Uutiset
11
tammi
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

11.1. Markkinakatsaus: Alamäki jatkuu markkinoilla

Bitcoinin kurssi jatkaa laskuaan ja vetää muun markkinan perässään. Jo 1,5 kuukautta kestäneelle alamäelle ei näy loppua. Bitcoinin dominanssi on sen sijaan löytänyt pohjan 40 prosentista. Chainlink ja Internet Computer olivat harvoja valopilkkuja viime viikolla. Myös DeFi-sektorin TVL on laskenut tasaisesti eri alustoilla.

Bitcoinin kurssi putosi alle 40.000 dollarin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 41.800 dollaria. Lukema on 5.000 dollaria alempana kuin viikon takaisessa katsauksessa. Vuosi 2022 on siis lähtenyt käyntiin ankeissa tunnelmissa. Markkinat ovat olleet alamaissa jo yli kuukauden ajan.

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys muutaman kuukauden ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Sininen trendilinja on 50 päivän ja purppura trendinlinja 200 päivän liukuva keskiarvo.

bitcoin-110121

Kuvassa näkyy myös sinisellä tärkeä tukitaso Bitcoinin kurssille 40.000 dollarin pinnassa. Tämä on se taso, johon syyskuun lopulla sekä joulukuun alussa nähdyt kurssiromahdukset pysähtyivät. Olisi tärkeää, että tämä lattia pitäisi myös kolmannen kerran.

Kurssigrafikkaan ilmestyy pian myös kuuluisa Death Cross, jossa 50 päivän keskiarvo leikkaa 200 päivän keskiarvon. Kyseessä on hyvin negatiivinen indikaattori, mutta se muodostuu varsin pitkällä viiveellä. Siinä vaiheessa kun Death Cross ilmestyy kurssigrafiikkaan, markkinan käänne ylöspäin voi olla jo nurkan takana.

Toistaiseksi Bitcoin on löytänyt riittävää tukea. Kurssi kävi hetkellisesti alle 40.000 dollarin, mutta palautui kovan ostovolyymin seurauksena takaisin 42.000 dollarin pintaan. Sijoittajien kannatta olla silti varuillaan, sillä vaara ei ole todellakaan ohi.

Kryptovaluuttoja painaa alas yleinen epävarmuus osakemarkkinoilla sekä keskuspankkien toiminta. Olemme käsitelleet aihetta usein viime kuukausien uutiskatsauksissa. Alla oleva grafiikka kertoo paljon. Se näyttää Nasdaq 100 -indeksin kehityksen vuoden 2022 alusta.

nasdaq 100

Nasdaq 100 sisältää pääasiassa teknologiayhtiöitä Yhdysvaltain pörssistä. Kyseinen indeksi on startannut edellisen kerran näin heikosti vuonna 2000! Kyseessä oli vuosi, jolloin surullisen kuuluisa teknokupla romahti ja monet osakkeet menettivät 80-90 prosenttia arvostaan.

Etenkin institutionaaliset sijoittajat niputtavat kryptovaluutat korkean riskin sijoitusluokkaan. Nämä assetit heitetään yli laidan ensimmäisenä, kun epävarmuus iskee. Tähän on puolestaan syynä inflaatio sekä keskuspankkien toimet.

Viime viikon kuopan aiheutti Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) joulukuun kokouksesta julkaistu muistio. Sijoittajat säikähtivät Fedin aggressiivisuutta rahapolitiikan kiristykseen ja koronnostoihin.

Keskuspankkien on toimittava, koska inflaatio riistäytyi käsistä vuoden 2021 lopulla. Tilanne on pahin Yhdysvalloissa, mutta myös Euroopan lukemat ovat korkeimpia kymmeniin vuosiin. Nyt Fedin on puututtava tilanteeseen ja lopetettava löysän rahan bileet. Tämä saa sijoittajat siirtymään kasvuyhtiöistä ja korkeamman riskin kohteista turvallisempiin kohteisiin. Tästä syystä myös kryptovaluutat kärsivät.

Inflaation palautuminen parin prosentin tasolle olisi kaikkien kannalta parasta. Uudet inflaatioluvut julkaistaan tällä viikolla. Jos trendi on edelleen nouseva, luvassa voi olla uusi kuoppa kryptovaluutoille.

Sijoittajan kannattaa olla nyt poikkeuksellisen varovainen. Vaikka nykyinen kuoppa näyttää houkuttelevalta ostopaikalta, luvassa voi olla useiden kuukausin pomppuinen tie ja pudotus vieläkin alemmas. Tulevaisuuden ennustaminen on tällä hetkellä erittäin hankalaa lyhyellä tähtäimellä.

Bitcoinin dominanssi pysyy yli 40 prosentissa

Jos Bitcoinin kurssi on tärkeällä tasolla, niin sitä on myös Bitcoinin markkinaosuus eli dominanssi. Lukema on tällä hetkellä 40,56 prosenttia. Viikon takainen mittaus oli 39,6 prosenttia. Bitcoin on siis nostanut markkinaosuuttaan noin prosenttiyksikön verran.

cryptocap-110121

Kuvassa näkyy hyvin lokakuun lopulta alkanut laskutrendi, joka on löytänyt pohjan noin 40 prosentista. Alimmillaan dominanssi kävi 39,3 prosentissa viikko sitten. Nyt Bitcoin näyttää kuitenkin vahvistuvan.

On kuitenkin liian aikaista juhlia vielä uudella Bitcoin-rallilla. Vastaavia nousuja on nähty aiemminkin ilman pidempikestoista nousua. Positiivista on kuitenkin 40 prosentin ”tukitason” pitäminen. Bitcoinin dominanssi ei ole toki mikään treidattava indeksi, joten tällä grafiikalla on lähinnä viihdearvoa.

Lähes kaikki suuret altcoinit miinuksella

Bitcoin-dominanssin nousu näkyy todella selkeästi altcoin-markkinassa. Kun katsotaan top 15 -rankinglistaa, niin yksikään altcoin ei ole merkittävästi plussalla Bitcoiniin nähden. Stablecoinit voidaan jättää pois laskuista.

altcoins-110121

Ainoan poikkeuksen tekee Dogecoin, joka on kirinyt viime päivinä marginaalisesti plussalle. Suurin osa kärkipään alteista on vieläpä reippaasti pakkasella eli 5–11 prosenttia. Syksyn raketit Solana, Terra ja Avalanche ovat nyt suurimpien kärsijöiden joukossa.

Viikko ei ollut sentään täysin toivoton, eli positiivisia yllätyksiäkin löytyy. Parhaiten top 100 -listalla on pärjännyt Chainlink. Se on keulinut peräti 25 prosenttia Bitcoiniin nähden. LINK-tokenin kurssi on noussut dollareissa mitattuna lähes 40 prosenttia vuoden 2022 aikana.

Taustalla on vuoden vaihteessa julkistettu staking, jota käsittelemme tarkemmin tuoreessa Chainlink-videossamme. Voit myös tutustua aiheeseen päivitetyn Chainlink-oppaan kautta.

Chainlinkin lisäksi myös Internet Computer on pärjännyt hyvin. ICP-token on saanut nähtävästi nostetta Internet Computerin uudesta distrikt-projektista, joka on hajautettu sosiaalisen median alusta.

Altcoin-markkina on ollut yleisellä tasolla hyvin hiljainen, eikä top 100 -listalla ole nähty merkittävää liikehdintää. Koko kryptosektori on edelleen alamaissa jo puolitoista kuukautta jatkuneen laskun jälkeen. Altcoinien nousuun tarvitaan koko markkinan käännös parempaan Bitcoinin vetämänä.

Selvää laskua myös DeFi-sektorissa

Positiivisia uutisia ei saada valitettavasti edes DeFi-sektorista. Se sinnitteli vuoden 2021 lopulla pitkään kryptomarkkinan laskua vastaan. Nyt myös DeFi-sektorin TVL (Total Value Locked) on lähtenyt selvään laskuun. Pudotusta on tullut viikossa noin kymmenen prosenttia.

Tämän päivän mittaus on 228,7 miljardia dollaria. Viikko sitten lukema oli 254,3 miljardia.

defi-tv-110121

Laskussa ei ole mitään yllättävää. Hermostuneet sijoittajat ovat vetäneet likviditeettiä pois DeFi-sovelluksista. Osa on voinut jopa konvertoida stablecoineja muiksi kryptovaluutoiksi ostaakseen dipin.

TVL:n lasku on jakaantunut tasaisesti kaikkiin suurimpiin protokolliin, kuten alla oleva taulukko näyttää.

defiprotocols-110121

DeFi-markkinaa hallitsevat edelleen Curve ja Convex Finance, jotka myös liittyvät oleellisesti toisiinsa. Curven TVL on pysynyt edelleen yli 20 miljardissa. Kyseinen protokolla on myös menettänyt TVL-lukemaansa vähemmän kuin muut top 10 -sovellukset.

Ainoa muutos on Wrapped Bitcoinin (WBTC) nousu viidenneksi ohi Lido-protokollan. Tämä on lähinnä seurausta TVL:n voimakkaasta kasvusta Lido-protokollassa.

WBTC ei ole erillinen sovellus vaan kyseessä on kaikkien wrapped bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo. Wrapped Bitcoin eli WTBC on siis bitcoineja, joka on konvertoitu Bitcoin-verkosta Ethereum-alustalle ERC-20 tokeniksi. Se mahdollistaa bitcoinien käytön DeFi-sovelluksissa. Käytännössä bitcoinit lukitaan tiettyyn älysopimukseen, joka luo vastaavan määrän WBTC-tokeneita. Prosessi voidaan myös suorittaa toiseen suuntaan eli muuttaa WTBC takaisin oikeaksi Bitcoiniksi.

Lohkoketjujen top kymppi on pysynyt myös muuttumattomana.

defichains-110121

TVL:n lasku on jakautunut varsin tasaisesti myös tällä listalla. Vähiten ovat kärsineet Fantom, Cronos ja Arbitrum. Muutokset ovat kokonaisuutena kuitenkin hyvin pieniä.

Tähän liittyen voidaan mainita pari uutista. Useampi DeFi-alusta on kärsinyt viime aikoina suorituskykyongelmista. Solanalla on nähty jo kaksi tapausta vuoden 2022 aikana, eikä kyseinen platform ole toiminut aiemminkaan täysin ongelmitta.

Ethereumin skaalausalusta Arbitrum meni puolestaan alas noin kymmenen tunnin ajaksi viikon vaihteessa. Polygonin verkko tukkeutui puolestaan Sunflower Farmers -pelin suosion vuoksi.

Edellä mainitut ongelmat eivät ole näkyneet platformien suosiossa tai TVL-kehityksessä kuitenkaan merkittävällä tavalla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.