Uutiset
11
huhti
bitcoin cash

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

11.4. Uutiskatsaus: Markkinat, Chainlink, BCH & BSV halving, Binance, lainamarkkinat

Pääsiäisen uutiskatsauksen pääaiheena on tietysi kryptomarkkinoiden kehitys. Bitcoin on mukavassa nousussa ja Chainlink vetää altcoinien kiriä. Bitcoinin halving on tulossa kuukauden päästä, mutta forkit (Bitcoin Cash & Bitcoin SV) ehtivät jo ensin. Binance hankki Coinmarketcap-sivuston itselleen. Kryptojen lainamarkkinat kasvussa, nyt myös Coinmotion tarjoaa korkoa kryptoille.

11.4. Uutiskatsaus: Bitcoinin kurssi, Chainlink, BCH & BSV halving, Binance, lainamarkkinat

Bitcoinin kurssi tasaisessa nousussa

Aloitetaan pääsiäisen viikkokatsaus tuttuun tapaan markkinoista. Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 6900 dollaria, mikä on 500 taalaa korkeammalla sitten edellisen uutiskatsauksen.

Bitcoinilla on kiistatta takanaan vahva nousu, joka lähti käyntiin kuukauden takaisista tapahtumista. Koronapaniikki pudotti bittirahan kurssin jopa 3600-3800 taalaan tietyissä pörsseissä, virallisen kurssinkin hetkellisesti 4100 dollariin.

Näistä lukemista on noustu pian 100 prosenttia. Kannattaa myös muistaa tilanne, mistä vuoteen 2020 oikein lähdettiin. Bitcoinin kurssi oli vuoden vaihteessa noin 7200$ ja käväisi alle 7K tasolla myös tammikuun ensimmäisinä päivinä. Kurssi on siis lähes break-even tämän vuoden osalta. Bitcoinin store of value -ominaisuudesta somessa ilkkuneet henkilöt ovatkin olleet viime aikoina hiljempaa.

bitcoin-kurssi-20200411

Yllä oleva grafiikka näyttää todella väkevän trendin. Pari päivää sitten tapahtunut ~500 dollarin romahdus oli karkeasti sanottuna kuudes kosketus siniselle trendilinjalle. Teknisessä analyysissa nämä kosketukset ovat ”higher lows”, minkä lisäksi katto nousee jatkuvasti eli ”higher highs”.

Kyseinen grafiikka johdattaa kurssia kiistatta vain yhteen suuntaan.

Jopa tunnettu negailija Tone Vays totesi 5. huhtikuuta: ”Bitcoin has bottomed”. Se on toki myönnettävä, että Vays on ollut viimeisen 2 vuoden ajan negatiivisissa ennustuksissaan täysin oikeassa. Harva uskoi Bitcoinin putoavan 4K tasolle tämän vuoden alussa, kuten Vays ennusti. Nyt siis tämä ”permabear” on kääntynyt positiivisemmaksi!

Pinnan alla kuitenkin kuplii, ja Bitcoinin uusi romahdus voi hyvin olla nurkan takana. Syypää on tähän osakemarkkina, joka on tällä hetkellä jo täysin vieraantunut todellisesta maailmasta. Kiitos Yhdysvaltain keskuspankin järjettömien tukitoimien.

Seuraava kuva on saanut somessa valtavan suosion:

Kuten näkyy, Dow Jones indeksi teki viikolla parhaimman nousunsa lähes sataan vuoteen. Samaan aikaan Yhdysvaltain työttömyystilanne synkistyi historiallisesti aivan uusiin ulottuvuuksiin. Tällä hetkellä noin 17 miljoonaa ihmistä on hakenut työttömyyskorvauksia viimeisen kolmen viikon aikana! Maa on muutenkin kaaoksessa koronaviruksen vuoksi, ja taloudella on luvassa todella kovat ajat.

Miksi tämä on sitten ongelma Bitcoiniin liittyen?

Ongelma on siinä, että Bitcoinin kurssilla ja Yhdysvaltain osakemarkkinoilla on ollut todella vahva korrelaatio koko kriisin ajan. Kryptomarkkinat ovat nousseet ja laskeneet osakemarkkinoiden vanavedessä ja jääneet usein polkemaan paikalleen viikonloppuna aivan kuin uutta suuntaa odotellessa.

Osakeindeksien ja todellisuuden eroaminen toisistaan ei voi jatkua loputtomiin. Kaiken lisäksi, maailman talous oli menossa jo taantumaan ennen kuin koronakriisi iski. Valtava joukko globaaleja yrityksiä olisi tehnyt huonon tuloksen muutenkin.

Kannattaa varautua siihen, että taloudellisesti kriisi on vasta alussa. Luvassa on todennäköisesti vielä paljon tuskaa osakemarkkinoilla, millä on väistämättä vaikutus myös kryptovaluuttoihin.

Edessä on mielenkiintoinen jakso, sillä Bitcoin halving lähestyy myös koko ajan (noin 30 pv aikaa). Toimiiko halving mahdollisena triggerinä sille, että kryptovaluuttojen markkina erkaantuu mahdollisesta osakemarkkinoiden uudesta alamäestä? Aika näyttää!

Chainlink johtaa altcoinien rallia

Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa, joka on luonnollisesti noussut Bitcoinin vanavedessä viime aikoina. Tämä on tuttu tilanne, eli altit laskevat hieman Bitcoinia rajummin ja toisaalta myös nousevat nopeammin bull-markkinassa.

Bitcoinin markkinaosuus on pudonnut parissa viikossa noin kaksi prosenttiyksikköä (66% -> 64%), ja trendi näyttäisi olevan selkeä.

Viikon kärkinimi on vanha tuttu Chainlink, joka on ollut jo vuoden päivät ylivoimaisesti paras sijoitus suurista altcoineista. LINK-token on palauttanut CoinPaprika-sivuston mukaan 596% viimeisen vuoden aikana. Mikään muu top 20 -kolikko ei pääse edes 200% lukemaan.

Todennäköisesti Chainlink on myös vuoden 2020 paras sijoitus top 20 -kryptovaluutoista. Jos LINK-token ei ole sinulle tuttu, tsekkaa alla oleva video.

LINK-tokenin nousua ovat vauhdittaneet mm. pari uutta yhteistyökuviota, spekulointi SWIFTiin liittyen sekä teknisen analyysin kannalta hyvät graafit. Yleisellä tasolla, Chainlink on Ethereumin ja Tezosin lisäksi selkeästi kuumin altcoin ja ollut sitä vuoden päivät.

Edellä mainittu Tezos on ollut todella vahvassa vireessä vuoden 2019 lopulta lähtien. Etenkin steikkauksesta tunnettu XTZ-token on noussut myös viimeisen 7pv aikana yli 17%. Tezosista löytyy myös video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Bitcoin Cash ja Bitcoin SV halving

Bitcoinin tunnetuimmat forkit, Bitcoin Cash ja Bitcoin SV, ovat olleet hieman normaalia enemmän valokeilassa tällä viikolla. Kyseessä oli molempien osalta merkittävä jakso, mitä ei olisi sosiaalisen median perusteella uskonut. Bitcoinin halvingista on puhuttu tauotta jo vuoden ajan, mutta BCH:n ja BSV:n halvingista piti oikein etsiä Twittrin haun kautta twiittejä.

Bitcoin Cash ja Bitcoin SV suorittivat siis omat halving-tapahtumansa pari päivää sitten. Vaikka molempien lohkoketju etenee keskimäärin 10 minuutin lohkoilla Bitcoinin tavoin, niiden erilaiset vaikeustason säädöt ovat johtaneet hieman erilaiseen aikatauluun halving osalta.

Jos halving ei ole sinulle tuttu, tsekkaa alla oleva video, jossa se on selitetty Bitcoinin osalta.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että Bitcoinin kaltaista kurssinousua on turha odottaa. Tämä teoria ei päde muihin kolikoihin, kuten Litecoinin halvingissa jo nähtiin, eikä se päde etenkään Bitcoin forkkeihin.

Tämä johtuu siitä, että Bitcoin Cashilla ja Bitcoin SV:llä ei ole yksinkertaisesti mitään niistä ominaisuuksista, mitkä tekevät Bitcoinista arvokkaan. Niiden vahva markkinasema johtuu paljolti taustalla olevista miljardööreistä, joilla on vara tukea kolikoita sekä niiden louhintaa avokätisesti.

Halving tapahtui Bitcoin Cashin ja Bitcoin SV:n osalta lohkon numero 630.000 jälkeen, eli tämä merkkipaalu on samassa pisteessä kuin Bitcoinin kohdallakin. Sen seuraukset ovat olleet louhinnan osalta hyvin odotetut: sekä BCH:n että BSV:n hashrate on pudonnut noin kaksi kolmannesta.

bsv-bch-hashrate

Yllä oleva kuva (lähde: Bitinfocharts) näyttää valtavan romahduksen, joka tapahtui molempien kolikoiden louhinnassa. Bitcoin Cashin hashrate on jäänyt halvingin jälkeen Bitcoin SV:n yläpuolelle, eli tämän osalta ei ole nähty mitään dramatiikkaa.

Louhintapalkkio puolittui siis molempien osalta. Tämä on johtanut Bitcoin-louhintaan siirtymiseen, koska yhdellä ja samalla louhintalaitteella voidaan louhia kaikkia näitä valuuttoja. Sen lisäksi osa vanhemmasta laitekannasta menee suoraan kaatopaikalle.

Louhintatehon raju lasku on tehnyt sekä Bitcoin Cashista että Bitcoin SV:stä entistä heikomman 51%-hyökkäyksiä kohtaan.

Kyseistä statistiikkaa voi katsella crypto51.app -sivustolta, joka näyttää teoreettisen kustannuksen 1h ajalta 51%-hyökkäykselle. Tämän hyökkäyksen tarkoitushan on louhia lohkoketjusta erillinen haara ja tehdä sen avulla ns. double-spend iskuja, eli perua jo tehtyjä transaktioita.

Tällä hetkellä vähäinen kiinnostus kyseisiin kryptovaluuttoihin auttaa niitä välttämään myös 51%-hyökkäystä. Tämän lisäksi taustalla lienee pelko siitä, että Bitcoin Cashin ja SV:n rikkaat tukijat voisivat tarpeen tullen siirtää louhijoita Bitcoinista näiden forkkien verkkoon ja vaikeuttaa siten 51%-iskua todella paljon.

Bitcoin dominoi nyt peräti 98,7% hashratesta näiden kolmen kolikon välillä. BCH:lla ja BSV:lle jää tästä potista reilusti alle prosentin siivut molemmille.

Binance osti Coinmarketcapin

Yksi huhtikuun suurimpia uutisia on ollut ehdottomasti Binancen sekä Coinmarketcap-sivuston siirtyminen saman katon alle. CMC on varmasti tunnetuin kryptovaluuttoihin liittyvä verkkosivusto ja toiminut jo vuosien ajan.

Coinmarketcap ei ole välttynyt myöskään kohuilta. Sivusto on saanut kritiikkiä useaan otteeseen mm. virheellisesti raportoiduista volyymiluvuista. Tämän lisäksi CMC:n sivuilla nähtiin 2017/2018 buumin aikana monia eri ICO-scammien mainoksia ml. BitConnect.

Nykyisin sen kilpailijoiksi ovat nousseet CoinPaprika ja CoinGecko. Näet ajantasaiset kurssit aina myös Bitcoinkeskuksen sivuita.

Nyt Coinmarketcap on siis siirtynyt Binancen omistukseen. Changpeng Zhao kertoo alla olevalla videolla ajatuksiaan ostoon liittyen. Kyseessä on klippi noin tunnin mittaisesta haastattelusta, jonka löydät kokonaisuutena tästä.

Zhaon mukaan CMC on ollut hänen kiinnostuksen kohteensa jo useamman vuoden ajan. Hän tapasi Coinmarketcapin edustajia pariin otteeseen vuoden 2019 lopulla, jolloin osapuolet lähentyivät myös kaupan suhteen.

Ilmeisesti sivusto ei ollut varsinaisesti listattuna myyntiin, mutta Binancen tarjous oli kaiketi liian hyvä hylättäväksi. Huhujen mukaan kyseessä olisi noin 400 miljoonan dollarin summa.

Kauppaan on suhtauduttu yleisesti ottaen varsin neutraalisti. Binancella on tuskin suurta intressiä alkaa peukaloimaan CMC:n dataa esim. oman pörssinsä osalta, koska sitä seurataan niin tarkasti. Tällainen aiheuttaisi lähinnä negatiivista julkisuutta yhtiölle.

Todennäköisesti Coinmarketcap toimii ennen kaikkea Binancen rekrytointialustana. Kyseessä on valtavan trafiikin sivusto, jossa nähdään jatkossa varmasti paljon Binancen bannereita. CZ vahvistaa sivuston avulla Binancen jalansijaa markkinoilla entisestään.

Kauppa kuvastaa myös Binancen vahvuutta kryptoskenen toimijana. Samaan aikaan kun koko maailman on taloudellisessa kriisissä ja yrityksiä kaatuu oikealla ja vasemmalla, Binance tekee 400+ miljoonan dollarin kaupat.

Korkoa kryptovaluutoille myös Coinmotionista

Tarkastellaan lopuksi kryptovaluuttojen korkopalveluita, jotka ovat nousseet viimeisen vuoden aikana alati suurempaan suosioon. Takana on DeFi-markkinan yleinen kehitys sekä toisaalta keskuspankkien politiikka, joka on painanut korot nollaan joka puolella valtionlainoille sekä pankkitalletuksille.

Tilanne on kuitenkin toinen kryptovaluuttojen maailmassa. Markkinoilta löytyy paljon vaihtoehtoja tienata noin 4-8% vuosikorkoa eri kryptovaluutoilla, eli sinun ei tarvitse konvertoida esim. Ethereumia tai XRP:tä bitcoineiksi (mikä aiheuttaisi verotettavan tapahtuman). Korkoa saa nykyisin kaikille tunnetuimille kryptovaluutoille.

Markkinoiden tunnetuimmat lainapalvelut ovat tällä hetkellä BlockFi sekä Celsius Network. Molemmat ovat olleet tähän asti luotettavia toimijoita, joten niistä on hyvä ainakin aloittaa.

korkopalvelut

Korkeinta korkoa Coinmarketcapin lainasivun mukaan tarjoaa tällä hetkellä StormGain-platform, joka on esitelty myös Bitcoinkeskuksessa.

Pari viikkoa sitten myös suomalainen Coinmotion lähti mukaan lainausmarkkinoille ja lanseerasi kryptovaluuttojen korkotilit. Korkoa saat tällä hetkellä kaikille muille Coinmotionin tarjoamille valuutoille pl. Stellar Lumens.

Pääset korkotilille valitsemalla ylävalikosta Säästöt -> Korkotili. Tällä hetkellä tarjolla on valuutasta riippuen noin 1-3% vuosikorkoa. Coinmotion tarjoaa palvelun yhdessä suomalaisen Tesseract Investmentin kautta. Huomaa, että korkotililtä kotiuttamisessa voi olla jopa 30 päivän viive.

Yleisellä tasolla on muistettava, että kryptojen lainamarkkinoilla ei ole vielä virallista säätelyä, joten vastapuoliriski on olemassa. Lainaaminen edellä mainittuihin palveluihin ei ole sama asia kuin rahojen tallettaminen korkeakorkoiselle pankkitilille, jolla on turvana talletussuoja ainakin tiettyyn rajaan asti.

Riskin vastapainona on myös jopa 10% tasolle nouseva vuosikorko, mikä kiinnostaa varmasti monia hodlaajia.

Lopuksi vielä kuuntelusuositus Anthony Pomplianon podcastista. Vieraana oleva Matt D’Souza kertoo yksityiskohtaisesti, miten louhinta toimii bisnes-näkökulmasta, mitä tapahtuu pre- ja post-halving, millaiset toimijat putoavat jne.

Kyseessä on huikean hyvä infopaketti Bitcoin-louhinnasta. Jos tämä aihe kiinnostaa, niin kuuntele ihmeessä!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *