Uutiset
11
tammi
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

11.1. Uutiskatsaus: Kazakstan, Samsung, Osakkeet, Kryptosijoitukset, Ode

Kazakstanin levottomuudet näkyivät Bitcoin-verkossa louhintatehon pudotuksena. Samsung julkaisi uuden televisiomalliston, joka sisältää sisäänrakennetun NFT-platformin. Teknologiaosakkeilla heikoin alkuvuosi yli 20 vuoteen – myös kryptovaluutat kärsijöinä. Miljardööri Bill Millerin portfoliosta puolet Bitcoinia! Suomalainen artisti Ode julkaisi oman NFT-kokoelman.

Kazakstanin levottomuudet näkyivät Bitcoin-verkossa

Kazakstan on valtio Keski-Aasiassa, joka ei pahemmin näy Suomen mediassa. Vuoden 2022 alku on kuitenkin muuttanut tilanteen. Viime viikolla käynnistyneet mellakat on uutisoitu laajalti, ja Venäjän sotilaallinen väliintulo tekee tilanteesta entistä mutkikkaamman.

Kazakstan on varsin pimennossa oleva jättiläinen, sillä se on maapinta-alaltaan planeettamme yhdeksänneksi suurin valtio ja samaa kokoluokkaa kuin Intia.

Kazakstanista on tullut myös merkittävä valtio Bitcoinin louhintaan liittyen. Tämä johtuu kesällä 2021 tapahtuneesta Kiinan louhintabännistä. Maan louhintaoperaattoreita siirtyi etenkin Yhdysvaltoihin, mutta Kazakstan oli toinen selkeä voittaja. Tällä hetkellä Kazakstanissa on lähes 20 prosenttia Bitcoinin louhintatehosta. Kyseessä on Yhdysvaltain jälkeen maailman suurin louhija.

Kun Kazakstanin internet meni alas viime viikolla, maan louhintapoolit putosivat verkosta. Mainstream-mediassa tämä uutisoitiin Bitcoinin kurssiromahduksen syyksi.

Kuten grafiikasta näkyy, Bitcoinin globaali hash rate heiluu koko ajan ylös ja alas. Vaikka Kazakstanissa on merkittävä louhintakeskittymä, sen alasajo mahtuu aivan normaalin heilunnan sisään. Louhintatehon pudotuksella ei ole muutenkaan suoraa vaikutusta Bitcoinin kurssiin.

Kesällä tilanne oli toinen, koska monet bännätyt louhintafarmit möivät bitcoineja, minkä lisäksi markkinoille syntyi yleinen paniikki ja kurssien alamäki. Tässäkin kohtaa on syytä katsoa dataa tarkemmin.

Suurin pudotus hash ratessa tapahtui 2.6–27.6. välillä, jolloin hash rate putosi yli 50 prosenttia. Bitcoinin kurssi putosi tuolla välillä noin 10 prosenttia osana kuukausien mittaista alamäkeä.

Bitcoinin kurssiromahduksen taustalla oli viime viikolla muita syitä, joita käsitellään myöhemmin tässä artikkelissa. Tapaus on hyvä muistutus siitä, miten mainstream-median Bitcoin-uutisointi on yhä turhan sensaatiohakuista.

Samsungin panostukset NFT-maailmaan ja Metaversumiin

Teknologiajätti Samsung julkaisi viime viikolla pari mielenkiintoista uutista. Yhtiö kertoi heti vuoden ensimmäisenä arkipäivänä uusista TV-malleistaan. MICRO LED, Neo Qled ja Lifestyle TV -mallit tarjoavat upeaa kuvaa sekä muita mielenkiintoisia ominaisuksia.

Neo QLEDs optimized with the new Smart Hub that enables smart content curation, cloud gaming, video calls, on-screen multitasking, NFTs management and more.

Kuten edellä oleva lainaus kertoo, Samsungin TV sisältää jatkossa sisäänrakennetun NFT-platformin. Käyttäjä voi selailla NFT-taidetta sekä ostaa ja myydä NFT:tä suoraan TV:n välityksellä. Onko kyseessä esim. Ethereum-alustalla toimiva OpenSea vai joku muu integraatio – tämä ei ole vielä tiedossa.

Samsung on tehnyt yhteistyötä Thetan kanssa jo pitkään, mutta Thetan NFT-sektori on suosiossa selvästi suurempien alustojen perässä.

Toinen uutinen liittyy metaversumiin.

Samsung avaa 837X-nimisen myymälän Decentralandiin, joka on yksi markkinoiden johtavista metaversumeista. Nimi 837X viittaa Samsungin Manhattanilla sijaitsevaan lippulaivamyymälään.

Decentralandin kautta ei voi vielä ostaa Samsungin tuotteita, mutta tämä on varmasti realismia lähitulevaisuudessa. Käyttäjä voi jatkossa selailla tuotteita metaversumin kautta ilman käyntiä fyysisessä liikkeessä. Kolmiulotteinen maailma on myös selkeä parannus verrattuna kuvien selaamiseen nettisivulta.

Uutisoimme joulun alla myös Niken ja Adidaksen panostuksista NFT-maailmaan. Pian tässä sektorissa ovat mukana kaikki globaalisti merkittävät brändit – tavalla tai toisella.

Jos et ole vielä perillä NFT-maailmasta niin tsekkaa Bitcoinkeskuksen kattavat oppaat aiheesta!

Teknologiaosakkeilla surkein startti 20 vuoteen

Bitcoinin alkuvuosi on ollut masentava. Prosentuaalisesti kyse ei ole suuresta laskusta, sillä Bitcoinin kurssi teki suurimmat pudotuksensa jo marras- ja joulukuun aikana. Vuoden 2022 alamäki ei ole yllättänyt, sillä kryptovaluutat ovat sukeltaneet teknologiaosakkeiden peesissä.

Alla olevassa kuvassa on Yhdysvaltain Nasdaq 100 -indeksi, joka koostuu suurimmaksi osaksi teknologiayhtiöistä. Mukana ovat tietysti Testa, Google, Microsoft sekä muut tunnetut jätit.

nasdaq 100

Kuten näkyy, alamäki on ollut hurjaa. Lasku on ollut itse asiassa niin kovaa, että vastaavaa ei ole nähty sitten vuoden 2000. Markkinoita pidempään seuranneet muistavat hyvin mitä tuolloin tapahtui: surullisen kuuluisa teknokupla puhkesi, ja monet yhtiöt menettivät 80–90 prosenttia kurssistaan.

Osakemarkkinoita laski viime viikolla julkaistu muistio Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) joulukuun kokouksesta. Sen sisältö säikytti sijoittajat, sillä Fed vaikuttaa olevan ennakoitua aggressiivisempi rahapolitiikan tiukentamisessa. Ovatko löysän rahan ja nollakorkojen bileet todellakin ohi?

Epävarmuus on pahinta myrkkyä markkinoille. Se myös johtaa aina korkean riskin sijoituskohteiden myyntiin, minkä vuoksi kryptovaluutatkin ovat tulilinjalla.

Michael Saylorin Bitcoin-ostot on otettu kryptoskenessä ilolla vastaan. Valitettavasti Saylor ei edusta instituutioiden valtavirtaa. Microstrategy saattaa holdata bitcoinejaan seuraavat 100 vuotta, mutta suurin osa institutionaalisista sijoittajista heittää kryptot laidan yli epävarmoina aikoina. Ne myös kotiuttavat voittoja balansoidessaan portfolioita.

Mitä enemmän kryptovaluuttoihin saadaan TODELLA ISON RAHAN sijoittajia, sitä enemmän peliin astuvat myös osakemaailmasta tutut lainalaisuudet.

Huomenna saadaan myös Yhdysvaltain tuoreet inflaatiolukemat. Jos ne ovat kasvussa joulukuulta, nähdään todennäköisesti uusi kuoppa markkinoilla. Mitä korkeampi inflaatio, sitä enemmän sijoittajat pelkäävät keskuspankkien kiristystoimia markkinoilla ja tästä seuraavaa kurssilaskua.

Bill Miller, BTCS ja Bitfarms

Käydään seuraavaksi läpi useita kryptovaluuttoihin sijoittamiseen liittyviä uutisia. Aloitetaan Bill Millerillä, joka sai aikaan eilen kohun sosiaalisessa mediassa. Syynä oli miehen haastattelu Wealthtrack-kanavalla.

Miller paljasti haastattelussa varsin erikoisen sijoitussalkkunsa sisällön. Miljardööri holdaa karkeasti sanottuna 50 % Amazonia ja 50 % Bitcoinia! Miller pääsi tällä portfoliolla välittömästi Bitcoin-fanien suosikiksi.

Käytännössä Millerin salkussa on muutakin alaan liittyvää kuin puhtaasti bitcoineja. Mies omistaa mm. Microstrategyn osakkeita. Voidaan kuitenkin sanoa karkealla tasolla, että puolet hänen portfoliostaan on kiinni Bitcoinin menestyksessä.

Toinen uutinen liittyy teknologiafirmaan BTCS. Yhtiö teki viime viikolla historiaa, sillä BTCS päätti maksaa osinkoa bitcoineissa ensimmäisenä pörssilistattuna yhtiönä! Kyseessä on jälleen yksi askel Bitcoinin adoptiossa. Sijoittaja voi ottaa osingot yhä halutessaan myös dollareissa.

Bitcoin-louhijoilla riittää myös uskoa bittirahan menestykseen. Kanadalainen louhintafirma Bitfarms ilmoitti eilen merkittävästä Bitcoin-hankinnasta. Yhtiö osti peräti 1000 bitcoinia noin 43 miljoonan dollarin hintaan. Bitfarms holdaa kaupan myötä yhteensä 4300 bitcoinia.

Suomalainen artisti julkaisi NFT-kokoelman

Viime viikolla saatiin myös positiivisia uutisia Suomen NFT-skenestä. Universal Music Finlandin sekä Katutaso Äänitteen alla toimiva artisti Ode julkaisi oman NFT-kokoelman. Se on nimeltään #NEOMALMI ja sijoittuu futuristiseen Malmiin.

Kokoelma julkaistaan Solana-platformilla ja teoksia voi hankkia Solsea NFT-kauppapaikalta. Löydät aiheesta myös erillisen uutisen Bitcoinkeskuksesta. Se sisältää ohjeet NFT-teosten hankkimiseen.

Yhä useampi artisti ja julkkis on julkaissut vuoden 2021 aikana NFT-kokoelman. Kyseessä on uusi tapa tukea artistia. NFT-teknologia mahdollistaa myös rojaltit tulevista myynneistä, joka ei olisi mahdollista toteuttaa analogisessa maailmassa.

Vaikka NFT on ollut otsikoissa jo vuoden päivät, teknologia on vielä kaukana taviskäyttäjien jokapäiväisestä askartelusta. Adoption hidasteena on vielä varsin työläs tapa hankkia digitaalista taidetta. Käyttäjän on osattava hallita erillistä Web 3 -lompakkoa sekä ostettava kryptovaluuttaa. Kun NFT-platformit saadaan integroitua päätelaitteisiin edellä mainitun Samsung-uutisen tapaan, päästään nopeasti eteenpäin.

Toistaiseksi NFT-maailma on ollut pääasiassa ammattilaisten pelikenttä. Tähän vaikuttaa myös Ethereumin todella korkeat transaktiokustannukset. Suosituin NFT-kauppapaikka Opensea toimii Ethereumin päällä.

NFT-sektori onkin levinnyt nopeasti kilpaileville alustoille, kuten edellä mainittu Solana & Solsea. Tässä etuna ovat mikroskooppisen pienet transaktiomaksut mikä mahdollistaa myös piensijoittajien kaupankäynnin. Haittapuolena on platformin pienempi suosio eli niiden sijoittajien & NFT-kokoelmien puuttuminen, jotka löytyvät Ethereum-alustalta.

Vuosi 2022 on ollut toistaiseksi todella vahva NFT-markkinassa. Vaikka kryptovaluuttojen kurssit ovat laskussa, NFT-kauppapaikka OpenSea on matkalla kohti uusia ennätyksiä treidausvolyymissa. Tällä hetkellä veturina toimii uusi PhantaBears-kokoelma.

Hienoa nähdä tällaista kehitystä myös Suomessa! Toivottavasti vastaavia uutisia saadaan myös muilta artisteilta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!