Uutiset
11
loka
bitcoin-dollari

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

11.10. Uutiskatsaus: Tether, El Salvador, Infinity, Bitcoin ETF, louhinta

Stablecoin Tether on jälleen kohujen keskellä. Tällä kertaa yhtiön epäillään sijoittaneen kiinalaiseen Evergrandeen. Ethereum-pomo Vitalik Buterni kritisoi El Salvadoria. Infinity yrittää vampyyrihyökkäystä OpenSean kimppuun. Bitcoin ETF lähestyy. Texas ja New York voittajia Kiinan louhintabännissä.

Rekisteröidy Binancelle

Tether jälleen otsikoissa

Vuodet vierivät, mutta yksi aihe näyttää pysyvän muodissa: Tether. Kyseessä on siis markkinoiden suurin stablecoin, jonka arvo on nykyään yli 68 miljardia dollaria. Tether on ollut kohujen keskellä jo vuodesta 2017 lähtien. Siitä huolimatta sen suosio on kasvanut tasaisesti.

Bitcoinkeskus on uutisoinut Tetheristä lukuisia kertoja. Löydät aiempia uutisia Tether-tägin avulla.

Tether nousi viikonloppuna otsikoihin Bloombergin vuoksi. Talousjätti julkaisi pitkän artikkelin otsikolla Anyone Seen Tether’s Billions? Artikkelissa ruoditaan Tetherin asemaa kryptomarkkinoilla ja esitetään erinäisiä väitteitä sen historiaan ja takauksiin (tai niiden puutteeseen) liittyen.

Tether on julkaissut sivuillaan oman vastineensa aiheesta. Myös Coindesk kirjoitti pari päivää aiemmin artikkelin Tetheristä kyseenalaistaen sen reservejä.

Markkinoiden johtava stablecoin on noussut keskusteluun johtuen syyskuussa käynnistyneestä Evergrande-kriisistä. Satojen miljoonien konkurssipesä säikytti sijoittajia ympäri maailmaa. USDT-tokenin takauksena olisi väitteiden mukaan myös kiinalaisen Evergranden lainoja.

Tetherin edustajat ovat kieltäneet väitteet. Ongelmaksi muodostuu se, että Tether ei julkista sen sijoitusten tarkkaa sisältöä. Viimeisimmän raportin mukaan noin 50 prosenttia USDT-tokeneiden takauksesta kuuluu kategoriaan ”Commercial paper”. Vain pari prosenttia takauksista on Yhdysvaltain dollareita.

Investointifirma Arcan Jeff Dorman kirjoitti varsin järkevän twiittiketjun aiheesta. Se kannattaa lukea läpi.

Vaikka Tether on julkaissut raportteja sen reserveistään ja sopi helmikuussa 2021 kolme vuotta kestäneen tutkinnan New Yorkin syyttäjänviraston kanssa, kohut sen ympärillä eivät tunnu loppuvan. Kriitikot kysyvät edelleen samaa kuin neljäkin vuotta sitten: missä Tetherin takaukset oikein ovat.

Samalla spekulointi jatkuu Tetherin mahdollisen romahtamisen vaikutuksista. Mitä käytännössä tapahtuisi, jos sijoittajat menettäisivät uskonsa USDT-tokeniin?

Tällä hetkellä luottoa tuntuu riittävän. On myös huomioitavaa, että suurimmat kilpailijatkaan eivät ole esittäneet aukotonta auditointia reserveistä.

Tilanne muistuttaa kieltämättä myös fiat-järjestelmän ongelmista. Jos edes pieni osa tietyn pankin asiakkaista päättäisi nostaa talletuksensa, ovat menisivät kiinni välittömästi. ”Bank run” romahduttaisi nykyisin pankkijärjestelmän hyvin nopeasti. Miten Tetherin kävisi tällaisessa tilanteessa? Kukaan ei tiedä.

Sijoittaja voi tällä hetkellä valita myös muista vaihtoehdoista. Markkinoilla on myös stablecoineja kuten DAI, joiden takauksena on lohkoketjusta verifioitavaa kryptovaluuttaa.

Vitalik Buterin kritisoi El Salvadoria

El Salvadorissa tapahtuu jälleen. Uutisoimme viime viikolla nopeasta kehityksestä Bitcoinin louhintaan liittyen. El Salvadorissa louhittiin ensimmäiset bitcoinit tulivuorista saatavalla lämpöenergialla. Tällä kertaa kyse on uuden infrastruktuurin rakentamisesta.

Presidentti Nayib Bukele twiittasi eilen videon uudesta lemmikkieläinsairaalasta. Kyseinen laitos rakennetaan Bitcoinin arvonnoususta saaduilla voitoilla.

Bukele tarkensi seuraavissa twiiteissään, ettei El Salvador aio myydä bitcoineja. Varat saadaan aiemmin perustetusta rahastosta. El Salvadorin valtio ostaa rahaston avulla kaikki bitcoinit, jotka maan kansalaiset haluavat myydä. Esimerkiksi, jos bitcoineja vastaanottanut kauppias haluaa konvertoida ne dollareiksi.

Rahastossa on oltava arvoltaan sama määrä dollareita ja bitcoineja. Kun bitcoinin dollariarvo on kohonnut kymmeniä prosentteja, rahastosta voidaan irrottaa dollareita uutta sairaalaa varten.

Kaikki eivät kuitenkaan liputa Bukelen puolesta edes kryptoskenessä. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin hyökkäsi yllättäen El Salvadoria kohtaan tuoreessa Reddit-postauksessa.

“Making it mandatory for businesses to accept a specific cryptocurrency is contrary to the ideals of freedom that are supposed to be so important to the crypto space. Shame on everyone (ok, fine, I’ll call out the main people responsible: shame on Bitcoin maximalists) who are uncritically praising him [Bukele].”

Buterin kritisoi päätöstä pakottaa yritykset vastaanottamaan bitcoineja. Hän myös kritisoi Bitcoin-maksimalisteja, jotka liputtavat Bukelen puolesta ilman kritiikkiä.

Kannattaa muistaa, että El Salvador tarjoaa kaikille kansalaisilleen Bitcoin-lompakon, jonka avulla vastaanotetut bittirahat voi konvertoida lennosta dollareiksi ilman kuluja. Chivo-lompakon on ladannut jo yli kolme miljoonaa käyttäjää eli noin puolet maan asukkaista.

El Salvadorin lakimuutokselle löytyy omat kriitikkonsa ja kannattajansa. Bitcoin-lain todellisia vaikutuksia kansalaisten ja yrittäjien vaurauteen voidaan arvioida vasta pidemmän ajan kuluessa.

Infinty teki vampyyrihyökkäyksen

Kukaan kryptoskeneä aktiivisesti seuraava ei ole välttynyt syksyn 2021 NFT-buumilta. Vaikka meno tuntuu hieman hiljentyneen, treidausvolyymit ovat edelleen yli kymmenkertaisella tasolla kevääseen verrattuna.

Suurin osa kaupankäynnistä tapahtuu Ethereum-verkossa toimivalla OpenSea-markkinapaikalla. Kyseinen sivusto on dominoinut NFT-kaupankäyntiä lähes yksinvaltiaan tavalla. Nyt sille on noussut kilpailija, joka yrittää houkutella käyttäjiä ns. vampyyrihyökkäyksen avulla.

https://twitter.com/MoonOverlord/status/1446489690668822540

Kilpailijan nimi on Infinity. Tilanne muistuttaa lähes täysin vuoden takaista Uniswap vs. SushiSwap -sotaa. Tuolloin SushiSwap pyrki imemään vampyyrin lailla likviditeettiä Uniswapista ja onnistuikin siinä. Operaatio pakotti Uniswapin lanseeraamaan nopeasti oman hallintotokeninsa (UNI).

Infinity seuraa SushiSwapin esimerkkiä. Se on lanseerannut oman tokenin, jota airdropataan OpenSean käyttäjille. Lisäksi Infinity kertoo palvelun etusivulla kopioineensa OpenSean käyttämät älysopimukset. Tämän avulla käyttäjät voivat siirtää listauksensa Infinityyn ilman gas-kuluja. Jos vampyyrihyökkäys kiinnostaa enemmän, tsekkaa alla oleva video.

 

Infinity brändää palvelunsa lauseella ”FTX of NFTs” mikä viittaa suursuosioon nousseeseen FTX-pörssiin. Aika näyttää, onnistuuko Infinity hyökkäyksessään.

Tilanne voi hyvinkin johtaa siihen, että OpenSea lanseeraa pian oman hallintotokeninsa. Tätä todennäköisesti jaetaan palvelua käyttäneille tahoille aivan kuten Uniswapin tapauksessa vuosi sitten.

Bitcoin ETF lähestyy

Bitcoin ETF on ollut jatkuva puheenaine jo vuosien ajan. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC on kuitenkin hylännyt hakemukset yksi toisensa jälkeen. Yhä useampi analyytikko on kuitenkin sitä mieltä, että ETF nähdään markkinoilla vuoden 2021 aikana.

Bitcoinkeskus uutisoi aiheesta ensimmäisen kerran jo heinäkuussa 2018. Tuolloin oltiin vielä edellisen karhumarkkinan keskellä. Moni uskoi Bitcoin ETF:n tulevan ulos elo-syyskuussa 2018 ja nostavan markkinat uuteen nousuun. Toisin kuitenkin kävi.

Bitcoin ETF:stä on tehty hakemuksia jo vuodesta 2013 asti. Tällä hetkellä hyväksyntää odottaa enemmän varteenotettavia hakemuksia kuin koskaan aiemmin. Jos Bitcoin ETF hyväksytään, se on todennäköisesti futuureihin pohjautuva tuote.

SEC otti askeleen tähän suuntaan vain pari päivää sitten. Se hyväksyi Volt Crypto Industry Revolution and Tech -nimisen ETF:n. Tämä tuote ei seuraa Bitcoinin kurssia vaan Bitcoin-yhtiöitä kuten Microstrategy sekä Marathon Digital.

ETF tarjoaa helpon ja vaivattoman tavan etenkin instituutioille. Se on myös helppo lisätä osaksi eläkesäästöpaketteja. Vaikka kokeneet sijoittajat haluavat ostaa ja säilyttää bittirahansa itse, moni ei siihen halua ryhtyä. Miljoonat sijoittajat haluavat vain hyötyä kurssinoususta.

Moni analyytikko odottaa ETF:n olevan yksi triggereistä, jotka nostavat Bitcoinin kurssin yli 100.000 dollariin tänä syksynä. Näin se varmasti kävisikin Spot Bitcoin ETF:n kanssa. Tämä tarkoittaa rahastoa, joka holdaa aitoja bitcoineja. Jos kyse on futuuripohjaisesta ETF:stä, merkitys jäänee pienemmäksi.

Piensijoittajia tällainen futuurituote tuskin kiinnostaa. Lisäksi monilla yhdysvaltalaisilla sijoittajilla on pääsy Kanadan markkinoille, josta Spot Bitcoin ETF jo löytyy.

Bitcoin ETF:n merkitys Yhdysvaltain markkinoilla on ennen kaikkea symbolinen. Se toisi valtavasti legitimiteettiä tälle omaisuusluokalle.

Texas & New York voittajia Kiinan louhintabännissä

Olemme uutisoineet kahden edellisen viikon katsauksissa Kiinan tuoreimman kryptobännin vaikutuksista. Ensin näytti siltä, että Kiinan hallitus toisti saman uhkauksen, jonka se on lausunut jo lukuisia kertoja viime vuosina.

Totuus vaikuttaisi olevan toinen. Kiinan uusilla kiristystoimilla on ollut vaikutuksia mm. DeFi-sektoriin, suuriin aasialaisiin pörsseihin sekä louhintaan. Tuorein uutinen koskee Bitmainia. Kyseessä on markkinoiden ylivoimaisesti suurin Bitcoin ASIC-louhijoiden valmistaja, jotka tunnetaan mallinimellä antminer.

Yhtiö ilmoitti eilen lopettavansa toimitukset manner-Kiinaan.

Tämä toimenpide olisi ollut vakava isku yhtiölle vielä vuosi tai pari sitten. Nyt tilanne on muuttunut, sillä Kiina aloitti jo kesällä louhintafarmien häädön maaperältään. Monet Kiinan louhintafarmit ovat siirtyneet muihin Aasian maihin sekä etenkin Yhdysvaltoihin.

Voittajia ovat osavaltioista etenkin Texas ja New York.

Texasista näyttäisi tulevan todellinen ”hot spot” kryptovaluuttojen louhintaan. CNBC kertoo mm. seuraavista fundamenteista.

The appeal of Texas comes down to a few big fundamentals: Crypto-friendly lawmakers, a deregulated power grid with real-time spot pricing, and perhaps most importantly, access to significant excess energy which is renewable, as well as stranded or flared natural gas.

Kiinan louhintabänni tuntuu geopoliittisesti todella typerältä peliliikkeeltä. Saa nähdä, joutuuko Kiina maksamaan tästä kovan hinnan tulevina vuosina.

Louhinta ei ole kuitenkaan täysin postinut Kiinasta. The Blockin mukaan, pelkästään Jiangsun provinssissa tehty tutkimus löysi yli 4500 IP-osoitetta, joiden liikenne viittaa louhintaan. Mielenkiintoista on se, että viidennes IP-osoitteista kuului valtion virastoille ja yrityksille.

Photo by Dmitry Demidko on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.