Uutiset
01
kesä
goldman sachs

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

1.6. Uutiskatsaus: Markkinat, NGRAVE, Grayscale, Prasos, Goldman Sachs

Maanantain uutiskatsaus alkaa markkinoiden tarkastelulla, kuten tapana on. Tällä kertaa takana on varsin tapahtumaköyhä viikko niin Bitcoinin kuin altcoinienkin osalta. Positiivista liikettä joka tapauksessa kohti 10.000 dollarin rajaa. NGRAVE on tehnyt markkinoiden parhaan hardware-lompakon. Grayscale ostaa enemmän bitcoineja, kuin niitä louhitaan. Prasos täytti 8 vuotta. Goldman Sachs ei usko Bitcoiniin.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 9500 dollarissa. Nousua on mukavasti viime viikon katsauksesta, jolloin kurssi oli noin 600 taalaa alempana. Käytännössä ollaan palattu takaisin kahden viikon takaiselle tasolle.

Viime viikon kuoppa aiheutui selkeästi lyhytaikaisesta shokista, mikä käsiteltiin edellisessä katsauksessa. Nyt kurssi on taas palautunut tutuksi käyneelle rangelle kahden vahvan tukitason (noin 9300$-10500$) väliin.

bitcoin-kurssi-2020601

Kuten yllä oleva kuva hyvin kertoo, Bitcoinin kurssiin on muodostumassa selkeä kiila (engl. wedge), jota treidaajat seuraavat silmät kiiluen. Kiilan puhkaisu ylöspäin veisi Bitcoinin todennäköisesti testaamaan taas 10500$ resistanssia.

Markkina on tällä hetkellä selkeästi odottavassa tilassa ja ollut sitä oikeastaan toukokuun halvingin jälkeen. Kauan odotettu Bitcoin halving tapahtui reilut kaksi viikkoa sitten. Sijoittajat seuraavat tällä hetkellä mm. Bitcoinin hashraten kehitystä ja uutisia louhintaan liittyen.

Bitcoin halvingin ensimmäinen vaikutus on louhijoiden luovuttaminen eli mining capitulation. Joukko louhintafarmeja sekä vanhentuneita louhintalaitteita joudutaan kytkemään pois päältä, koska louhintapalkkio putosi 50%.

Tämä ei tapahdu nappia painamalla, vaan moni louhintafarmi joutuu toimimaan vielä kuukausia esim. vuoden mittaisten sopimusten loppuun. Lisäksi osa toimijoista spekuloi varmasti kurssin nousevan pian aivan uusille tasoille ja pitävät toimintaa pystyssä siihen asti bitcoineja myymällä.

https://twitter.com/_ConnerBrown_/status/1267311826003525633

Yllä oleva twiitti tiivistää olennaisen. Louhijat myyvät tällä hetkellä enemmän bitcoineja, kuin uusia louhitaan. Tämä on seurausta juuri yllä kuvatusta toimintaympäristöstä. Markkinoille virtaa siis myyntipainetta inventaareista, joita farmit ovat holdanneet.

Aikanaan tämä myyntipaine vähenee merkittävästi, koska kyseiset louhintafarmit joko a) tulevat kannattaviksi tai b) menevät konkurssiin. Halvingin vaikutus louhintaan kestää todennäköisesti useita kuukausia, mikä toimii rajoittimena myös kurssinousulle.

Alati kiristyvä maailmanpolitiikka ja siitä seuraava osakemarkkinoiden uusi romahdus voi aiheuttaa myös arvaamattomia liikkeitä kryptoihin. Kannattaa muistaa, että kryptojen kurssikehitys on mennyt käsi kädessä osakemarkkinan nousun kanssa tänä vuonna molempiin suuntiin.

Kuukauden vaihtuessa saatiin myös uusi täplä Stock-to-Flow -malliin – ensimmäinen punainen sitten edellisen syklin. Täplät kuvaavat Bitcoinin kurssia kyseisellä hetkellä ja väri puolestaan kertoo ajan seuraavaan halvingiin.

Noususyklin huippu on nähty perinteisesti silloin, kun punaiset täplät muuttuvat keltaisiksi. Sinisen muuttuminen punaiseksi on puolestaan ollut halvingin aiheuttaminen bull-markkinan lähtöruutu…

Markkinakatsaus: Altcoinit

Viime viikko oli altcoineille vahva, sillä kaikki top 15 -kolikot olivat vihreällä ja Bitcoinin markkinaosuus putosi yli kaksi prosenttiyksikköä alle 65 prosentin. Tällä hetkellä BTC dominance on 64,6% eli jokseenkin muuttumaton.

Altcoin-markkina on siis noussut kokonaisuutena Bitcoinin tahtiin, mutta kehitys on jakaantunut hyvin epätasaisesti. Markkinoilta on noussut esiin todella vahvoja suorittajia, mutta määrällisesti useampi altcoin on miinuksella kuin plussalla. Ne, jotka ovat plussalla, ovat tehneet sitten kymmenien prosenttien nousuja.

altcoinit-20200601

Ethereumia on nostanut sijoittajien usko uuteen 2.0-versioon ja DeFi-sektorin kehitys. Viikon paras sijoitus on ollut ehdottomasti Cardano, joka on lähes 40% plussalla Bitcoiniin nähden. Cardanon Shelley-versio etenee hyvin ja sijoittajat uskovat projektin vihdoin toteuttavan lupauksensa.

Charles Hoskinson antoi myös äskettäin selkeitä päivämääriä Shelley-version valmistumisesta.

Jos katsotaan 30 päivän jaksoa ja top 50 altteja, niin parhaita sijoituksia ovat olleet OmiseGO (+110%) ja Theta (+86%). OMG on noussut uuden MainNet-version myötä. Theta on raketoinut niin ikään MainNet päivityksen takia.

Theta on kuitenkin viikon ajalta -29% Bitcoiniin nähden, eli viime viikolla tapahtunut MainNet-päivitys oli selkeästi rallin huippu, jonka jälkeen moni sijoittaja on kotiuttanut voittojaan. Tämä on hyvin usein toistuva ilmiö kryptovaluutoissa ja myös osakkeissa: ”buy the rumor, sell the fact”.

Thetasta julkaistiin viime viikolla myös opas Bitcoinkeskukseen!

NGRAVE ZERO haastaa Ledgerin ja Trezorin

Ranskalainen Ledger ja tšekkiläinen Trezor ovat dominoineet hardware-lompakoiden markkinoita jo reilut viisi vuotta. Ledger on tällä hetkellä selkeä markkinajohtaja, mutta Trezorin Model T on ominaisuuksiltaan täysin vertailukelpoinen laite.

Nyt Euroopasta on tulossa uusi kilpailija, joka iskee pöytään kovia ominaisuuksia. NGRAVE ZERO on kirjaimellisesti maailman turvallisin hardware-lompakko, sillä se on saanut ensimmäisenä EAL7-tason luokituksen. Alla on lyhyt esittelyvideo.

Kuten video kertoo, NGRAVE ZERO poikkeaa kilpailijoistaan merkittävällä tavalla. Se on poistanut yhtälöstä kaikki perinteiset yhteydenotot lompakosta ulos päin. Ledger Nano X käyttää esimerkiksi Bluetooth-yhteyttä, Nano S sekä Trezor puolestaan USB-kaapelia. NGRAVE hyödyntää sen sijaan QR-koodeja eikä koskaan lähetä tietoa privaattiavaimista ulos laitteesta.

NGRAVE ZERO on myös selkeästi suurempi kuin olemassa olevat hardware-lompakot ja tarjoaa käytännössä pienen älypuhelimen kokoisen kosketusnäytön.

Yhtiö hakee tällä hetkellä joukkorahoitusta lompakoiden tuotantoa varten. Se on ylittänyt tavoitteen artikkelin kirjoitushetkellä yli 500 prosentilla! NGRAVE löytyy Indiegogo-sivustolta. Sijoittajien on myös mahdollista säästää satoja euroja hankkimalla lompakko jo nyt.

NGRAVE ZERO tulee maksamaan tämän hetken tietojen mukaan 228€ per laite ja lisäosineen 280-320€. On selvää, että viiden kympin hintaluokassa oleva Ledger Nano S on edelleen mainio valinta piensijoittajille.

Uusi toimija tulee varmasti haastamaan Ledgerin ja Trezorin lippulaivatuotteet. Aktiivisijoittajille sadan tai edes parin sadan euron hintaerolla ei ole merkitystä tällaisessa hankinnassa.

Grayscale ostaa kaikki bitcoinit…and then some

Tämän katsauksen alkupäässä käytiin läpi louhijoiden aiheuttamaa myyntipainetta markkinoille. Se on tietysti vain yksi puoli kolikosta. Toisella puolella on Grayscale, joka on saanut aikaan suorastaan poikkeuksellista kysyntää.

Jos joku lukijoista ei vielä tiedä, niin kyseessä on digitaalisten assettien sijoittamiseen erikoistunut yhtiö. Grayscale tarjoaa käytännössä rahastoja, joiden avulla ammattilaiset (tai miksei muutkin sijoittajat) voivat sijoittaa helposti Bitcoiniin ja muihin tunnettuihin kryptovaluuttoihin.

Jos Grayscalen rahasto saa esimerkiksi 100.000 dollarin sijoituksen, rahastonhoitajan on ostettava 100.000 dollarilla bitcoineja. Tällä hetkellä rahaston suosio kasvaa huimaa vauhtia.

Kasvu on itse asiassa niin kovaa, että Grayscale on ostanut Bitcoin halvingin jälkeen enemmän bitcoineja, mitä on louhittu! Yllä oleva twiitti on viime viikolta, mutta tämä lausunto pitää varmasti edelleen paikkansa.

Grayscalen hurja suosio kertoo kovaa faktaa Wall Streetin kiinnostuksesta kryptoihin. Rahaston idea on hieman sama kuin Nordnetilta löytyvän Bitcoin-trackerin. Tai esimerkiksi kulta-ETF:n. On monia syitä, miksi sijoittaja haluaa salkkuunsa rahastoa eikä fyysistä tuotetta.

Prasos täytti 8 vuotta

Prasos on yksi Suomen johtavista yrityksistä kryptovaluuttoihin liittyen. Se on ollut toiminnassa jo vuodesta 2012 lähtien, eli tänä keväänä yritys täytti jo kunnioitettavat kahdeksan vuotta. Kyseessä on yksi viidestä yhtiöstä, jotka Suomen Finanssivalvonta on rekisteröinyt virtuaalivaluuttojen tarjoajaksi.

Prasoksen perustaja ja ex-toimitusjohtaja Henry Brade twiittasi näin aiheeseen liittyen.

Prasosin toiminta alkoi vuonna 2012 Bittiraha-palvelun lanseerauksella, joka on yhä merkittävä Bitcoin-aiheinen infosivusto Suomessa.

Vuonna 2013 lanseerattiin tytäryhtiö Prasos Cash Management Oy:n pyörittämät Bittimaatit eli käteisautomaatit Bitcoinin ostoa varten. Bittimaatit muodostavat edelleen Pohjoismaiden suurimman Bitcoin-automaattien verkoston. Niitä löytyy nykyään Suomesta seitsemästä kaupungista.

Vuonna 2015 mukaan tuli Denarium-brändi ja fyysiset Bitcoin-kolikot. Valitettavasti tämä palvelu on päätetty sulkea vuoden 2020 aikana.

Prasos tunnetaan varmasti parhaiten Coinmotion-palvelustaan, joka on Pohjoismaiden suurin kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu. Bitcoinkeskus on myös esitellyt palvelun jo pari vuotta sitten ja suosittelee sitä suomalaisille.

Yhtiön fokus on yhä enemmän jatkossakin Coinmotionissa. Prasoksen tavoitteena on laajentua jatkossa yhä enemmän myös Eurooppaan.

Nykyisin Coinmotionilla on myös kirittäjä Suomessa, kun Northcrypto avasi ovensa keväällä 2019. Molemmilla on hyvin pitkälti sama kohderyhmä asiakkaiden osalta. Localbitcoins on ollut toiminnassa jo pidempään, mutta se on globaali P2P-toimija ja kilpailee hieman eri segmentissä.

Goldman Sachs ei suosittele Bitcoinia

Olemme uutisoineet Wall Streetin kasvavasta kiinnostuksesta kryptovaluuttoja kohtaan lukuisia kertoja. Tässäkin artikkelissa oli aiheesta jo juttua. Edellisessä uutiskatsauksessa aihetta käsiteltiin myös omana kappaleenaan.

Kaikki legacy-järjestelmän toimijat eivät ole kuitenkaan yhtä innokkaita. Maailman suurimpiin pankkeihin lukeutuva Goldman Sachs piti viime viikolla ”Client Call” -istunnon, jonka yksi aiheista oli poikkeuksellisesti myös Bitcoin. Pankin kanta Bitcoiniin tuli selväksi:

Goldman Sachs perustelee näkemystään Bitcoinista mm. seuraavasti. Bitcoin ei generoi kassavirtaa kuten lainat, se ei generoi osinkoja osakkeiden tavoin eikä ole muutenkaan turvallinen sijoituskohde volatiliteettinsa vuoksi.

Voit tsekata Goldman Sachsin sliden Bitcoinista tästä linkistä. Pankin mukaan Bitcoin ei myöskään toimisi todellisena suojana inflaatiota vastaan. Moni Goldman Sachsin kommenteista oli hieman saman suuntaisia kuin kultaan liittyen, sillä yhtiö ei suosittele asiakkailleen myöskään keltaista metallia.

Goldman Sachsin kommentit eivät tulleet Bitcoin-yhteisölle valtavana yllätyksenä, kuten yllä oleva twiitti kertoo.

Myös tunnettu ”gold bug” Peter Schiff kommentoi pankin näkemystä kultaan liittyen uudessa podcastissaan. Schffin mukaan Goldman Sachs on yksi tärkeimmistä Yhdysvaltain keskuspankin kumppaneista valtionlainojen myyjänä. Tämän kuvion kautta Goldman Sachs ei voi suositella vastapeliä Yhdysvaltain valtionlainoille ja kertoa inflaatiopeloista, koska se kaivaisi maata Fedin alla.

Jos historia on jotain meille opettanut vuoden 2008-2009 finanssikriisistä, niin pankit eivät välttämättä toimi itse kuten ne neuvovat asiakkaitaan toimivan. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun kuuntelee niiden sijoitusneuvoja.

Photo by Gautam Krishnan on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *