Uutiset
10
elo
Bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

10.8. Uutiskatsaus: Markkinat, Ethereum Classic, DEX, Twitter-hakkerointi, Ethereum SupplyGate

Bitcoin on rikkonut 12.000 dollarin rajapyykin, joten uutiskatsaus näyttää mukavan vihreältä markkinoiden osalta. DeFi-huuma jatkuu, ja se on saanut hajautetut pörssit (DEX) hurjaan kasvuun volyymien osalta. Ethereum Classic on kokenut kaksi 51%-hyökkäystä lyhyen ajan sisään. Heinäkuun Twitter-hakkeri on saatu kiinni. Ethereum SupplyGate on saanut puolestaan sosiaalisen median lämpenemään.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 12.000 dollaria. Edellisen uutiskatsauksen aikaan kirjattiin tärkeä 10.000 dollarin ylitys, joten Bitcoin on kirinyt kahden viikon aikana noin 20 prosentin nousuun.

Maailman tunnetuimman kryptovaluutan tilanne näyttää isossa kuvassa erinomaiselta. Alla on grafiikka Bitcoinin kurssikehityksestä kolmen vuoden ajalta – yksi tolppa on yksi viikko.

bitcoin-kurssi-2020-08-10

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoin rikkoi heinä-elokuun taitteessa lähes 2,5 vuotta jatkuneen trendilinjan. Tämä ”kurssia painava katto” alkoi joulukuun 2017 huipusta, eikä Bitcoin ole pystynyt rikkomaan trendiä missään vaiheessa. Mutta nyt se vihdoin tapahtui.

Grafiikka kertoo myös hyvin vahvasti sen, että kyseessä ei ollut mikään lyhytaikainen raketointi. Kurssi on pysynyt todella vahvasti trendilinjan yläpuolella.

Alla olevassa kuvassa on puolestaan neljän tunnin tolpat noin kolmen viikon ajalta.

bitcoin-nousu-2020-08

Tässä aikaikkunassa näkyy hyvin elokuun alun ”flash crash”, jolloin Bitcoinin kurssi romahti 12.000 dollarista noin 10.500 dollariin alle tunnissa. Edes tämä yksittäinen manipulointi tai dumppaus ei pysäyttänyt nousutrendiä.

Mikä tärkeintä, kurssi palautui takaisin nousuun täsmälleen 10.500 dollarin tasolta, jota pidetään teknisen analyysin näkövinkkelistä tärkeänä tukitasona. Kaikki näyttää siis erinomaiselta.

Samaan aikaan perinteiset sijoittajat ovat heränneet keskuspankkien kestämättömään rahapolitiikkaan joka puolella. Kulta on rikkonut historiallisen 2000 dollarin rajan, eli keltainen metalli on uusissa ATH-luvuissa ensimmäistä kertaa vuoden 2011 jälkeen.

Myös hopea on noussut kymmeniä prosentteja viimeisen kuukauden aikana. Samaan aikaan maailman keskuspankit kaavailevat uusia apupaketteja ja tukevat markkinoita rahaa printtaamalla. Kaikki tämä näkyy kullan, hopean sekä Bitcoinin kurssissa. Jos muuten kullan ja Bitcoinin vertailu kiinnostaa, tsekkaa tämä artikkeli.

Moni analyytikko on sitä mieltä, että kullan ja hopean fundamentit eivät ole koskaan olleet näin vahvoja. Bitcoinista voidaan todeta täysin samat sanat. Kaiken tämän lisäksi olemme Bitcoin-halvingin jälkeisen ”supersyklin” alkupäässä, joka on historiallisesti huipentunut hurjiin nousuihin.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 60,7%. Edellisen uutiskatsauksen aikaan lukema oli 61,4%, joten takana on varsin hyvä altcoin-jakso. Tämä siitäkin huolimatta, että Bitcoin on noussut viime viikkoina mukavasti.

Alla olevassa kuvassa on top 15 -altcoinit ja kehitys 7pv sekä 30pv ajalta Bitcoiniin (ei dollareihin) verrattuna. Kuten näkyy, ”large cap” kolikot ovat pääosin punaisella viikon ajalta, eli bittiraha on pärjännyt hyvin tunnettuja kolikoita vastaan.

altit-20200810

Listan raketti on ollut kiistatta Chainlink, joka rikkoo uusia ATH-lukuja viikko toisensa jälkeen. LINK-token noussut 7 päivän aikana yli 50% Bitcoiniin nähden – dollareissa mitattuna nousua on yli 60%.

Large cap -kryptoista on myös mainittava Ethereum, jonka kurssikehitys on ollut erinomaista kuluneen kuukauden aikana. ETH on noussut dollareissa yli 60% (30 pv), mutta pieni taantuma on saanut sen pari prosenttia punaiselle Bitcoiniin nähden viime päivinä.

Ethereum on lähtenyt vihdoin nousuun DeFi-buumin myötä – tätä liikettä on odoteltu oikeastaan koko alkuvuosi. Koska DeFi-kolikot ovat Ethereum-pohjaisia, niiden transaktiomaksut eli gas maksetaan Etherinä. Tämä puolestaan luo suoraa kysyntää Etherille.

Top 50 -listan ykkösnimi on Chainlink-projektin kilpailija, Band protocol. BAND-token on raketoinut Bitcoiniin nähden uskomattomat 250% prosenttia viikossa ja reilut 600% kuukauden aikana. Monien mielestä kyseessä on vain Chainlinkin halpa kopio, mutta protokolla hyötyy taatusti DeFi-buumista juuri nyt.

Yllä olevasta twiitistä löytyy LINK vs BAND -vertailu, joka tosin on Chainlink-fanin kirjoittama, joten kannattaa se pitää mielessä.

Käynnissä on edelleen selkeä DeFi-buumi, ja kaikki siihen liittyvät altcoinit tekevät hurjia nousuja. Parhaimmat tuotot tehdään top 100 -listan ulkopuolisilla kolikoilla, jotka voivat nousta hyvin jopa 1000% viikossa. Perinteiset platformit ja kolikot jäävät paitsioon. Kyseessä ei siis ole vieläkään laajempi altcoin-ralli – markkinoilla operoivat juuri nyt lähinnä alan ammattilaiset.

Ethereum Classic hyökkäysten kohteena

Kaikkien Proof of Work -konsensusalgoritmia käyttävien kryptovaluuttojen suurin uhka on niin sanottu 51%-hyökkäys. PoW:n ominaispiirre on fyysisten louhintalaitteiden käyttö, ja tunnetuin PoW-valuutta on tietysti Bitcoin.

Jos lohkoketjuun suoritetaan 51%-isku, hyökkäyksen tekijällä on hallussaan yli puolet louhintatehosta. Hän voi näin ollen louhia salassa uutta lohkoketjun haaraa ja käytännössä kirjoittaa historian uudelleen. Hyökkääjä voi esim. tehdä talletuksen pörssiin ja poistaa transaktion sitten lohkoketjun kirjanpidosta.

Iso osa markkinoiden tunnetuista kolikoista käyttää yhä tätä metodia, vaikka Proof of Stakesta on tullut de facto -standardi viime vuosina. Ethereum, Bitcoinin forkit (Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Bitcoin Gold jne.), Dash, Monero ja Litecoin ovat mm. PoW-valuuttoja. Kuten myös Ethereum Classic.

Moni ei välttämättä tiedä, että Ethereum Classic on Ethereumin alkuperäinen lohkoketju. Ethereum on siis hard forkattu haara. Ero tapahtui kuuluisaan The DAO -hakkeroinnin jälkilöylyissä kesällä 2016. ETC on jäänyt pahasti ”isoveljensä” varjoon kaikin tavoin. Nyt Ethereum Classic on ollut myös otsikoissa 51%-hyökkäysten vuoksi.

Ensimmäisessä iskussa hakkeri nettosi yli 5 miljoonan dollarin arvosta ETC-kolikoita eli hieman yli 800.000 kappaletta. Isku oli taloudellisesti todella kannattava, sillä hyökkääjä vuokrasi louhintatehoa Nicehash-palvelusta vain noin 200.000 dollarilla.

Eikä tässä vielä kaikki. Viime viikon lopulla tapahtui uusi hyökkäys, jossa hakkerit varastivat noin 240.000 ETC-kolikkoa arvoltaan noin 1,7 miljoonaa dollaria. Uhreina olivat Bitfinex sekä toinen tuntematon pörssi, joihin tehty talletus-transaktio saatiin peruttua.

Monet pörssit ovat estäneet Ethereum Classic -transaktiot tai asettaneet niille jopa usean viikon keston tapahtuneen vuoksi.

Suurin ongelma on se, että louhintateholtaan pienen PoW-kolikon on hyvin vaikea estää ennalta tällaista hyökkäystä. Kuten ETC-isku osoittaa, hyökkääjät saavat helposti käyttöön myös ison arsenaalin louhintatehoa. Palvelut kuten Nicehash mahdollistavat valtavan laskentatehon vuokraamisen ilman, että hyökkääjän on hankittava autotalliinsa tuhansia louhijoita.

Viime päivien iskut tuskin jäävät viimeisiksi, sillä Ethereum Classic koki 51%-iskun myös vuoden 2019 alussa.

Hajautetut pörssit hurjassa nousussa

DeFi eli Decentralized Finance eli hajautettu talous on noussut vuoden 2020 suurimmaksi puheenaiheeksi. Nyt voidaan hyvin sanoa, että DeFi on ylittänyt suosiossa jopa Bitcoin halvingin. Jos DeFi on sinulle vielä tuntematon alue, saat lisätietoa tästä Bitcoinkeskuksen Youtube-videosta.

Käytännössä kyse on sateenvarjosta, jonka alle voidaan niputtaa hieman määritelmästä riippuen monenlaisia eri palveluita. Kaksi suurinta ryhmää ovat lainapalvelut sekä hajautetut pörssit. Joidenkin mielestä myös Chainlink on DeFi-protokolla, mutta tämä on hieman venyvä käsite.

DeFi-palvelut ovat käytännössä Ethereum-alustalla pyöriviä protokollia, jotka toimivat itsenäisesti älysopimusten avulla. Kaikki kaupankäynti, lainaus ym. tapahtuu suoraan P2P käyttäjien lompakoista toiseen, tai kommunikoimalla älysopimusten kanssa.

Löydät listan eri palveluista sekä niiden perustiedot defipulse.com -sivustolta.

Hajautetut pörssit eli DEX (Decentralized EXchanges) ovat olleet esillä jo parin vuoden ajan, mutta DeFi-buumin myötä niiden käyttö on räjähtänyt vuonna 2020.

Löydä DEX-tilastoja Dune Analytics -sivustolta. Tällä hetkellä yhden kuukauden vaihto on jo suurempi kuin DEX-pörssien vaihto vuonna 2019! Kasvu on siis päätähuimaavaa. Nykyisin puhutaan jo niin isosta volyymista, että suosituimmat DEXit biittaavat monet perinteiset operaattorit.

Johtotähtinä toimivat tällä hetkellä Uniswap, Balancer sekä Curve Finance. Käytännössä nämä DEXit mahdollistavat minkä tahansa Ethereum-tokenin (ERC20) vaihdoin toiseen ilman välikäsiä.

Treidauksen lisäksi pörssien suosio kasvaa hurjasti likviditeettipoolien (liquidity pool) vuoksi. Käytännössä kyse on treidauspalkkioiden tienaamisesta siten, että tarjoat pörssiin likviditeettiä eli lainaat omat kolikkosi.

Suosita ruokkivat hurjat vuosi-, kuukausi- ja päivätuotot. Kyseessä ei ole amatööreille sopivaa puuhastelua. Youtubesta löytyy paljon oppaita aiheeseen liittyen, joihin on syytä ensin tutustua.

Twitter-hakkeri pidätetty

Uutisoimme heinäkuun lopulla suuresta Twitter-hakkeroinnista, joka nosti Bitcoinin otsikoihin ympäri maailmaa. Kyseessä oli merkittävä isku, sillä hakkerit onnistuivat kaappaamaan maailman tunnetuimpien henkilöiden Twitter-tilit.

Iskun kohteeksi joutuivat mm. Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos sekä muut kovan luokan nimet. Hakkerit käyttivät tilejä klassisen Bitcoin-scammin suorittamiseen. Tapaukselle on luotu myös oma Wikipedia-sivu. Viranomaiset pääsivät iskun tekijöiden jäljille nopeasti, sillä pidätys saatiin aikaan vain parin viikon sisällä tapahtuneesta.

Yhdysvaltain viranomaiset pidättivät kolme henkilöä epäiltynä iskusta. Joukon keulahahmo on Floridassa asuva teini, 17-vuotias Graham Ivan Clark.

Tapaus voi äkkiseltään tuntua varsin kevyeltä rikokselta huumeisiin tai murhiin verrattuna, mutta nuorta miestä uhkaava vankilatuomio on mittaluokaltaan todella kova. Maksimirangaistus Clarkin syytteistä on jopa 200 vuotta. Jotain kertoo jo se, että hakkerin takuusummaksi määrättiin 725.000 dollaria.

Tällä hetkellä käydään väittelyä siitä, voiko hakkeri käyttää hänen hallussaan olevia bitcoineja (arvoltaan yli 3 miljoonaa) takuun maksamiseen vai ei. Clark hyötyi heinäkuussa tehdystä rikoksestaan vain hieman yli 100.000 dollaria, mutta bittirahat ovat peräisin aiemman rikostutkinnan yhteydessä Clarkille palautetuista varoista.

Mikä on Ethereumin kierrossa oleva määrä?

Bitcoin maksimalistit ovat henkilöitä, joiden vakaumus on karkeasti sanottuna seuraavanlainen: kaikki muut kryptovaluutat kuin Bitcoin ovat täysin turhia ja ns. sh*tcoineja. Ja tämä tarkoittaa todellakin kaikkia, mukaan luettuna markkinoiden 2. suurin valuutta eli Ethereum.

Bitcoin maksimalistit sotivat sosiaalisessa mediassa pitkään Roger Verin ja Bitcoin Cash -leirin kanssa. Tämä peitsien kalistelu oli kuumimmillaan 2017-2018. Sittemmin Bitcoin Cash -leiri on taistellut lähinnä keskenään (BSV vs BCH), eikä Ver ole enää saanut maksimalistien huomioita osakseen.

Ethereum on tällä hetkellä Bitcoin-maksimalistien ykköskohde. Tämän selittää pitkälti DeFi-sektorin nousu, joka on tuonut markkinoille lukemattomia ”Boom & Bust” -projekteja ja hypeä. Kaikki merkittävät DeFi-protokollat ovat Ethereum-pohjaisia.

Viimeisen vuoden ajan on nähty useampia taisteluita Vitalik Buterinin (Ethereumin perustaja) sekä Bitcoin-maksimalistien välillä. Viime päivinä on käyty kiivasta sananvaihtoa aiheesta Ethereum supply, eli mikä on markkinoilla olevien Ether-kolikoiden todellinen määrä?

Nimimerkki grubles postasi aikajanan tapahtumista sunnuntaina (lue koko ketju)

Bitcoin-maksimalistit ovat saaneet paljon hupia siitä, että kukaan ei tunnu tietävän Ethereumin tarkkaa määrää. Tällä hetkellä kaikki Ether-skanneritkin palauttavat erilaisen lukeman.

Tapaus on saanut nimen #SupplyGate, ja tämä Crypto.bi -sivuston artikkeli kokoaa myös tapahtumat hyvin yhteen.

Kyseessä on siis todellinen ongelma, josta käydään kovaa keskustelua Twitterin puolella. Bitcoinin kohdalla tilanne on tietysti toinen, eli kuka tahansa voi varmistaa oman node-palvelimen avulla kierrossa olevien kolikoiden määrän.

Ethereum toimii hieman eri tavalla, sillä ETH-tokeneille ei ole olemassa Bitcoinin kaltaista kattoa. Kyseessä on siis inflatorinen valuutta, jonka vuosittainen inflaatio kaiken lisäksi muuttuu.

Se on varmaa, että tapauksesta riittää meemejä vielä pitkäksi aikaa! SupplyGate ei ole vaikuttanut Ethereumin kurssiin.

Kuva: iStock


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.