11.5. Uutiskatsaus: Markkinat, Halving, Bitcoin hashrate, DeepBrain Chain, Paul Tudor, Tron

Maanantain uutiskatsauksessa ihmettellään markkinoiden romahdusta viikonloppuna ja valmistaudutaan tulevaan Bitcoin halvingiin! Sen lisäksi tutkitaan Bitcoin-verkon laskentatehon kehitystä. DeepBrain Chain puolestaan ilmoitti julkisesti exit scammista, vai oliko kyseessä fake news? Paul Tudor oli viime viikon suurin uutinen. Tron sai puolestaan negaa.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 8600 dollaria. Laskua on tullut viikon takaiseen lukemaan noin pari sataa taalaa. Kyseessä on ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun Bitcoinin kurssinoteeraus on edellistä katsausta alempi.

Tämä on myös osittain sattumaa, sillä kurssi olisi hyvin voinut olla myös 200-300 dollaria suurempi, artikkelin tekohetkestä riippuen. Nykyisestä kurssinoteerauksesta huolimatta, Bitcoinin kurssi jatkoi viime viikolla väkevää nousuaan.

bitcoinkurssi-20200511

Kurssi teki breakoutin tuosta nousevasta kanavasta heti toukokuun alussa ja syöksyi jo edellisen katsauksen aikoihin lähelle 9000 dollaria. Viikko sitten tutkittiin kurssin pysähtymistä historiallisesti merkittävään 9400-9500 taalan tukitasoon, josta Bitcoin sai väkevän iskun alas.

Tästä kuitenkin toivuttiin nopeasti. Bitcoin kohosi tasaisesti koko viime viikon ja rikkoi pitkästä aikaa myös 10000 dollarin rajapyykin torstain ja perjantain aikana. Riemu loppui lyhyeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jolloin nähtiin valtava dumppaus.

Vanha kunnon Bitcoin-vihaaja Nouriel Roubini oli tästä tietysti riemuissaan.

Bitcoinin kurssi romahti noin 9500 dollarista lähes 8000 dollarin tasolle yhden tunnin aikana. Kurssi toipui nopeasti noin 8600-8700 dollarin maastoon, jossa se on pitkälti pyörinyt romahduksesta lähtien.

Kuten tavallista, emme saa koskaan tietää tämän pudotuksen todellista syytä. Kyseessä voi hyvinkin olla esim. yksittäinen valas, joka halusi kotiuttaa voittoja. On kuitenkin aina syytä kysyä: miksi joku haluaisi myydä kolikkonsa siten, että hän romahduttaa markkinan?

Myös valtavia myyntejä on mahdollista tehdä OTC-kauppoina ja pikkuhiljaa siten, että vaikutus markkinaan on minimaalinen ja myyjä saa myös itselleen parhaan hinnan. Nyt nähty romahdus oli tarkoituksella tehty dumppaus, jossa myyjä halusi markkinan romahtavan.

Tällaiset tapahtumat voivat liittymä myös johdannaismarkkinaan ja esim. futuureihin.

Isossa kuvassa voidaan silti puhua halving-rallista, sillä Bitcoinin kurssi on tehnyt noin 160-170% nousun maaliskuun pohjista ja Bitcoin on yksi harvoista sijoituskohteista, joka on selkeästi plussalla myös vuonna 2020 kokonaisuutena.

Bitcoin halving tapahtuu tänään maanantaina 11.5. noin kello 22:00 – 23:00 Suomen aikaa. Jos et vielä tunne halvingin taustoja, niin katso alla oleva video, josta on tullut Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavan suosituin klippi parissa päivässä!

Muista myös liittyä Youtube-kanavamme tilaajaksi!

Voit seurata itse esim. blockchain.com/explorer -sivustolta, million blokki numero 630000 on louhittu. Tarkkaa kellonaikaa on mahdotonta sanoa, koska yksittäset blokit louhitaan aina hieman tahtiin. Välillä blokki voi tulla selvästi alle 10 minuutissa ja joskus se voi kestää vaikka puolikin tuntia. Halving-countdown löytyy myös sivustolta bitcoinblockhalf.com.

Kuten viime viikolla jo totesimme, niin kannattaa varautua kovaan volatiliteettiin ennen ja jälkeen halvingia. Tämä on parasta aikaa spekuloijille, ja voimme hyvin nähdä kummallisia liikkeitä molempiin suuntiin.

Halvingin makrovaikutukset ottavat oman aikansa, ja louhinnan osalta pöly laskeutuu todennäköisesti vasta loppukesän aikana. Siihen asti käydään kovaa eloonjäämistaistelua, kun lohkopalkkiot ovat puolittuneet.

Moni analyytikko on todennut, että länsimaiset louhintafarmit tarvitsevat puoliintumisen jälkeen yli 10000 dollarin kurssin päästäkseen break-even tasolle. Kiinassa toimivat farmit selviävät noin 7000 dollarin kurssilla. Ero johtuu sähkön hinnasta.

Markkinakatasaus: altcoinit

Altcoin-markkina seurasi viime viikolla Bitcoinin kurssinousua todella vaivalloisesti. Kuten edellä mainitulla halving-videolla jo todettiin, niin rahaa on virrannut viime aikoina alteista Bitcoinin suuntaan. Tämä Coinpaprika-sivuston grafiikka kertoo hyvin tilanteen.

altcoin kurssit 20200511

Suurin osa tärkeistä altcoineista on rajusti pakkasella Bitcoiniin nähden sekä 7 päivän että 30 päivän tarkastelujaksolla. Ainoastaan huhti-toukokuun kovat suorittajat Tezos, Stellar ja Cardano ovat pysyneet jotenkuten Bitcoinin tahdissa.

Markkina näyttää tällä hetkellä spekuloivan sitä, että halving-ralli olisi nimenomaan Bitcoinin vetämä kurssinousu.

Bitcoinin markkinaosuus on myös kohonnut jo 67% paremmalle puolelle. Altit ovat itse asiassa hieman kirineet viimeisen parin päivän aikana, sillä BTC dominance saavutti perjantaina lähes 68% tason.

Altcoinien verilöyly on jatkunut nyt jo yli kaksi vuotta, eikä sille ole näkyvissä loppua. Muutamat vahvat suorittajat ovat päihittäneet Bitcoinin kuluneen vuoden aikana, mutta suurin osa alttimarkkinasta on pahasti punaisella.

Tämä kannattaa pitää etenkin aloittelevien sijoittajien mielessä. Suurella todennäköisyydellä päädyt pitkässä juoksussa parhaaseen tulokseen vain sijoittamalla Bitcoiniin, jos et seuraa uutisia ja todella tunne hyvin alttimarkkinan parhaita sijoituskohteita.

Bitcoinin laskentateho rikkoi ennätyksiä

Lähestyvä halving on ennen kaikkea Bitcoinin louhintaan iskevä eventti. Koska louhintapalkkiot puolittuvat, luvassa on kiivas selviytymistaistelu heikkotehoisten ja huonosti kannattavien louhijoiden osalta.

Käytännössä lähes kaikki tietyn sukupolven louhijat joudutaan kytkemään pois päältä, ellei farmi saa käytännössä ilmaista sähköä. Louhijat eivät ole ainakaan luovuttaneet etukäteen, sillä Bitcoinin verkossa tehtiin uusi ennätys louhintatehon osalta.

bitcoin-hashrate-20200511

Kyseessä on Blockchain.com -sivuston kuva, mikä on 7 pv:n keskiarvo. Hieman lähteestä riippuen, Bitcoinin laskentateholle mitattiin noin 142 exahashin lukema. Tämä huippu on siis korkeampi kuin ennen koronakriisin aiheuttamaa romahdusta nähty lukema.

Louhintateho on noin kolminkertaistunut yhden vuoden aikana ja yli 30-kertaistunut kolmessa vuodessa. Monien mielestä louhijoiden vahva tuki Bitcoinille on paras signaali siitä, mihin kurssi tulevaisuudessa nousee. Louhintafarmien pystyttäminen on kallista puuhaa, eikä tällaista toimintaa tehdä, jos sijoittajat uskoisivat kurssin romahtavan.

Aiemmin toukokuussa nähtiin myös todella mielenkiintoinen ja harvinainen tapahtuma, kun Bitcoin-verkossa louhittiin neljä lohkoa minuutissa.

Uusia lohkoja tuli kyseisenä päivän peräti 16 kappaletta reilun tunnin (63 min.) aikana. Keskimäärin lohkoja syntyy siis kerran 10 minuutissa, mutta varianssi voi olla joskus hurjaa, kuten näkyy.

Bitcoinin louhinnan vaikeutta säädetään 2016 lohkon eli noin kahden viikon välein. Jos louhintateho on rajussa kasvussa, lohkoja voi syntyä siis parin viikon ajan selvästi alle 10 minuutin keskiarvon, ennen kuin verkko taas korjaa vaikeustason.

Bitcoinin vaikeustason säätö on lohkopalkkioiden ohella verkon kriittinen osa. Sen avulla varmistetaan se, että uusia bitcoineja ei synny liian hitaasti tai liian nopeasti. Keskustelua käydään toki siitä, pitäisikö vaikeustasoa säätää nopeammin, kuin vain kerran kahdessa viikossa.

DeepBrain Chain on tuorein paljastunut scammi?

DeepBrain Chain on yksi edellisen altcoin-huuman (2017/2018) tuotoksista. Jotain kertoo se, että kyseinen projekti keräsi ICO:lla karkeasti samaa luokkaa olevan potin kuin Binance-pörssi. Tällä hetkellä DBC-tokenin holdaajat ovat kurssihuipusta noin 99,9% pakkasella, eli tuhannen taalan sijoituksesta olisi jäljellä noin 1 dollari.

DBC:n viralliselle Medium-kanavalle postattiin seuraava viesti pari päivää sitten.

deepbrainchain exit

Projektin virallinen Twitter-tili on ehtinyt tuomita tämän feikkiuutisena ja kertoo DBC:n Medium- ja Reddit-tilien joutuneen kaapatuksi. Mielenkiintoista on se, että ”fake news” -viestin jälkeen tämä alkuperäinen scamminpaljastus-viesti on yhä paikallaan. Sen lisäksi sivuille on tullut myös uusi postaus otsikolla ”Manipulation and cult mentality”.

Niin tai näin, tuskin monikaan sijoittaja uskoo tällä hetkellä enää projektiin. DBC:n viimeisin statuspäivitys Medium-sivulla kertoo, että luvatut AIM-laitteet eivät ole tulossa, eikä merkittävää kehitystä ole tapahtunut kahteen vuoteen:

Firstly, we have made no significant progress in releasing the machines we once promised you back in mid 2018 and for that we would like to apologize.”

DeepBrain Chain ei ole missään nimessä ainoa altcoin, josta on tullut parin vuoden takaisin huuman jälkeen lähes arvoton sijoituskohde. Monia tunnettuja projekteja on kadonnut top 100 -listalta jonnekin sijojen 200-1000 välimaastoon. Ne ovat myös pudonneet suurimpien pörssien listoilta, eikä token bägiä saa välttämättä enää kunnolla edes kaupaksi, vaikka haluja olisikin.

Paul Tudor kehui Bitcoinia

Viime viikon suurimman kohun aiheutti Paul Tudor, joka on nimenä varmasti tuntematon lähes jokaiselle bittirahan ystävälle. Kyseessä on kuitenkin yksi maailman menestyneimmistä hedge-rahaston vetäjistä.

Tudorilla on myös oma Wikipedia-sivu, mikä kertoo aina jotain. Miehen omaisuudeksi arvioitiin vuoden 2019 lopulla hurjat 5,3 miljardia dollaria, mikä teki Tudorista tuolloin 343. rikkaimman henkilön Forbesin top 400 -listalla ja 7. parhaiten tienaavan hedge-rahaston johtajan.

Tyler Winklevoss twiittasi aiheesta näin:

Tudorin kommentit nousivat esiin kaikkialla finanssimaailmassa. Kyseessä oli miehen lausunto liittyen Bitcoiniin, joka toimii Tudorin mielestä loistavana hedgenä inflaatiota vastaan. Tämän lisäksi Tudor näkee Bitcoin-sijoituksen loistavana ideana huomioiden tulevan rahan digitalisaation. Lainaus yo. twiitissä linkatusta Yahoon artikkelista:

“The most compelling argument for owning Bitcoin is the coming digitization of currency everywhere, accelerated by Covid-19.”

Bitcoin muistuttaa Tudorin mielestä paljon kultaa, johon hän on sijoittanut jo 1970-luvulta lähtien. Tudor pysyy edelleen kullan ystävänä, mutta sijoittaa nyt yhtiönsä kautta myös Bitcoiniin. Tudorin mukaan hänen hedge-rahastollaan on ” low single-digit percentage” osuus Bitcoin-futuureissa, eli puhutaan todennäköisesti muutamasta prosentista.

Tudor ei ole taatusti viimeinen hedge-rahaston johtaja, joka ymmärtää sijoittaa Bitcoiinin. Brace yourselves, Wall Street is coming!

Tron / Justin Sun koronakohun keskellä

Tron-projektin perustaja Justin Sun on varmasti tottunut mediakohuihin, sillä mies on ollut otsikoissa viimeiset kaksi vuotta vähän väliä. Valitettavasti Sunin kannalta, uutiset ovat pääasiassa olleet negatiivisia

Kryptovaluuttojen seuraajat ovat alkaneet pikkuhiljaa unohtaa Sunin Steemit-kaappauksen, kunnes mies joutui framille koronavirukseen liittyen.

Kyseessä on siis Yhdysvaltain valtion myöntämä tuki pienyrityksille, jotka ovat kärsineet vahinkoja koronavirukseen liittyen. Tuki on tarkoitettu Decrypt-sivuston mukaan pienyritysten palkkojen maksuun.

” The money was for salary protection, to shield US-based companies from the effects of the coronavirus crisis.”

Miten kiinalaistaustainen projekti voi sitten saada tällaista tukea? Se johtuu siitä, että Justin Sun siirsi Tron-projektin päämajan San Franciscoon Kiinan ICO-bännin jälkeen. Lisäksi Tron omistaa nykyisin myös Steemit-projektin sekä BitTorrentin, joiden takana on myös amerikkalainen yhtiö.

Kohu aiheutui kahdesta syystä. Ensinnäkin, Justin Sunin omaisuuden on arvioitu olevan noin 200 miljoonan dollarin luokkaa ja pelkästään Tron-tokenin markkina-arvo on lähes miljardi dollaria (siihen päälle Steemit ja BitTorrent).

Toiseksi, moni kriittisessä tilassa oleva pienyritys ei ole saanut haettua tukea, koska järjestelmä on ollut niin tukossa.

Suomessa nähtiin myös vastaavia kohuja huhtikuussa, kun kansalle valkeni Business Finlandin myöntämien tukipakettien saajat. Esimerkiksi tv:stä tuttu Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki päätti palauttaa tuet saatuaan tappouhkauksia. Saa nähdä, tekeekö Justin Sun vastaavan liikkeen.

Tron-projekti ei ole julkisesti myöntänyt saaneensa tukea. Tiedot perustuvat kiinalaisiin uutislähteisiin.

Kuva: Flickr / Marco Verch

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*