Uutiset
01
maalis
krypto uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

1.3. Markkinakatsaus: Kurssit nousussa sodasta huolimatta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hermostuttanut sijoittajia viime päivinä. Bitcoinin kurssi on tästä huolimatta vahvassa nousussa. Altcoinit ovat pärjänneet heikommin, mutta Terran LUNA-token erottuu edukseen. Terra näkyy myös DeFi-sektorissa todella vahvasti yhdessä Fantomin kanssa.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin teki suurimman päivänousunsa yli vuoteen

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 43.600 dollaria. Lukema oli viikko sitten 37.300 dollaria. Kyseessä on peräti 17 prosentin nousu, josta suurin osa saavutettiin maanantain aikana. Kyseessä oli yllättävä liike, sillä perinteiset pörssi-indeksit polkivat eilen lähinnä paikallaan.

Alla olevassa kuvassa on Bitcoinin kurssikehitys päiväkohtaisilla kynttilöillä. Grafiikassa näkyy myös 50 päivän (sininen) sekä 200 päivän (purppura) liukuva keskiarvo.

btc-010322

Bitcoin on tehnyt väkevän paluun takaisin 50 päivän keskiarvon yläpuolelle. Sijoittajien tunnelma on myös täysin päin vastainen edeltävään viikkoon verrattuna. Silloin takana oli punaisia kynttilöitä yksi toisena perään. Nyt kurssi on palautunut lähes helmikuun huippujen tasolle.

Kuten edellä oli jo mainittu, suurin osa viime viikon raketoinnista tapahtui eilen (28.2.). Kyseessä oli hyvin poikkeuksellinen liike, sillä Bitcoin ei ole tehnyt näin isoa päivänousua yli vuoteen.

Maanantain pomppu oli pörssistä riippuen 14–15 prosentin välimaastossa. Monien mielestä kurssinousun taustalla on Venäjältä tullut ostopaine. Moni venäläinen vaihtoi eilen ruplansa bitcoineihin, kun maan valuutta syöksy yli 20 prosentin laskuun. Ruplan treidausvolyymit olivat korkeimmillaan sitten toukokuun 2021.

Venäjältä tuleva ostopaine vaikutti varmasti asiaan. Tämän lisäksi shortteja likvidoitiin 300 miljoonan dollarin edestä. Eli shorttaajat joutuivat sulkemaan positionsa kurssin noustua liikaa, mikä johtaa ostoon markkinahinnalla. Tämä taas nostaa kurssia entisestään. Käänteinen toimenpide on ajanut kurssia voimakkaasti myös toiseen suuntaan viime kuukausina.

Mukana voi olla myös valaiden kurssimanipulointia, suursijoittajien ostoja ja niin edelleen. Emme koskaan tiedä varmaksi, mikä Bitcoinin kurssiliikkeet lopulta aiheuttaa.

Venäjän hyökkäyksen suorat vaikutukset jäivät pieniksi. Bitcoinin kurssi putosi selvästi torstaiaamuna, mutta se toipui osakemarkkinan peesissä nopeasti. Torstai-iltana kurssi oli jo samalla tasolla kuin ennen invaasion alkua.

Bitcoinkeskuksen Youtubesta löytyy video aiheeseen liittyen.

Kuten videolla kerrotaan, erilaiset sodat ja terrori-iskut vaikuttavat historiallisesti markkinoihin todella vähän. Venäjän hyökkäystä oli jo hinnoiteltu sisään kursseihin useaan otteeseen.

Vaikka Bitcoinin kurssi on nyt koholla, sijoittajien on syytä varautua turbulenssiin. On vielä liian aikaista arvioida lännen sekä Venäjän pakotteiden taloudellisia vaikutuksia. Venäjän pankkien romahdus voisi eskaloitua myös laajempaan kriisiin. Energia (ja sen hinta) on myös iso pala tässä pelissä.

Lähestymme myös hetki hetkeltä Fedin ilmoitusta korkojen nostoista. Se on luvassa kahden viikon päästä, mistä seuraa uusia kiristyksiä joka kuukausi. Näiden vaikutukset sodan keskellä ovat myös oma lukunsa.

On myös mahdollista, että Fed perääntyy kiristystoimissaan geopoliittisten jännitteiden vuoksi. Sota Ukrainassa vaikuttaa sijoituksiin monella tapaa. Venäjän jatkuva pelottelu ydinaseilla voi myös säikyttää markkinoita.

Terran LUNA-token ollut viikon raketti

Tarkastellaan sitten altcoin-markkinaa.

Kulunut viikko on ollut ehdottomasti Bitcoinin juhlaa. Sen markkinaosuus kohosi eilen noin 42,6 prosentista 44 prosenttiin eli lähes 1,5 prosenttiyksikköä. Tämä melko harvinainen liike yhteen päivään. Tämä tarkoittaa sitä, että maanantai oli huono päivä altcoinien kannalta.

Bitcoin-dominanssin nousu näkyy tylyllä tavalla top 15 -valuuttojen kohdalla. Alla oleva lista näyttää suurimmat altcoinit sekä niiden menestyksen Bitcoiniin verrattuna 24h / 7pv / 30pv.

altcoins-010322

Suuret altcoinit ovat punaisella Bitcoiniin nähden kahta poikkeusta lukuun ottamatta – sekä 24 tunnin että seitsemän päivän ajalta. Ainoa todellinen menestyjä on Terra LUNA.

Nostimme Terran esiin myös uutiskatsauksen puolella. Projektia hallinnoiva Luna Foundation Guard ilmoitti viime viikolla miljardin dollarin arvoisesta Bitcoin-sijoituksesta, jota käytetään jatkossa UST-stablecoinin reservinä.

LFG:n ilmoitus on lisännyt UST:n markkina-arvoa noin miljardilla dollarilla viikon aikana. UST:n kysyntä puolestaan nostaa LUNA:n kurssia, sillä niitä käytetään UST:n luomiseen. Samalla LUNA-tokeneita poltetaan eli tuhotaan pois kierrosta. Lue lisää prosessista Bitcoinkeskuksen Terra-oppaasta.

Terran LUNA-token on noussut huikeat 58 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Se on top 100 -listallakin viikon toiseksi korkein nousija.

Kolmannella sijalla on Anchor Protocol, joka on Terran alustalla toimiva DeFi-appi juuri UST-stablecoinin steikkaukseen. Anchor sai jo edeltävällä viikolla vauhtia, kun sen reservejä kasvatettiin 450 miljoonalla dollarilla edellä mainitun Luna Foundation Guardin toimesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Terra maksaa osittain omasta pussistaan sijoittajien saaman 19,5 prosentin koron. Tämä buustaa Anchorin, UST-stablecoinin että LUNA-tokenin suosiota. Sijoitus lienee kannattava.

Sekä LUNA että Anchor hävisivät vielä Waves-platformille, jonka natiivitoken on raketoinut peräti 70 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Wavesin kurssinousulle ei ole selkeää syytä. Ralli voi liittyä osittain siihen, että projektin perustaja Sasha Ivanov on ukrainalainen.

Terra ja Fantom nostavat DeFi-sektoria

Edellä mainitut Terra ja Anchor näkyvät vahvasti myös DeFi-markkinassa. Terra on toiminut ehdottomasti yhtenä sektorin vetureista edeltävän viikon aikana – Fantom mukaan luettuna.

DeFi-markkinan kokoa kuvaava TVL (Total Value Locked) on noussut 193,67 miljardista 209,11 miljardiin dollariin.

defi-010322

Dollareissa mitattuna nousua on 15,44 miljardia. Terran osuus on tästä 7,87 miljardia dollaria eli hieman yli puolet.

Katsotaan sitten protokollien rankinglistaa. Tällä kertaa tarjolla on paljon actionia. Jopa pitkään lukittuna ollut top kolmekin on muuttunut. Ethereum, Solana sekä Terra -platformeilla pyörivä Lido on noussut kolmanneksi ohi Convex Financen.

defiprot-010322

Lido on saanut buustia integraatiosta Kusaman kanssa. Kusama on Polkadotin eräänlainen testiverkko. Voit lukea tarkemmin siitä Bitcoinkeskuksen Polkadot-oppaaasta. Lidoa vauhdittaa  sen liquid staking -ominaisuus, mikä mahdollistaa myös ylimääräiset tienestit Kusaman KSM-tokenilla.

Liquid staking tarkoittaa käytännössä seuraavaa. Voit ensin steikata tokenisi tienaamaan korkoa normaalin tapaan. Tämän jälkeen saat kolikoitasi vastaavan määrän s-tokeneita eli steikkaustokeneita, jotka voi irrottaa platformista ja siirtää toiseen DeFi-protokollaan tienaamaan lisää korkoa.

Myös edellä mainittu Anchor on noussut yhden sijan ja ohittanut listalla WBTC:n. Anchorin TVL on kasvanut myös komeasti yli 30 prosenttia.

Tsekataan lopuksi lohkoketjujen tilanne.

defi-chains-010322

Terran suosio näkyy tällä listalla erinomaisesti. Sen TVL on kasvanut viikossa yli 50 prosenttia. Tämä on lähes täysin edellä mainittujen Lido & Anchor -protokollien ansiota. Terran TVL on pian jo tuplat sijalla kolme olevaan BNB Chainiin verrattuna.

Fantom on myös pärjännyt todella hyvin. Kasvun syynä on pitkälti uusi hajautettu pörssi nimeltään Solidly, joka lanseerattiin viime viikolla. Se on kerännyt jo nyt likviditeettiä yli kaksi miljardia dollaria. Solidlyn taustalta löytyy mm. Yearn Finance -palvelun luonut Andre Cronje. Hän on myös yksi Fantom-platformin kehittäjistä.

Solidly tarjoaa todella hurjia korkotuottoja, mikä houkuttelee sijoittajia. Voit tutustua palveluun esim. tämän videon avulla. Myös Multichain-protokollan kasvu on nostanut Fantomin TVL-lukemaa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.