Uutiset
01
maalis
krypto uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

1.3. Uutiskatsaus: Venäjä, Ukraina, Terra, Coinbase, BitMEX

Viime päivien suurin puheenaihe on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sen vaikutukset osakemarkkinoihin ja kryptovaluuttoihin ovat vielä epäselvät. Bitcoin on ollut vahvasti esillä Ukrainaan liittyen mm. lahjoitusten osalta. Terra hankki miljardin dollarin arvoisen Bitcoin-reservin. Coinbasen Q4-tulos yllätti kaikki. BitMEXin perustaja myönsi syyllisyytensä.

Rekisteröidy Binancelle

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset markkinoihin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut viime päivien ykköspuheenaihe koko maailmassa. Itse sodan ja humanitäärisen kriisin lisäksi hyökkäyksellä on vaikutuksia talouteen ja sitä kautta kryptovaluuttoihin.

Moni sijoittaja pelkäsi markkinoiden romahtavan hyökkäyksen käynnistyttyä viime torstaina. Näin ei kuitenkaan käynyt. Kurssit kääntyivät nousuun jo torstai-iltana pienen alkuhermoilun jälkeen. Aiheesta löytyy myös video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Sodat ja terrori-iskut ovat vaikuttaneet markkinoihin historiallisesti hyvin vähän. Puhutaan yleensä vain muutamista prosenteista. Tässä tapauksessa kriisin eskaloitumista oli jo hinnoiteltu sisään useasti ennen Venäjän hyökkäystä. Markkina ei voi laskea loputtomiin yhdestä ja samasta syystä.

Suuremmat vaikutukset syntyvät länsivaltojen pakotteiden kautta. Ne ovat olleet jopa yllättävän nopeita ja voimakkaita. Lisäksi monet yritykset ja organisaatiot (kuten FIFA) ovat alkaneet boikotoida venäläisiä tuotteita itsenäisesti. Euroopan ilmatila on suljettu venäläisiltä koneilta, oligarkkien varoja on jäädytetty jne.

Merkittävimmät vaikutukset tulevat kenties pankeista, joista osa on jo suljettu SWIFT-järjestelmästä. Lisäksi ruplan kurssi romahti maanantaina kymmeniä prosentteja – pahin päiväkohtainen pudotus sitten vuoden 1998. Maan osakemarkkina syöksyy myös kun se seuraavan kerran avataan. Moskovan pörssi on ollut alkuviikon suljettuna.

Venäjän talous on vaarassa luhistua pahemman kerran. Jos maan pankit alkavat kaatua, sillä voi olla vaikutuksia myös länsimaiden finanssilaitoksiin. Sberbankin eurooppalainent tytäryhtiö on jo nyt lähellä konkurssia. Sberbankin osake putosi eilen yli 70 prosenttia 1,25 dollariin. Kurssi oli vielä pari viikkoa sitten yli 13 dollaria.

Lisäksi riskinä on mm. öljyn hinnannousu, mikä nostaisi inflaatiopaineita entisestään.

Sijoittajan on nyt pidettävä silmät auki, sillä tilanteet muuttuvat joka päivä. Kryptovaluuttojen korrelaatio osakemarkkinoihin on ollut todella vahva jo kuukausia. Maanantaina nähtiin tosin pientä eroa, mutta kyseessä saattoi olla vain yksittäisen päivän spekulointia.

Keskuspankit saattavat myös hyödyntää Ukrainan tilannetta sijoittajien kannalta positiivisesti. Nyt on jo käynnissä spekulaatiot siitä, että Fed tekisi ennakoitua pienemmän koronnoston maaliskuussa vedoten geopoliittisiin riskeihin. Tämä saisi markkinat varmasti nousuun.

Vaikka sota on aina järkyttävä tapahtuma, sen vaikutukset markkinoihin (ja sitä kautta kryptovaluuttoihin) eivät ole yksiselitteisesti negatiivisia.

Bitcoin vahvasti esillä Ukrainaan liittyen

Venäjän hyökkäys Ukrainassa on nostanut myös Bitcoinin uutisiin useaan otteeseen. Käydään seuraavaksi läpi muutamia esimerkkejä.

On ensinnäkin päivänselvää, että Kanadan tapahtumat (Freedom Convoy) sekä sota Ukrainassa ovat herättäneet ihmiset näkemään Bitcoinin todellisen arvon myös länsimaissa. Tähän asti Bitcoin on nähty lähinnä spekulatiivisena assettina, jota ”oikeasti tarvitsevat” vain kriisimaiden asukkaat Etelä-Amerikassa tai Afrikassa.

Ensin protestoijien pankkitilejä suljettiin Kanadassa. Nyt Venäjän valuutta on romahtamassa ja Ukrainan pankkiautomaatit ovat tyhjiä. Moni on herännyt siihen, miten nopeasti nykyinen rahajärjestelmä voi muuttua käyttökelvottomaksi.

Tämän huomasivat mm. tanskalaisen Ekstra Bladetin toimittajat. He pääsivät etenemään Ukrainassa vain ostettuaan käytetyn auton bitcoineilla.

Kryptovaluuttaa on käytetty myös lahjoitusten tekemiseen.

Yllä olevassa twiitissä näkyvät osoitteet ovat ilmeisesti virallisia lahjoitusosoitteita, sillä twiitti on Ukrainan valtion viralliselta Twitter-tililtä. Tällä hetkellä lahjoituksina on tehty noin 184 BTC ja 6 ETH.

Bitcoinkeskus muistuttaa lukijoitaan olemaan erittäin varovainen kryptolahjoitusten kanssa. Verkkorikolliset ovat jo nyt hyödyntäneet tilannetta ja luoneet feikkitilejä sekä Youtube live-striimejä mm. presidentti Zelenskyn nimissä, joilla yritetään houkutella lahjoituksia Ukrainaan.

Bitcoin on ollut myös Venäjän kansalaisten pakopaikka maan ruplan kurssiromahdusta vastaan. Bitcoinin treidausvolyymit ruplaa vastaan nousivat eilen korkeimmalle tasolle yhdeksään kuukauteen. Coindeskin mukaan iso osa treidauksesta on suoritettu Binancessa.

Ukrainan varapääministeri Mykhailo Fedorov on vaatinut myös kryptovaluuttapörsseiltä venäläisten käyttäjien bänniä. Kyseessä on mielipiteitä jakava vaatimus, josta mm. Krakenin sekä Binancen edustajat jo kieltäytyivät. Näin asiaa kommentoi Krakenin perustaja Jesse Powell.

Myös Coinbase liittyi rintamaan eilen ja perusteli bännin rankaisevan lähinnä tavallisia kansalaisia, jotka ovat syyttömiä Venäjän aiheuttamaan katastrofiin.

A unilateral and total ban would punish ordinary Russian citizens who are enduring historic currency destabilization as a result of their government’s aggression against a democratic neighbor.

Tilanne on herättänyt paljon keskustelua myös Bitcoinin asemasta globaalilla tasolla. Alkaako esim. Venäjä hyödyntää Bitcoinia kiertääkseen pakotteita? Nähdäänkö pian tiukempia vaatimuksia kryptovaluuttojen reguloinnille? Aika näyttää.

Terran UST-stablecoinille miljardin dollarin Bitcoin-takaus

Terran LUNA-token on ollut edeltävän viikon ajan hurjassa nousussa. Sen kurssi on kohonnut dollareissa mitattuna 79 prosenttia. Ainoastaan Waves on pärjännyt paremmin top 100 -listan kolikoista. Kolmanneksi eniten kurssiaan on nostanut Terran alustalla pyörivä DeFi-protokolla Anchor.

Sekä Anchor että LUNA-token liittyvät oleellisesti UST-stablecoiniin. Kyseessä on Terran luoma algoritminen stablecoin, jonka kurssi pysyy yhdessä dollarissa Luna-tokenin sekä kysynnän & tarjonnan lakien avulla. Voit lukea aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen Terra-oppaasta.

Terra nousi otsikoihin kuluneen viikon aikana hankittuaan UST-stablecoinille miljardin dollarin arvoisen Bitcoin-reservin.

Strategisen liikkeen suoritti Terran kehitystä ohjaava säätiö, Luna Foundation Guard. Se möi LUNA-tokeneita OTC-kauppana miljardin dollarin arvosta johtaville VC-firmoille. OTC tulee sanoista Over The Counter. Se on kaupankäyntimuoto suurille transaktioille, jotka muuten romahduttaisivat markkinan.

OTC-kaupassa kyse on käytännössä samasta asiasta, jos sinä sopisit ystäväsi kanssa ostavasi bitcoineja häneltä. Voisitte sopia keskenään markkinasta riippumattoman hinnan ja suorittaa eurojen & bitcoinien vaihdon ilman välikäsiä. Näin treidillä ei olisi mitään vaikutusta pörssikursseihin.

Vielä ei ole tiedossa, miten Terran uusi Bitcoin-sijoitus käytännössä toimii. Kyseessä on ilmeisesti reservi, jota voitaisiin hyödyntää UST-stablecoinin hinnan vakauttamiseksi hyvin epävakaissa markkinatilanteissa.

Terran toimenpide on myös mielenkiintoinen askel isommassa kuvassa. Historiallisesti dollarin takauksena on ollut kultaa. Nyt ollaan siirtymässä uuteen aikaan, jossa digitaalisen dollarin takauksena käytetään digitaalista kultaa eli Bitcoinia. Tämä voi olla tulevaisuudessa yksi Bitcoinin tärkeimmistä käyttökohteista – sekä perinteisten keskuspankkien että digitaalisten stablecoinien reservinä.

Coinbasen Q4-tulos yllätti

Yhdysvaltalainen Coinbase on Binancen sekä FTX:n ohella maailman johtavia kryptovaluuttapörssejä. Se on ollut pian vuoden ajan myös ”perinteinen” pörssiyhtiö, sillä Coinbase listautui Yhdysvaltain Nasdaq-pörssiin 14.4.2021 tickerillä COIN.

Pörssiyhtiön status tarkoittaa sitä, että saamme yhtiöltä joka kvartaali raportin sen tuloksista. Coinbase julkaisi Q4-2021 tulokset viime viikon torstaina. Uutinen jäi silloin Venäjän hyökkäyksen varjoon, mutta kyseessä oli erittäin hyvä tulos.

Voit lukea tarkat tiedot tästä linkistä. Alla olevassa kuvassa on esillä tärkeimpiä lukuja.

coinbase-q4-2021

Vuoden 2021 viimeisen kvartaalin lukemat ovat hämmästyttäviä. Coinbase onnistui lyömään jopa Q2-tulokset, johon kryptorallin edellinen huippu osui. Käyttäjämäärät, treidausvolyymi sekä liikevaihto tekivät uudet ennätykset.

Lukemat ovat niin yllättäviä, koska kryptomarkkina hiljentyi todella pahasti vuoden lopulla lähes kaikilla mittareilla. Bitcoinin kurssihuippu osui marraskuun alkuun, jota seurasi lähes kaksi kuukautta alamäkeä ennen vuoden päätöstä. Lisäksi moni asia viittaa suurten massojen jääneen sivuun kesän jälkeen. Ei kuitenkaan Coinbasella.

coinbase-trading-volume

Yllä oleva taulukko näyttää sen, mihin valuuttoihin Coinbasen treidausvolyymi kohdistui. Altcoinien osuus kasvoi Q4:llä uusiin ennätyksiin: peräti 68 % vaihdosta tuli muista kryptovaluutoista kuin Ethereumista ja Bitcoinista. Etenkin Bitcoinin osuus on romahtanut merkittävästi vuoden takaisesta.

Coinbasen osakekurssi on heijastellut hyvistä tuloksista huolimatta vahvasti Bitcoinin kurssia. COIN oli 357 dollarissa marraskuun 9. päivänä, mutta tällä hetkellä kurssi on vain 190 dollaria. Pudotus on prosenteissa lähes identtinen Bitcoinin kanssa.

BitMEXin perustaja Arthur Hayes myönsi syyllisyytensä

BitMEX oli sijoittajien ykköspaikka vuoden 2017 kryptobuumin jälkeisinä vuosina. Nyt puhutaan nimenomaan johdannaiskaupasta eli Bitcoin-futuureista. BitMEX oli tällä sektorilla selkeä markkinajohtaja ennen kuin Binance toi myös futuurit listoilleen.

BitMEXin perustaja Arthur Hayes oli myös 2019–2020 jonkinlainen kryptomaailman rokkistara. Hän näytti johtavan pörssiä regulaatiosta välittämättä ja vitsaili jopa lahjovansa viranomaisia kookospähkinöillä.

Hayesin toiminta loppui tylysti syksyllä 2020, kun Yhdysvaltain futuurimarkkinoita valvova CFTC hyökkäsi BitMEXin kimppuun. CFTC kertoi Hayesin sekä muiden BitMEX-perustajien rikkoneen mm. rahanpesulakeja. Hayes katosi kuukausiksi maan alle, kunnes mies ilmoittautui viranomaisille noin vuosi sitten. Hänet vapautettiin takuita vastaan.

Viime viikolla saatiin uutisia Hayesin sekä kollega Benjamin Delon tilanteeseen liittyen.

Hayes ja Delo myönsivät syyllisyytensä ja maksavat 10 miljoonaa dollaria sakkoa molemmat. Rikoksesta on luvassa potentiaalinen viiden vuoden vankeustuomio, mutta tämä jää tuomarin päätettäväksi myöhemmin.

Moni luuli BitMEX-pörssin romahtavan tapahtuman seurauksena, mutta toisin on käynyt. BitMEX on edelleen toiminnassa, mutta yhtiötä johtavat uudet henkilöt. Se on kuitenkin menettänyt asemansa yhtenä johdannaismarkkinan suurena pelurina.

Hayesin tapaus aiheutti ison mainehaitan, joten monet pörssin asiakkaat vaihtoivat maisemaa. Etenkin, kun markkinoilla on nykyisin paljon vaihtoehtoja. BitMEXin vaihto on tällä hetkellä vain pari prosenttia Binancen vastaavasta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.