Uutiset
10
tammi
bitcoinkeskus uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

10.1. Markkinakatsaus: Kryptojen kurssit vihdoin nousussa

Bitcoinin kurssi on noussut yli 17.000 dollariin ja vetänyt myös altcoin-markkinan positiiviseen trendiin. Monet älysopimustalustat ovat nousseet 20-30 prosenttia vuoden 2023 puolella. DeFi-sektorissa on yhä hiljaista, mutta Ethereumin steikkauspooli Lido nappasi protokollien kärkipaikan haltuunsa.

Bitcoinin kurssi tärkeällä vastustasolla

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 17.300 dollaria. Viikko sitten lukema oli 16.800 dollaria. Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoinin kurssi on noussut noin kolme prosenttia viikon takaisesta. Samalla Bitcoin on saavuttanut tärkeän 50 päivän liukuvan keskiarvon.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssi päiväkohtaisilla kynttilöillä puolen vuoden ajalta. Sininen trendilinja on 50 päivän keskiarvo ja purppura trendilinja 200 päivän keskiarvo.

btc1001

Bitcoinin kurssi on liikkunut selvästi alle 50 päivän keskiarvon huhtikuusta 2022 lähtien. Tämän jälkeen on nähty vain kaksi pientä pyrähdystä trendilinjan yläpuolelle; heinä-elokuun taitteessa ja loka-marraskuun taitteessa. Nyt kurssi on kohonnut jälleen 50 päivän keskiarvon yläpuolelle.

Tämän lisäksi Bitcoin on ensimmäistä kertaa 17.000 dollarin yläpuolella joulukuun 16. päivän jälkeen. Koko markkina on ollut kuollut edeltävät viikot, minkä vuoksi pienikin liikehdintä on saanut sijoittajat iloiselle tuulelle. Etenkin, kun suurin osa altcoineista on tehnyt huomattavasti Bitcoinia korkeampia nousuja.

Sijoittajien on kuitenkin syytä laittaa vielä jäitä hattuun. Treidausvolyymit ovat olleet viime päivät todella matalalla tasolla, mikä ei lupaa hyvää tuleville päiville. Jos markkinaa liikkuu johonkin suuntaan matalalla volyymilla, kurssit palautuvat usein lähtöpisteeseensä markkinan ”herätessä”.

Treidausvolyymi on kuin tuulta purjeissa kurssiliikkeelle. Nyt tarvitaan ison volyymin liike yllä olevassa grafikassa näkyvän vastusalueen läpi eli selvästi 21.000 dollarin paremmalle puolelle. Sitä ennen ei karhumarkkinan päättymistä julisteta.

Tällä viikolla saadaan myös tuoretta inflaatiodataa (CPI) Yhdysvalloista. Tunnettu makroanalyytikko Andreas Steno Larsen ennustaa CPI:n laskutrendin jatkuvan vahvempana kuin markkinan konsensus.

Mitä nopeammin inflaatio putoaa, sitä nopeammin keskuspankit voivat luopua kireästä rahapolitiikasta. Tämä puolestaan auttaa osakkeiden ja kryptovaluuttojen kursseja. Toivottavasti torstaina saadaan positiivinen yllätys!

Krypto- ja osakemarkkina on saanut pari kuukautta tukea myös Yhdysvaltain dollarin laskulta. Taalan vahvuutta kuvaava DXY on laskenut tasaisesti jo kaksi kuukautta. Tämän trendin jatkuminen olisi tärkeää.

Isossa kuvassa mikään ei ole suuremmin muuttunut. Pieni kurssinousu on toki mukavaa, mutta taustalla on yhä todella monta uhkakuvaa. Pidämme yhä todennäköisimpänä skenaariona sitä, että Bitcoinin kurssi tekee vielä yhden laskun Q1:n aikana ja löytää pohjan 12.000–14.000 dollarin välimaastosta.

Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla on julkaistu pari päivää sitten video otsikolla Q4-2022 katsaus. Siinä vedetään yhteen Q4-2022 tapahtumat ja otetaan myös katsaus vuoteen 2023.

Altcoin-markkinassa monta menestyjää

Altcoin-markkina on vihdoin herännyt henkiin! Jopa top 15 -listalta löytyy pari rakettia, ja top 100 -listalla on pitkästä aikaa yli 100 prosenttia noussut kolikko. Altcoinit ovat saaneet vauhtia Bitcoinin viime päivien kurssinoususta. Se on saanut monet kryptosijoittajat pitkästä aikaa positiiviselle tuulelle.

Altcoinien vahvuus näkyy myös Bitcoinin markkinaosuuden laskussa. Bitcoinin dominanssi teki vuoden vaihteessa korkeimman noteerauksensa viiteen kuukauteen hieman yli 42 prosentin tasolla. Nyt lukema on pudonnut 41 prosenttiin.

Alla olevassa kuvassa on listaus top 15 -kryptovaluutoista sekä niiden kurssikehityksestä Bitcoiniin verrattuna.

alts-1001

Viikon raketti on ollut ehdottomasti älysopimusalusta Solana. Sen kurssi on noussut peräti 31 prosenttia Bitcoiniin verrattuna seitsemässä päivässä. Solana on saanut vuoden 2023 puolella kovaa nostetta meemikolikosta nimeltä Bonk. Kirjoitimme aiheesta tarkemmin uutiskatsauksen puolella.

Tämän lisäksi moni heräsi spekuloimaan SOL-tokenin kurssilla, sillä se putosi vuoden 2022 aikana lähes 97 prosenttia ATH-lukemista. Solana ei olekaan vielä kuollut! Tuorein kurssinousu on nimittäin nostanut SOL-tokenin lähes top kymppiin.

Myös Cardano on noussut yli 20 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Cardanon nousulle ei näytä olevan suurempaa syytä, ja näiden kahden lisäksi moni muukin älysopimusalusta on kirjannut yli 10 prosentin viikkonousun Bitcoiniin verrattuna. Cardanon ADA-tokenin kurssi on pienestä raketoinnista huolimatta lähes 90 prosenttia syksyn 2021 ATH-lukemaa alempana.

Top 100 -listan kovin raketti on Gala Games -peliyhtiön GALA-token. Se on noussut Bitcoinin verrattuna lähes 130 prosenttia! Nousu on tullut lähes täysin parin päivän aikana. Taustalla on Gala Gamesin diili, jossa se on hankkinut pelitalo Ember Entertaimentin.

Emberin olemassa olevia pelejä siirretään Gala Gamesin alustalle ja ne käyttävät GALA-tokenia transaktiomaksuissa.

Lido Financen LDO-token on viikon toiseksi kovin nousija. Se on keulinut peräti 56 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Ethereumin steikkauksen uskotaan kasvavan merkittävästi tänä keväänä, kun lukitus poistuu. Lido on yksi suurimmista Ethereumin steikkauspooleista.

Kolmanneksi kovin nousija on syksyllä 2022 otsikoissa ollut älysopimusalusta Aptos. Sen APT-token on noussut 41 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Aptos on yksi kuudesta älysopimusalustasta, joiden kurssi on noussut yli 20 prosenttia (vs. BTC) edeltävän viikon aikana. Voit lukea lisää tästä projektista Bitcoinkeskuksen Aptos-oppaasta.

Lidosta tuli suurin DeFi-protokolla

DeFi-protokollien kärkipaikka on vaihtunut pitkän tauon jälkeen. MakerDAO ehti pitää ykköspaikkaa hallussaan keväästä 2022 lähtien. Nyt Lido Finance on ohittanut sen, tosin varsin pienellä marginaalilla. Lidon TVL on nyt 6,55 miljardia vs. MakerDAO:n 6,44 miljardia dollaria.

Koko DeFi-sektori jatkaa kuitenkin alamaissa. Likviditeettiä kuvaava TVL on noussut viikon takaisesta hieman alle miljardin noin 41 miljardiin dollariin. Olisi kuvitellut nousun olevan suurempi, kun huomio altcoin-markkinan ja esim. Lido-tokenin positiivisen kehityksen.

TVL on samalla tasolla kuin helmikuussa 2021 eli lähes kaksi vuotta sitten.

defi-tvl-1001

Älysopimusalustojen top 10 -listalla ei ole nähty merkittäviä muutoksia. Ethereumin markkinaosuus pyörii 60 prosentin tuntumassa. Tron ja BNB Chain pitävät selkeästi muita mitalisijoja, jonka jälkeen seuraa tasainen lista platformeja varsin pienillä marginaaleilla.

Vuosi 2023 on alkanut DeFi-sektorin osalta varsin rauhallisesti. Jos haluat ymmärtää DeFi-maailmaa paremmin, suosittelemme katsomaan ja kuuntelemaan alla olevan Lohkoketju-podin jakson. DeFi Suomi -palvelua pyörittävä Janne Ikola käy siinä läpi kaikki DeFi-sektorin tärkeät osa-alueet.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.