteillä. Koko Bitcoinin louhinnasta 73% on tällä hetkellä uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämistä, etenkin vesivoimaa.

Ethereumin avainhenkilöä uhkaa pitkä tuomio

Virgil Griffith on nimi, joka ei varmasti kerro suurimmalle osalle kryptoskenen seuraajista yhtään mitään. Kyseessä on yksi Ethereumin kehitystä johtavan säätiön (Ethereum Foundation) työntekijöistä ja tietyllä tapaa myös Ethereumin sisäpiiriläinen.

Griffith nousi julkisuuteen marraskuun lopulla, sillä mies päätti varoituksista huolimatta matkustaa Pohjois-Koreaan. Griffith matkusti yksityishenkilönä, eikä hän edustanut virallisesti Ethereum-säätiötä. Tämä ei kuitenkaan muuttanut tempauksen seurauksia.

Kun Griffith palasi matkaltaan (jota hän ei edes yrittänyt peitellä), mies otettiin välittömästi Yhdysvaltain viranomaisten huostaan.

Coindesk kertoo pidätyksen syistä:

The U.S. Attorney’s Office of the Southern District of New York said Friday that he had been charged with ”violating the International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) by traveling to the Democratic People’s Republic of Korea (DPRK or North Korea) in order deliver a presentation and technical advice on using cryptocurrency and blockchain technology to evade sanctions.”

Kyseessä ei ole mikään pieni juttu, sillä Griffith voi joutua vankilaan USA:n sanktioiden vastaisesta toiminnasta jopa 20 vuodeksi. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on noussut puolustamaan tiiminsä jäsentä. Hän tviittasi äskettäin seuraavan ketjun:

Griffith on vapautettu toistaiseksi vankilasta, eli mies odottaa oikeudenkäynnin alkua. Tapaus on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa puolesta ja vastaan. Onko kyseessä kryptovaluuttojen puolesta itsensä uhraava vapaustaistelija vai typerän virheen tehnyt henkilö?

Griffith pyysi ennen matkaansa lupaa esiintyä Pohjois-Koreassa järjestetyssä konferenssissa, mutta sai odotetusti kieltävän vastauksen Yhdysvaltain hallinnolta. Mies päätti mennä paikan päälle siitä huolimatta, ja nyt hän joutuu vastaamaan seurauksista.

Tapausta on verrattu sosiaalisessa mediassa Ross Ulbrichtiin, joka sai järkyttävän tuomion perustettuaan Silk Road -kauppapaikan. Ulbricht istuu vankilassa kärsimässä kahta elinkautista (+40 vuotta) ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Kuva: Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.