Uutiset
12
loka
bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

12.10. Uutiskatsaus: Markkinakatsaus BTC & altit & DeFi, Aave, Square, John McAfee, Iso-Britannia, pörssit

Maanantain uutiskatsaus alkaa positiivisissa merkeissä. Bitcoinilla on takana vahvaa nousua, jota ovat vauhdittaneet myös positiiviset uutiset. Square ilmoitti viimeisimpänä pörssiyhtiönä peräti 50 miljoonan taalan Bitcoin-ostoista. Suosittu DeFi-platform Aave vaihtaa LEND-tokeninsa AAVE-tokeniksi. Vuoden 2018 ICO-buumissa esillä ollut John McAfee on pidätetty. Iso-Britannia aikoo puolestaan bännätä kryptojohdannaiset piensijoittajilta.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Maailman tunnetuimman bittirahan (eli Bitcoinin) kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 11.300 dollaria. Lukema oli edellisen uutiskatsauksen aikaan merkittävästi pienempi, noin 10.600 dollaria. Kurssi on pyörinyt syys-lokakuun aikana noin 10.500-10.800 dollarin välimaastossa.

Viime viikolla Bitcoinin kurssissa tapahtui vihdoin jotain. Pinnan alla on kuplinut jo pidemmän aikaa, ja nyt kurssi on ottanut merkittäviä harppauksia oikeaan suuntaan.

Alla oleva grafiikka on Crypto Lark -kanavan videolta sunnuntailta.

bitcoinkurssi20201012

Kuten grafiikka hyvin kertoo, Bitcoin murtautui ulos valtavasta kolmiosta, joka on muodostunut kurssiin useamman kuukauden aikana.

Kolmion päätepiste olisi tullut vastaan lokakuun lopulla. Moni sijoittaja on pureskellut kynsiään viime viikkoina ja pelännyt kurssin putoavan ulos tästä muodostelmasta väärään suuntaan.

Bitcoinin kurssilla on kuitenkin yksi tunnettu tapa: se liikkuu usein juuri päin vastaiseen suuntaan, kuin valtaosa sijoittajista uskoo. Montas kuukautta jatkunut negatiivinen kurssikehitys ja altcoinien teurastus oli saanut sijoittajat pelkäämään. Ei mikään ihme, että kurssi teki sitten positiivisen loikan.

Kurssinousua vauhdittivat osaltaan hyvät uutiset, joihin palaamme vielä tarkemmin tässä artikkelissa. Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla julkaistiin myös perjantaina video, jossa käydään läpi Bitcoin- ja kryptomarkkinan isoa kuvaa. Voit katsoa tämän klipin alla olevasta upotuksesta.

Julkaisu on saanut nopeasti tykkäyksiä ja katseluita. Laita ihmeessä se jakoon myös kaverillesi, joka on kiinnostunut Bitcoinin ostamisesta nyt tai lähitulevaisuudessa!

Videolla käydään läpi sitä, kuinka osake- ja korkomarkkinoiden tuottopotentiaali lähestyy koko ajan nollaa. Tämän lisäksi kultakin on jo ATH-luvuissa, joten mistä sijoittajat repivät enää tuottoa tällaisessa ympäristössä? Niinpä…

Tuleva viikko on Bitcoinin kannalta erittäin mielenkiintoinen. Kurssi on pysynyt lauantain nousun jälkeen kaksi päivää hyvin tiukassa 11.200-11.400 rangessa. Tästä ei ole pitkä matka vuoden 2020 huippuihin eli noin 12.500 dollariin.

Bitcoinin tila tuntuu tällä hetkellä varsin positiiviselta. Erityisesti siksi, koska kurssi pysyi niin tukevasti yli 10.000 dollarin yläpuolella viime viikkoina monista negatiivisista uutisista huolimatta. Markkinoille ilmaantuu jatkuvasti lisää ostajia, joilla on todella syvät taskut.

Kannattaa muista, että Bitcoinin kurssi on ollut nyt jo 77 päivää putkeen yli 10.000 dollarin. Tämä on jo kaksi viikkoa yli edellisen ennätyksen, joka tehtiin vuosien 2017 ja 2018 taitteessa.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 58,4 %. Lukema oli viikko sitten 57,9 %, ja BTC dominance on liikkunut 57-58 prosentin välimaastossa syys-lokakuun ajan. Nyt se on selkeästi koholla aiempiin viikkoihin verrattuna.

Taustalla on tietysti Bitcoinin positiivinen kurssikehitys, josta edellä jo kerroimme. Nousut tapahtuivat parin nopean nykäyksen aikana, jolloin altcoinit tippuivat hieman peesistä.

Alla olevassa kuvassa ovat top 15 -kryptovaluutat Coinpaprika-sivustolta ja niiden kurssikehitys suhteessa Bitcoiniin.

altit-20201012

Nämä ns. blue chip -valuutat ovat pahasti pakkasella Bitcoiniin nähden sekä 7 että 30 päivän ajalta. Viime viikot ovat olleet vaikeita altcoineille, kun markkina on liikkunut Bitcoin-vetoisesti nopeissa liikkeissä ylös ja alas.

Kuluneen viikon positiivinen nimi on Chainlink. Oli jo aikakin, sillä LINK on mainittu näissä listauksissa useaan kertaan yhtenä pahimmista putoajista. Uudet yhteistyökuviot ovat varmasti auttaneet nousussa.

Listan sijoitusten osalta ei ole tapahtunut mitään viime viikkoon nähden. Chainlinkin lisäksi Monero jatkaa edelleen todella positiivista menoa. Maailman tunnetuin privaattikrypto on top 15 -listan ylivoimaisesti paras suorittaja 30 päivän ajalta.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkinasta ei ole juuri ollut positiivista sanottavaa viime viikkoina. Nämä kolikot ovat olleet enemmän tai vähemmän alamäessä DeFi-kuplan puhjettua elo-syyskuun taitteessa.

Todennäköisesti DeFi-markkinan alamäki hidastaa myös muita altcoineja. Monet suosituista DeFi-kolikoista ovat pienestä noususta huolimatta 50-80 pakkasella kesän huippuluvuista. Sijoittajat ovat syystäkin varovaisia, eivätkä halua polttaa näppejään altcoinien kanssa juuri nyt.

Katsotaan sitten defipulse-sivustolta markkinan tämän hetken tilannetta.

defipulse-20201012

Total Value Locked (TVL) ei ole muuttunut viime viikosta käytännössä lainkaan. Nyt ollaan edelleen lähellä ATH-lukemia, joten DeFi-palvelut voivat hyvin, vaikka monen tokenin kurssi onkin pahasti pakkasella.

Listan kärjessä erottuu yhä vahvemmin Uniswap, jonka TVL on kasvanut yli 10 prosenttia viime viikon katsauksesta. Uniswap on jo yli 2x suurempi kuin Aave, joka oli markkinajohtaja vielä pari kuukautta sitten.

Bitcoinkeskus on julkaissut äskettäin myös Uniswap käyttöoppaan. Tsekkaa ihmeessä, kuinka tämä kauppapaikka toimii!

Listalta on syytä nostaa esiin WBTC:n jatkuva nousu. Nyt Wrapped Bitcoin ohitti jo Curven nousten sijalle viisi. Samalla TVL-lukema ylitti miljardi dollaria.

Wrapped Bitcoin on siis Ethereum-verkkoon siirretty Bitcoin. WBTC on Ethereum-token, joka seuraa Bitcoinin kurssia 1:1. Ne luodaan lähettämällä Bitcoinia tiettyyn palveluun, joka lukitsee BTC:n ja luo sitä vastaan WBTC-tokenin.

Idea on siinä, että Bitcoinia voidaan näin ollen käyttää esimerkiksi vakuutena DeFi-lainapalveluissa. Samalla yli bitcoineja on lukittnua yli miljardin dollarin edestä DeFi-palveluihin, mikä vie ne pois markkinoilta pienentäen tarjontaa entisestään.

Aavee migraatio: LEND -> AAVE

Jatketaan sitten DeFi-aiheilla. Yksi suurimmista DeFi-palveluista, kryptovaluutta Aave, vaihtaa tokeninsa LEND-lyhenteestä AAVE-lyhtenteelle lokakuun aikana. Muutos pohjautuu tokenin omistajien äskettäin tekemään äänestykseen.

Tämä migraatio tapahtuu asteittain, eli kenelläkään ei ole vielä kiire tehdä muutosta. On kuitenkin hyvä tehdä tarvittavat toimenpiteet ajoissa.

AAVE on protokollan uusi hallintotoken. Se antaa omistajalleen mahdollisuuden osallistua hallintoon, minkä lisäksi voit steikata ne protokollan ”turvamoduuliin”, Safety Module (SM).

LEND muuttuu AAVE-tokeniksi 100:1 suhteessa. AAVE-tokenien kokonaismäärä on 16 miljoonaa kappaletta. 13 miljoonaa käytetään migraation suorittamiseen ja loput 3 miljoonaa allokoidaan Aave-ekosysteemin reserviin.

Migraation voi suorittaa Aaveen erillisessä Migration Portal -sovelluksessa. Sinun on siirrettävä toimenpidettä varten LEND-tokenit MetaMask-lompakkoon, joka yhdistetään Aave-appiin.

Jos haluat oppia käyttämään Aave-protokollaa paremmin, tsekkaa viime viikolla julkaistu Aave käyttöopas!

Aloittelijoille turvallisin tapa token swapissa tai tällaisessa migraatiossa on siirtää tokenit johonkin pörssiin, joka suorittaa prosessin automaattisesti. Pörssi sulkee silloin kotiutukset ja talletukset joko päivien tai parin viikon ajaksi.

Tällä hetkellä migraatio on käynnissä Binance-pörssissä. Uutisoimme tästä jo viime viikolla, eli deadline tokeneiden siirrolle Binanceen umpeutui viikonloppuna. Nyt migraatio on tehtävä itse tai etsittävä toinen pörssi/appi, joka suorittaa sen lähiaikoina.

Jos teet migraation itse, niin valitse Aave-protokollan sivulla Migration Portal ja seuraa portaalin ohjeita.

aave-migraatio

Kuten kuvasta näkyy, prosessi pitäisi tapahtua hyvin yksinkertaisesti.

Vapaaehtoinen steikkaus tarkoittaa sitä, että AAVE tokenit voi tallettaa protokollan Safety Moduleen.

Kannustimena steikkaajat saavat yhteensä 400 AAVE tokenia päivässä. Jatkossa steikkaajat saavat myös mahdollisesti prosentteja AAVE-palvelumaksuista. Voit lukea lisää Safety Modulin tarkoituksesta tältä sivulta.

Voit myös klikata migraation jälkeen Return to your dashboard -linkkiä ja siirtää tokenit pois Aave-protokollasta takaisin omaan lompakkoosi. Lisää tietoja migraatiosta ja steikkauksesta saat tästä linkistä.

Aaveen tapahtumista Bitcoinkeskukselle raportoi @CryptoSandra.

Square sijoitti Bitcoiniin

Bitcoinkeskus uutisoi elokuun lopussa Microstrategyn varsin poikkeuksellisesta peliliikkeestä. Kyseessä on yhdysvaltalainen pörssiyhtiö, joka ilmoitti tuolloin ostaneensa 21.454 bitcoinia noin 250 miljoonan dollarin hintaan.

”MicroStrategy on tuskin viimeinen pörssiyhtiö, joka lisää kryptovaluutat strategisiin reserveihinsä.”, kirjoitimme elokuussa. Vain kuukautta myöhemmin, Microstrategy ilmoitti uudesta 175 miljoonan dollarin kaupasta.

Viime viikolla tälle kehitykselle saatiin jatkoa, sillä yhdysvaltalainen maksuoperaattori Square ilmoitti 4709 bitcoinin kaupasta noin 50 miljoonan dollarin hintaan. Squaren toimitusjohtajana on Twitterin perustaja Jack Dorsey, joka on tunnettu Bitcoinin kannattaja.

Seuraavat luvut kertovat omaa kieltään näiden tapausten merkittävyydestä:

Grayscalen Bitcoin-rahasto, Microstrategy ja Square ovat imuroineet markkinoilta kahden kuukauden aikana enemmän bitcoineja, mitä louhinnassa on syntynyt. Kyseessä on vain kolme yhtiötä!

Edellä mainittu Square on tunnettu etenkin CashApp-sovelluksestaan, jolla on jo miljoonia käyttäjiä. Sen avulla voi helposti ostaa ja myydä mm. Bitcoinia. Yhtiö ilmoitti toukokuussa tienanneensa 306 miljoonaa dollaria Bitcoin-pohjaista tuloa vuoden 2020 ensimmäisellä kvartaalilla. Nousua on 367 % vuodessa.

Square tuskin on viimeinen pörssiyhtiö, joka lisää kryptovaluutat strategisiin reserveihinsä vuoden 2020 aikana. Viimeisin osto oli vain 1 % Squaren varoista, joten yhtiö voi hyvinkin tehdä lisäostoja Microstrategyn tavoin.

John McAfee pidätettiin

Yksi viime viikon kohu-uutisista koskee legendaarisen John McAfeen pidätystä. Jos olet tullut mukaan kryptoskeneen vasta viimeisen kahden vuoden aikana, McAfeen nimi ei ole välttämättä edes tuttu. Hän oli suosionsa huipulla kevään 2018 ICO-buumin aikana.

Kyseessä on siis tunnetun McAfee-virustorjuntaohjelmiston perustaja, mutta McAfee ei ole ollut pitkään aikaan yhtiön toiminnassa mukana. Viime vuodet mies on elänyt Twitter-feedinsä perusteella huumausaineiden ja alkoholin täytteistä elämää viranomaisia pakoillen.

John McAfee oli aktiivinen twiittaaja sekä monien eri projektien promoottori jo vuoden 2017 lopulla. Miehellä on Twitterissä yli miljoona seuraajaa, joten hänen suosituksillaan saattoi olla satojen, jopa tuhansien prosenttien vaikutus tietyn kolikon kurssiin hyvin lyhyessä ajassa.

Myöhemmin on selvinnyt, että kyseessä oli raaka promootiobisnes, jossa McAfee laskutti yksittäisestä twiitistä jopa 100.000 dollaria. Tim Copelandin suuri paljastusjuttu Decrypt-sivustolla kertoi keväällä 2019 myös karua kieltään McAfeen toiminnasta.

Hän sai artikkelin mukaan jopa 20 % siivun projektin tokeneista vastineeksi niiden julkisesta promootiosta. Monissa tapauksissa yhteistyö ei sujunut odotetusti. Nyt McAfee joutuu syytetyn penkille nimenomaan näihin promootioihin liittyen.

Eikä tässä vielä kaikki. McAfee on kertonut jo vuosien ajan siitä, miten hän ei ole tehnyt veroilmoitustaan Yhdysvaltoihin. Tämän vuoksi Yhdysvaltain oikeusministeriö on ollut McAfeen perässä ympäri maailmaa.

Nyt McAfee on pidätetty Espanjassa, jossa hän odottaa ilmeisesti siirtoa Yhdysvaltoihin. Ovatko 74-vuotiaan pakomatkat päättyneet nyt lopullisesti? Voit seurata McAfeen raportteja mm. espanjalaisen vankilan oloista hänen viralliselta Twitter-tililtään.

Iso-Britannia bännäsi kryptojohdannaiset

Iso-Britannia on ollut toistaiseksi varsin neutraali maa, mitä tulee kryptovaluuttojen lainsäädäntöön. Viime viikolla saatiin kuitenkin merkillisiä uutisia sumujen saarelta. Financial Conduct Authority (FCA) ilmoitti johdannaisten bännistä kuluttaja-asiakkaille.

Tapauksesta on myös täysin virheellisiä uutisointeja, jotka väittävät UK:n laittavan kryptovaluutat bänniin. Tästä ei ole siis kyse, vaan uusi lainsäädäntö koskee johdannaisia. Tällaisia ovat mm. hurjan suosion saaneet futuurit. Johdannaisiin (derivatives) liittyy olennaisesti myös vivun käyttö.

”The FCA considers these products to be ill-suited for retail consumers due to the harm they pose. These products cannot be reliably valued by retail consumers…”, FCA kommentoi julkisessa lausunnossaan.

The Martini Guy käy yllä olevalla Youtube-videolla läpi tapausta tarkemmin sekä sen mahdollisia vaikutuksia. Uusi laki tulee voimaan tammikuussa 2021, eli noin kolmen kuukauden päästä. Kielto koskee myös perinteisiin pörsseihin listattuja ETN-johdannaisia.

Mielenkiintoista on se, että FCA päätti edetä bännin kanssa, vaikka 97 % konsultoiduista henkilöistä vastusti sitä. Tämä kertoo omaa kieltään siitä, miten järkeviä tällaiset bännit ovat globaalisti toimivassa internetissa.

Käytännössä tällä on vaikutuksia lähinnä alan ammattilaisiin, jotka siirtävät tämän jälkeen vain toimintansa pois Iso-Britanniasta. Lisäksi kauppapaikat kuten Binance joutuvat rajoittamaan UK-asiakkaidensa toimintoja. Miten tämä toimii sitten käytännössä, aika näyttää.

Pörssien liikenne hiljeni syyskuussa

Edeltävä kuukausi on ollut viime viikon nousuja lukuun ottamatta hiljaista aikaa kryptomarkkinoilla. DeFi-kupla puhkesi loppukesästä, mikä on heijastunut altcoin-markkinaan monen sijoittajan poltettua näppinsä. Bitcoinin kurssi on myös laahannut viikkoja lähinnä vaakasuoraan.

Tämä näkyy myös selvästi kryptovaluuttapörssien liikenteessä. TheBlock -sivusto raportoi maailman johtavien pörssien pudonneen 14,6 % elokuun lukemista. Positiivisena puolena voidaan kuitenkin todeta liikenteen olevan yhä varsin korkealla tasolla.

Elokuussa mitattu 123,2 miljoonan trafiikki on korkein lukema sitten heinäkuun 2019, jolloin elettiin vielä Libra-huuman jälkimaininkeja. Elokuun luvut ylittävät myös alkuvuoden piikit yli 10 prosentilla.

Markkinoiden ylivoimainen ykkönen on edelleen Binance, joka kerää 28,9 % kaikesta liikenteestä. Kakkosena tulee Coinbase, jonka osuus on noin viidennes (19,2 %) treidaajista. Nämä kaksi pörssiä saavat lähes puolet kryptovaluuttapörssien trafiikista. Ne ovat myös suomalaisten sijoittajien suuressa suosiossa.

Toinen puolisko jakautuu 18 eri pörssin kesken, joilla on 1-5 % siivu markkinasta per pörssi. Mukana ovat tunnetut nimet kuten Kraken, Bittrex sekä KuCoin.

Alla olevassa kuvassa on Google Trends -lukema hakusanalle bitcoin.

google-trend-bitcoin

Grafiikassa on kulunut 12 kuukautta. Google Trends kuvaa melko hyvin laajemman yleisön kiinnostusta valittuun aiheeseen. Kuten näkyy, kiinnostus Bitcoiniin ei ole millään tavalla nousussa edes tämän vuoden aikana.

Jos otetaan aikajanaksi viisi vuotta, niin tämän hetken Google Trends arvo on noin 10, kun vuoden 2017 huuman huippu on 100. Korkein mittaus tältä vuodelta on 17, mikä nähtiin heinä-elokuun taitteessa.

Lopuksi vielä huomio uudesta materiaalista Bitcoinkeskuksessa! Päävalikkoon on lisätty uusi kategoria, DeFi. Löydät sieltä kaikki parhaat DeFi-oppaat sekä muut aiheeseen liittyvät artikkelit. Kyseessä on vuoden 2020 kuumin puheenaihe, josta julkaistaan yhä enemmän materiaalia myös Bitcoinkeskuksessa.

Kuva: Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!