Uutiset
10
tammi
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

10.1. Uutiskatsaus: SBF, Silvergate, Bitcoin, Solana, Instituutiot

Sam Bankman-Fried esiintyi ensimmäistä kertaa oikeuden edessä ja kiisti syyllisyytensä. Kryptopankki Silvergate on suurissa vaikeuksissa. Bitcoin täytti 14 vuotta. Solana nousi kuolleista meemikolikon avulla. Instituutiot hylkäsivät kryptot vuonna 2022.

Sam Bankman-Friedin oikeuskäsittely siirtyy lokakuulle

Aloitetaan uutiskatsaus Sam Bankman-Friediin liittyvillä aiheilla. Bitcoinkeskus uutisoi ennen vuoden vaihdetta SBF:n siirrosta Bahamalta Yhdysvaltoihin. Samassa yhteydessä hänelle asetettiin 250 miljoonan dollarin takuut, ja SBF asuu tällä hetkellä vanhempiensa luona Kaliforniassa.

Bankman-Fried esiintyi viikko sitten ensimmäistä kertaa oikeuden edessä. Alla olevassa upotuksessa on video hänen tiivistunnelmaisesta matkastaan oikeustalolle.

SBF kiisti oikeuden edessä syyllisyytensä kaikkiin häntä kohtaan asetettuihin syytteisiin. Tapaus etenee näin ollen oikeuden eteen, jos asianajajat eivät pääse tulevina kuukausina sopuun tuomiosta. Tuomari määräsi oikeuskäsittelyn ensimmäisen päivän lokakuulle 2023.

Bankman-Friedin valinta on ei ole yllättävä, vaikka kaksi hänen avainkollegoistaan ovat myöntäneet syyllisyytensä ja tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa. Nämä ovat Alameda Researchin toimitusjohtaja Caroline Ellison sekä FTX:n perustajajäsen Gary Wang. Jos tapaus etenee oikeuteen, he tulevat todistamaan Bankman-Friedia vastaan.

Kolmas FTX:n avainhenkilö liittyi Wangin ja Ellisonin seuraan viime viikolla. Nishad Singh oli lapioimassa miljoonia dollareita demokraateille ja tarjoaa viranomaisilla sisäpiiritietoa pienempää tuomiota vastaan. Yhdysvaltain syyttäjänvirasto tutkii myös mahdollisia väärinkäytöksiä ja lahjontapäilyjä SBF:n ja politiikkojen välillä.

Näyttää siltä, että kaikki Sam Bankman-Friedin tärkeät kollegat myöntävät syyllisyytensä ja tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa. Tämä aiheuttaa varmasti harmaita hiuksia SBF:n puolustusasianajajille, sillä syyttäjänvirasto saa valtavasti sisäpiiritietoa suoraan FTX:n ja Alameda Researchin avainhenkilöiltä.

Tällä hetkellä on myös käynnissä taistelu 450 miljoonan dollarin arvoisesta potista Robinhoodin osakkeita. SBF osti osakkeet erillisen yhtiön kautta, joka oli lainannut rahat niiden hankintaan Alameda Researchilta. Bankman-Fried haluaa osakkeet käyttöönsä oikeuskuluja varten, mutta Yhdysvaltain syyttäjänvirasto näyttää ottavan ne haltuunsa.

Kryptopankki Silvergate suurissa vaikeuksissa

Kryptosijoittajien katseet ovat kohdistuneet viime viikkoina Digital Currency Groupin ja sen tytäryhtiö Genesiksen suuntaan. Genesis on mahdollisesti yksi iso domino, joka kaatuu konkurssiin FTX:n romahduksen myötä ja aiheuttaa lisää tuskaa markkinoille.

Viime viikkoina esiin on noussut myös uusi nimi: Silvergate. Kyseessä on tavalliselle sijoittajalle tuntematon yhtiö, mutta Silvergate on ollut viime vuodet kriittinen osa kryptomarkkinan infraa Yhdysvalloissa. Se on tarjonnut pankkipalveluita kaikille alan suurille toimijoille, kuten Coinbase, Paxos, Kraken. Joukossa on valitettavasti myös FTX.

Silvergaten toiminta FTX:n kanssa on säikyttänyt monet sen asiakkaat ja aiheutti yli kahdeksan miljardin dollarin bank runin eli talletuspaon. Tämä vastasi yli 60 prosenttia pankin talletuksista. Silvergate joutui myymään omistamiaan assetteja valtavilla tappioilla kattaakseen asiakkaiden nostot.

Wall Street Journalin mukaan talletuspako oli kertaluokkaa pahempi mitä nähtiin 1930-luvun lamassa (The Great Depression).

Somessa on alkanut kiertää erilaisia huhuja Silvergateen liittyen. Toistaiseksi vaikuttaa kuitenkin siltä, että pankki ei ole kaatumassa.

Silvergaten osake on sen sijaan syöksynyt uusiin pohjalukemiin. Silvergate Capital Corporation (SI) osake putosi viime viikolla yhdessä päivässä 40 prosenttia pankin ilmoitettua talletuspaosta. Silvergate kertoi myös irtisanovansa 40 prosenttia työntekijöistään. Pankin osake on pudonnut marraskuun 2021 huipuista lähes 95 prosenttia.

Olemme uutisoineet marraskuun jälkeen useaan otteeseen myös Digital Currency Group ja Genesis -yhtiöiden ongelmista. Tämä tilanne on yhä auki. Vaikuttaa kuitenkin yhä todennäköisemmältä, että prime broker Genesis ajautuu konkurssiin. Tämän dominon kaatuminen voi aiheuttaa lisää tuskaa kryptomarkkinoille.

Bitcoin täytti 14 vuotta!

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin täytti viikko sitten 14 vuotta! Bitcoinin syntymäpäivää vietetään 3. tammikuuta, jolloin Satoshi Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun. Toinen vaihtoehto olisi white paperin julkaisupäivä 31. lokakuuta, mutta lohkoketjun käynnistyminen on monien mielestä loogisempi valinta.

Bitcoinin syntymäpäivää vietettiin tällä kertaa alakuloisissa fiiliksissä. Koko kryptomarkkina on ollut alamäessä pian 14 kuukautta, ja nyt ollaan hyvin lähellä karhumarkkinan pohjaa. Bitcoin jatkaa kuitenkin toimintaansa päivästä toiseen ilman keskeytyksiä.

Bitcoin-historioitsija Pete Rizzo jakoi viime viikolla Twitteriin ketjun, jossa on mielenkiintoista faktaa Bitcoinin ensimetreistä.

Bitcoinin lohkoketjun ensimmäistä lohkoa kutsutaan nimellä Genesis block eli alkulohko. Lohkopalkkio oli alussa 50 BTC, mutta alkulohkon palkkio on poikkeuksellinen eli sitä ei voi liikuttaa edes Satoshi. Näitä bitcoineja ei lasketa myöskään mukaan Bitcoinin lohkoketjuun.

Bitcoinin alkulohkoon on lähetetty tämän jälkeen paljon bitcoineja. Osa bitcoinilla rikastuneista miljonääreistä on lähettänyt kolikoita kiitoksena Satoshille. Emme tiedä varmaksi, voidaanko näitä bitcoineja siirtää, koska Satoshi ei ole koskaan niitä liikuttanut. Genesis block sisältää myös kuuluisan viestin ”The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, jolla Satoshi viittaa The Times -lehden etusivuun 2008-2009 pankkikriisin aikoihin.

Satoshi Nakamoto ei lahjoittanut alkuvaiheessa itselleen bitcoineja eli ns. pre-mine puuttui. Satoshilla on hallussaan arviolta miljoona bitcoinia, mutta hän hankki ne louhimalla alkuvuosina aivan kuten kaikki muutkin. Satoshi ei ole siirtänyt koskaan yhtään louhimaansa bitcoinia.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava artikkeli Satoshi Nakamotosta ja Bitcoinin alkuvuosista aiheesta kiinnostuneille.

Tällä hetkellä hieman yli 19,25 miljoonaa bitcoinia on louhittu eli jäljellä on noin 1,75 miljoonaa bitcoinia. Viimeinen bitcoin tullaan louhimaan vuoden 2140 tienoilla.

Uudet bitcoinit tulevat markkinoille louhinnan yhteydessä jaettavissa louhintapalkkioissa. Jokaisen lohkon eli 10 minuutin välein jaetaan nyt 6,25 bitcoinia. Määrä puolittuu 210.000 lohkon eli noin neljä vuoden välein. Seuraava Bitcoin halving tapahtuu keväällä 2024. Voit lukea aiheesta lisää erillisestä Bitcoin halving 2024 -artikkelista.

Meemikolikko buustasi Solanan nousuun

Älysopimusalusta Solana oli yksi vuoden 2021 parhaimmista nousijoista. Vuonna 2022 SOL-token on kuitenkin aiheuttanut sijoittajille valtavat tappiot. Sen kurssi putosi joulukuun 29. päivänä lähes kahdeksaan dollariin mikä on noin 97 prosenttia marraskuun ATH-lukeman alapuolella.

Solanan kurssi oli noin 35 dollaria vielä marraskuun alussa. FTX-pörssin romahdus pudotti kurssin yli 60 prosenttia parissa päivässä. SOL-token on tämän jälkeen valunut hiljalleen alemmas saavuttaen pohjan juuri ennen uutta vuotta.

Tänään Solanan kurssi on yli 16 dollaria eli lähes tuplat kahden viikon takaisesta! Mitä oikein tapahtui? Vastaus on Bonk.

bonk

Bonk on koira-aiheinen meemikolikko eli Dogecoinin jälkeläinen. Puolet kaikista Bonk-tokeneista jaettiin airdroppina Solana-kehittäjille sekä tiettyjen Solana-alustalla julkaistujen NFT-tokenien omistajille.

Bonkista tuli nopeasti viraalihitti sosiaalisessa mediassa. Moni Twitter-influensseri tviittasi Bonkista ja auttoi ajamaan meemikolikon kurssia ylös. Bonk nousi satoja prosentteja vuoden ensimmäisinä päivinä, mutta kurssi on ehtinyt jo pudota lähes 70 prosenttia ATH-luvuista.

Solana sai buustia Bonkin suosiosta, koska kolikkoa treidattiin lähinnä Solana-alustalla hajautetuissa pörsseissä. Monet sijoittajat hyppäsivät Solana-rakettiin myös spekulointimielessä. Kurssi oli pudonnut pahimmillaan 97 prosenttia huipuista, joten riski/tuotto -suhde alkoi näyttää houkuttelevalta.

Solanan tilanne on silti vaikea. Se menetti pari viikkoa sitten myös merkittävät NFT-projektit DeGods & y00ts kilpaileville alustoille. Solana-appien likviditeetti on myös romahtanut totaalisesti vuoden 2021 huipuista.

Projektin ongelmaksi voi muodostua FTX-pörssin tuoma mainehaitta. Solana tullaan aina tuntemaan Sam Bankman-Friedin ja Alamedan rahoittamana projektina. Sillä on edessään pitkä tie sijoittajien suosioon, sillä tarjolla on niin monta muuta houkuttelevaa vaihtoehtoa ilman vastaavaa historian painolastia.

Instituutiot hylkäsivät kryptovaluutat vuonna 2022

Instituutiot tulevat! Tämä oli markkinoiden suuri puheenaihe vuonna 2020, kun Michael Saylor, Paul Tudor Jones ja monet muut johtivat institutionaalisten sijoittajien tuloa kryptoihin. Sijoitusalan ammattilaisten panostukset lähes 10-kertaistuvat vuodesta 2019 peräti 6,6 miljardiin dollariin.

Vuonna 2021 nähtiin uusi ennätys, 9,1 miljardia dollaria. Instituutiot sijoittivat kryptoihin vuonna 2021 enemmän rahaa kuin kaikkina aiempina vuosina yhteensä. Tähän pottiin lasketaan sijoitukset Grayscalen rahastoihin, ETF-tuotteisiin ym. vastaaviin johdannaisiin.

Vuonna 2022 nähtiin valtava romahdus. Instikoiden sijoitukset putosivat 95 prosenttia 433 miljoonaan dollariin. Näin alhaisella tasolla ei olla oltu sitten vuoden 2018. Lähteenä on Coinsharesin tuore raportti.

coinshares raportti

Ovatko instituutiot jättäneet kryptovaluutat lopullisesti? Eivät suinkaan. Vuoden 2022 lukemat ovat toki huolestuttavia, mutta ne selittyvät hyvin poikkeuksellisella sijoitusympäristöllä. Vuosi 2022 oli haastavin sijoitusvuosi sitten vuoden 2008 finanssikriisin ja yksi pahimmista edeltävään sataan vuoteen.

Kryptovaluutat ovat sijoitusluokkana korkean riskin kohde. Ei mikään ihme, ettei instikoita kiinnostanut lapioida rahaa tällaiseen markkinaan, joka syöksyi kuukausi toisensa jälkeen uusiin pohjiin. Kyllä markkinoilta lähti myös miljoonia ns. tavissijoittajia samasta syystä.

Instituutiot palaavat kyllä markkinoille heti kun trendi kääntyy. Mikään sijoitusyhtiö ei halua jäädä pois raketin kyydistä ja missata vastaavaa rallia mitä 2020–2021 nähtiin. Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin tuleva regulaatio auttaa varmasti myös asiaan. Regulaation tuoma selkeys helpottaa institutionaalisen rahan tuloa kryptomarkkinaan.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.