Uutiset
10
marras
nasdaq

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

10.11. Uutiskatsaus: Markkinat, Joe Biden, Ethereum, BCH hard fork, Cred

Viime viikko oli tapahtumia täynnä! Bitcoin nousi lähes 16.000 dollariin ja veti pitkästä aikaa myös DeFi-kolikot mukanaan. Ethereum 2.0 -versio otti puolestaan tärkeän askeleen. Joe Biden voitti vaalit, eikä hänen valintansa näytä huonolta Bitcoinin kannalta. Bitcoin Cash hard fork on tulossa sunnuntaina. Cred-lainapalvelu meni konkurssiin.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 15.200 dollaria. Lukema on lähes kaksi tuhatta taalaa korkeampi, kuin viime viikon mittaus. Bittirahan arvo on noussut kuukaudessa noin viisi tuhatta dollaria. Huikeaa!

Katsotaan hieman isoa kuvaa, eli alla olevassa kuvassa on Bitcoinin viikkotolpat reilun kolmen vuoden ajalta.

bitcoin-kurssi20201110

Kuten näkyy, Bitcoinin kurssi kolkuttelee tällä hetkellä viimeistä todellista resistanssia ennen 20.000 taalan huippua. 16.000-16.500 on historiallisesti taso, jossa Bitcoin löysi katon useaan otteeseen 2017-2018 nousurallissa.

Tämän jälkeen grafiikassa onkin hyvin pitkälti tyhjää matkalla kohti 20.000 dollaria. Kurssi on myös viettänyt 17.000-20.000 dollarin välimaastossa vain pari viikkoa koko Bitcoinin historiassa. Tuo alue on ns. tutkimatonta maastoa.

Viime viikkojen nousulle ei ole mitään yksittäistä syytä, vaan taustalla on usein mainittu instituutioiden, hedge-rahastojen ja muiden ammattisijoittajien mielenkiinto bitcoinin ostoon. Kannattaa tsekata alla oleva twiittiketju.

”The most organic pump I’ve seen in years”  -kommentti kertoo paljon.

Suomessakin on nähty selvästi kasvavaa aktiviteettia. Bitcoinkeskuksen kävijämäärät ovat ilahduttavasti korkeammalla kuin pitkään aikaan! Lukijoita kiinnostavat juuri nyt etenkin sijoittamiseen ja kryptovaluutan ostamiseen liittyvät artikkelit.

Bitcoinin nousuralli näkyy myös mainstream-mediassa. Jopa Iltalehti julkaisi artikkelin positiiviseen sävyyn Bitcoinista. Tästä huolimatta, ns. tavallisten sijoittajien tuloa markkinoille ei ole vielä nähty. Alla on Google Trend -grafiikka hakusanalle Bitcoin viimeisen 12 kuukauden ajalta.

google-trend-bitcoin20201110

Kuten hyvin näkyy, kiinnostuksessa ei ole mitään merkittävää nousua edes täällä ajanjaksolla. Jos mukaan otetaan 5 vuoden mittari, niin tämän hetken lukema pyörii noin 15 tienoilla, kun joulukuun 2017 huippu on lukema 100.

Ammattilaiset ostavat siis bitcoineja, kuten ovat ostaneet viimeiset kaksi vuotta. Tämä kehitys jatkuu tasaisena ja varmana. Tuorein esimerkki on sijoitusguru Stan Druckenmiller, joka liittyi myös Bitcoin-leiriin.

Vastaavia uutisia on nähty vuoden 2020 aikana lähes viikoittain. Pörssiyhtiöt, hedge-rahastot, sijoitusgurut ja muut alan ammattilaiset nöyrtyvät Bitcoinin edessä yksi kerrallaan.

Kaikki näyttää Bitcoinin osalta erinomaiselta juuri nyt. Fundamentit ovat todella vahvat uudelle post-halving-syklille, joka etenee kellon tarkkuudella kohti 100.000 dollaria.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 64,1 prosenttia. Viikko sitten lukema on 63,3 % ja kaksi viikkoa sitten 61,1 %. Trendi on edelleen vahvassa kasvussa.

Osaltaan tähän vaikuttaa maanantain heilunta markkinoilla. Uudet tiedot koronavirus-rokotteesta heiluttivat osakemarkkinoita ja saivat monet altcoinit pakkaselle. Vaikka Bitcoin dominance on kasvanut 64,1 prosenttiin, markkinoilla on nyt myös joitain voittajia.

altit-20201110

Yllä olevassa kuvassa on top 15 -kolikoiden palautus suhteessa Bitcoiniin 7 ja 30 päivän ajalta. Kuten näkyy, ”blue chip” -kolikoissa ei ole juuri muuta kuin punasta väriä. Yksi harvoista poikkeuksista on Ethereum, joka sai äskettäin merkittävää buustia uutisista. Tähän palataan artikkelissa hieman myöhemmin.

Viime viikon altcoin-menestyjät löytyvät DeFi-osastolta. Tämä on osaltaan nostanut myös Chainlinkia, joka on menestynyt viime viikolla top 15 -valuutoista parhaiten.

Isossa kuvassa altcoin-markkina vuotaa verta viikko toisensa jälkeen Bitcoiniin nähden. Mikään ei tällä hetkellä viittaa siiten, että tämä kehitys on kääntymässä. Jos portfoliossasi on muita kolikoita kuin bitcoineja, mieti tarkkaan, tiedätkö mitä olet tekemässä.

Markkinakatsaus: DeFi

Katsotaan sitten DeFi-markkinan tilannetta tuttuun tyyliin defipulse.com -sivuston kautta.

defipulse2020110

Viime viikko oli positiivisin DeFi-projekteille pitkään aikaan. Tämä näkyy sekä Total Value Locked -lukemassa että kryptovaluuttojen kursseissa. TVL on noussut viime viikon 11,1 miljardista dollarista 12,75 miljardiin dollariin. Nyt ollaan siis ennätystasolla!

TVL tarkoittaa käytännössä sitä summaa dollareissa, joka on talletettu eri DeFi-projekteihin. Käytännössä talletukset ovat mitä tahansa ETH-pohjaisia kryptovaluuttoja.

Nousu on jakautunut hyvin tasaisesti eri projekteille, sillä kaikki top 5 -protokollat ovat nostaneet TVL-lukemaansa noin 10 prosentilla. Järjestys on pysynyt myös samana, eli Uniswap on edelleen selkeä ykkönen.

Kryptovaluuttojen puolella Aave teki yli 100 prosentin nousun kuluneen seitsemän päivän aikana. Aave laski rajusti (ja täysin syyttä) token swapin jälkeen, mutta nyt kurssi on palautunut todella ripeästi. Kuten näkyy, tokenin kurssinousulla ja TVL-luvulla ei ole mitään selkeää yhteyttä.

Myös monet muut tunnetut DeFi-projektit kuten Yearn Finance, Synthetix ja Uniswap ovat nousseet kymmeniä prosentteja. Onko pari kuukautta kestänyt DeFi-lama vihdoin ohitse?

Yhdysvaltain presidentinvaalit

Yhdysvaltain presidentinvaalit hallitsivat viime viikolla uutisia globaalilla tasolla. Vaaleista kehkeytyi juuri niin sitkeä ja sekava vääntö, kun monet analyytikot osasivat odottaa. Joe Biden voitti vaalit, mutta Trumpin leiri ei tulosta vielä hetkeen tule hyväksymään.

Bidenin voitolla ei ollut ainakaan negatiivista vaikutusta kryptovaluuttojen kurssiin. Kaikki markkinat nousivat mukavasti viime viikon lopulla, todennäköisesti helpotuksesta huokaisten. Bitcoin sai myös parhaan kurssinousunsa vaalien ratkeamisen jälkeen.

Onko Bidenin valinnalla mitään suoraa vaikutusta Bitcoiniin? Kävimme aihetta läpi tuoreella videolla, jonka löydät alla olevasta upotuksesta.

Videon viesti on tiivistettynä seuraava: Trump on ollut selkeästi negatiivinen kryptovaluuttoja kohtaan. Sama koskee myös hänen hallintoaan. Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että Biden olisi Bitcoinin kannalta huonompi vaihtoehto.

Videon julkaisun jälkeen saatiin myös positiivisia huhuja aiheeseen liittyen:

Todennäköisesti Bidenin leiri pyrkii myös julkistamaan mahdollisimman suuren stimulus-paketin mahdollisimman pian. Tällä on varmasti positiivisia vaikutuksia kaikkiin hintoihin, niin kultaan kuin osakkeisiin kuin Bitcoiniin.

Bidenin valinta tuskin haittaa Bitcoinin tulevaa nousumarkkinaa millään tavalla.

Ethereum deposit contract

Viime viikon suurin uutinen kryptomaailmassa liittyy Ethereumiin. Kyseessä on ns. Ethereum deposit contract, joka julkistettiin muutama päivä sitten. Tämä on todella tärkeä askel matkalla kohti vuosia valmisteltua Ethereum 2.0 -versiota.

Mistä nyt on oikein kyse? Ensinnäkin, mikään ei muutu Ethereumin kannalta juuri nyt. Kyseessä ei ole hard fork tai vastaava ohjelmistopäivitys. Sijoittajan ei siis tarvitse tehdä ETH-tokeneilleen yhtään mitään.

Katso alla olevalta videolta hyvä tiivistys aiheesta. Klippi pitäisi alkaa kohdasta 15:39.

Ethereum deposit contractin nimi viitaa tallettamiseen. Kyseessä on ensimmäinen silta uuden ja nykyisen Ethereumin välillä. Deposit contract on sopimus, johon tulevan Proof of Stake -verkon validaattoriksi haluava voi tehdä talletuksen.

Ethereum siirtyy siis Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -versioon, jossa fyysisten louhintalaitteiden sijasta verkkoa pyörittävät validaattorit. Nämä ovat tahoja, jotka steikkaavat Ethereumia. Näin toimivat myös kaikki muut platformit juuri nyt.

Minimivaatimus on 32 ETH. Tämän lisäksi talletuksia on tultava vähintään 524.888 ETH edestä ja 16.384 validaattorilta, jotta uusi Beacon Chain käynnistyy 1.12.2020. Validaattoriksi voi ryhtyä Ethereum Launchpadin kautta.

ethereum-launchpad

Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin, ehti tehdä jo 3200 ETH suuruisen talletuksen.

Innokkaimpien Ethereum-fanien kannattaa pistää jäitä hattuun. Kyseessä on vasta ensimmäinen vaihe 2.0 -version kanssa, eikä vaaditusta etheristä ole kasassa nyt kuin alle 10 prosenttia. Lopullinen ja täysin toimiva Ethereum 2.0 pyörii joskus vuoden 2022 tienoilla.

Kyseessä on silti tärkeä steppi kohti odotettua päivitystä. Steikkaus vaikuttaa myös Etherin kurssiin positiivisesti, sillä jatkossa suuria määriä ETH-tokeneita tullaan lukitsemaan Launchpadiin ja näin ollen pois markkinoilta.

Bitcoin Cash hard fork

Moni kryptoskenen aktiivi muistaa hyvin kahden vuoden takaiset tapahtumat. Bitcoinin kurssi oli vakiintunut 6000 dollarin tienoille, kunnes Bitcoin Cash sisällissota syttyi marraskuun hard forkissa. Markkina romahti tulevina viikkoina 50 %.

Tuolloin markkinoille ilmestyi myös Bitcoin SV-valuutta, joka haarautui Bitcoin Cash -lohkoketjusta kyseisessä hard forkissa. Nyt edessä on taas uusi haarautuminen, joka tapahtuu tulevana sunnuntaina eli jälleen 15. marraskuuta.

Edelliset Bitcoin Cash -riidat ovat johtuneet lohkon kasvattamisesta, mutta nyt kyseessä on louhintaan liittyvä vääntö. Infrastructure Funding Plan (IFP) -nimellä kulkeva ehdotus haluaa jakaa 8 % louhintapalkkioista Bitcoin Cashin kehitystyöhön.

BCH:n keulahahmo Roger Ver ei tästä ideasta pidä.

Osapuolia kutsutaan yleisesti nimillä ”Bitcoin Cash Node” ja ”Bitcoin Cash ABC”. Roolit ovat nyt siinä mielessä vaihtuneet, että Roger Verin johtama enemmistö oli kaksi vuotta sitten nimenomaan Bitcoin Cash ABC -leiri ja Bitcoin SV:tä vastaan.

Roger Ver näyttää olevan jälleen selkeässä enemmistössä. Decrypt-sivuston mukaan 82 % louhijoista tukee tällä hetkellä BCHN eli Bitcoin Cash Node -versiota. ABC-kolikkoa ei todennäköisesti listata tunnetuimmissa pörsseissä aivan heti.

Tunnettu pörssi Kraken kertoo mm. seuraavaa asiakkailleen lähettämässä sähköpostissa.

  1. Bitcoin Cash Node tokens will be called “Bitcoin Cash” on our platform and represented by the ticker symbol “BCH.”
  2. We will support Bitcoin Cash ABC ONLY IF the hashpower on the ABC network is at least 10% of the hashpower on the Bitcoin Cash Node network (see blog post link below for details on this requirement).
  3. If we support Bitcoin Cash ABC, it will be called “Bitcoin Cash ABC” on our platform and represented by the ticker symbol “BAB.”

Bitcoin Cashin kannalta jatkuvat yhteisön jakautuminen on huono juttu. Nyt Bitcoin Cash -leiri on splitannut jo alkuperäisestä versiosta kolmeen osaan, ja jokainen haara heikkenee jatkuvasti Bitcoiniin nähden. Bitcoin Cash (BCH) on näistä ainoa merkittävä kryptovaluutta, mutta senkään tulevaisuus ei näytä erityisen vahvalta.

Bitcoin Cash -sijoittajan ei tarvitse tehdä ennen eikä jälkeen hard forkin yhtään mitään.

Lainapalvelu Cred konkurssiin

Kryptovaluuttojen lainapalvelut ovat nousseet parin viime vuoden aikana todella suureen suosioon. Tällä hetkellä markkinoiden suosituimmat palvelut ovat Celsius Network sekä BlockFI. Myös Nexolla on jo yli 800.000 asiakasta.

Lainapalvelun idea on sama kuin pankilla, mutta ero tulee maksetusta korosta. Kryptovaluuttojen lainapalvelut maksavat jopa 10 % vuosikorkoa hieman kolikosta riippuen. Nyt puhutaan siis keskitetyistä palveluista.

Vuoden 2020 aikana kuvaan ovat tulleet myös hajautetut eli DeFi-lainapalvelut. Näissä vuosituotot voivat nousta helposti jopa kymmeniin prosentteihin.

Kaikissa palveluissa on omat riskinsä, mutta markkinoilla ei ole toistaiseksi nähty suuren luokan konkursseja sekä asiakkaiden varojen menetyksiä…kunnes tilanne muuttui viikonloppuna.

Kryptoskenessä on nähty kaksi suurta ja sotkuista konkurssia; Mt. Gox sekä kanadalainen Quadriga. Cred on ensimmäinen nurin mennyt lainapalvelu.

Ilmeisesti konkurssin taustalla on kaksi tekijää; yksittäisen työntekijän rikollinen toiminta sekä pieleen mennyt sijoitustoiminta. Lainapalvelut toimivat samoin kuin perinteiset pankit, eli ne lainaavat asiakkaiden varat markkinoille tuoton saamiseksi ja hyvittävät asiakkaalle saadun koron ja omien palkkioiden erotuksen.

Vaikka markkinoiden tunnetut lainapalvelut ovat hoitaneet asiansa hyvin, Cred on muistutus alan riskeistä. Yksittäisten työntekijöiden rikollinen toiminta, hakkerointi, tai muu vastaava, voi tuhota minkä tahansa kryptovaluuttapalvelun. Riskitöntä tuottoa ei ole olemassa

Photo by Pascal Bernardon on Unsplash.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.