1.2. Markkinakatsaus: Hurjia liikkeitä altcoineissa

kryptomarkkinat osakemarkkinat

Bitcoinin kurssissa on ollut aikamoista heiluntaa, ja oman lusikkansa soppaan on heittänyt myös Elon Musk! Suurimmat otsikot on saatu kuitenkin altcoinien puolelta. XRP ja Dogecoin ovat organisoidun pumppauksen kohteena. DeFi-sektori jatkaa myös väkevää menoaan.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 34.000 dollaria. Edellisen markkinakatsauksen aikaan lukema oli 33.100 dollaria, joten nousua on viime viikosta noin tuhat taalaa. Takana on tapahtumien täyteinen viikko, vaikka suurin huomio onkin keskittynyt altcoineihin sekä perinteiseen osakemarkkinaan.

Alla oleva kuva on TradgingView-palvelusta. Se näyttää Bitcoinin kurssikehityksen neljän tunnin (4H) tolpilla. Asetelma on tällä hetkellä selkeä.

bitcoinkurssi20210201

Bitcoinin kurssihuippu nähtiin heti tammikuun alussa, noin kolme viikkoa sitten. Punainen trendiviiva näyttää lower highs eli tasaista laskua tammikuun lopun. Noin 29.500-30.000 dollarin tasossa näyttäisi olevan tukeva lattia, jossa ostajia on ilmaantunut paikalle jo useaan otteeseen.

Bitcoinin kurssi putosi viime viikon torstaina hieman alle 30.000 dollarin. Taustalla oli mm. osakkeiden alamäki sekä yleistä epävarmuutta markkinoilla. Bitcoin palautui tästä kuopasta nopeasti 33.000 dollarin yläpuolelle.

Perjantaina nähtiin sitten raju kurssinousu, josta oli vastuussa Elon Musk. Maailman rikkain mies vaihtoi ensin Twitter-bioonsa tekstin #bitcoin, minkä jälkeen hän twiittasi mystisen viestin.

”Jälkeen päin katsottuna, se oli väistämätöntä.” Tätä viestiä tulkittiin siten, että Musk myönsi joko ostaneensa bitcoinia tai hyväksyvänsä Bitcoinin sijoituskohteena muilla tavoin. Bitcoinin kurssi raketoi nopeasti yli 38.000 dollarin. Nousua nähtiin yhden tunnin aikana yli 6000 dollaria!

Musk-pumppi ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Kun markkina ei saanut vahvistusta miljardöörin tarkemmista aikeista, kurssi palautui nopeasti noin 34.000 dollariin. Palaamme Muskiin vielä tarkemmin viikon uutiskatsauksessa.

Elon Muskin lisäksi myös muut tunnetut sijoittajat kommentoivat Bitcoinia. Yksi heistä oli TV:n Shark Tankista tuttu Mark Cuban, joka omistaa mm. Dallas Mavericksin ja neljän miljardin dollarin omaisuuden. Vuosia Bitcoin-negailijana tunnettu Cuban on kääntänyt takkinsa!

Cuban on jo aiemmin kertonut holdaavansa bitcoinia, mutta nyt mies näyttää innostuneen toden teolla NFT-maailmasta! Cuban myös twiittasi loppuviikosta: I definitely got my share of shitcoins lol. Mitä miehen portfoliosta mahtaakaan löytyä?

Miljardööri Tim Draper kertoi myös tankkaavansa bitcoinia:

Draperin, Cubanin ja Elon Muskin lisäksi Bitcoinia kommentoi myös sijoitusguru Ray Dalio. Kyseessä on sijoitusmaailman elävä legenda, jonka siirtymistä Bitcoin-leiriin on odotettu kuin kuuta nousevaa. Aika näyttää, millaisia sijoituksia em. nimet julkistavat tulevaisuudessa.

Isossa kuvassa vuoden 2020 lopulla alkanut megatrendi jatkuu. Kovan luokan sijoittajia virtaa Bitcoin-markkinoille ja pörsseistä kotiutetaan jatkuvasti valtavia määriä bittirahoja kylmälompakoihin.

Kurssi on yllä olevan grafiikan kannalta nyt kriittisessä pisteessä: rikkooko Bitcoin viime viikkojen trendilinjan? Sitä seurataan lähipäivät tiiviisti.

Mainitaan myös tämä:

Michael Saylorin yhtiö Microstrategy järjestää instituutioille tarkoitetun seminaarin ”Bitcoin for corporations”. Kyseessä on kattava paketti siitä, miten yritysmaailman jättiläiset pääsevät mukaan Bitcoin-rakettiin. Huikeaa!

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 62 prosenttia. Viikko sitten lukema oli 62,8 % ja tätä edeltävät mittaukset 66,3 %, 68,6 % ja 68,7 %. Altcoinien vahva meno on jatkunut myös edellisellä viikolla.

Katsotaan tuttuun tapaan tilannetta Coinpaprika-sivuston näkymästä. Kuvassa on siis suoritustaso Bitcoiniin (ei dollariin) nähden.

altit20210201

Kuten grafiikka kertoo, altcoin-markkina on jakautunut nyt voittajiin ja häviäjiin. DeFi-sektori on jatkanut hyvää menoaan edellisen viikon tavoin, mutta suurimmat raketit ovat olleet XRP ja DOGE. Tähän on selkeä syy, eli sosiaalisessa medissa tehdään nyt järjestäytynyttä kurssien pumppausta.

Taustalla on viime viikolla alkanut liikehdintä osakemarkkinoilla ja ns. GameStop-kohu. Palaamme tähän tarkemmin uutiskatsauksessa. Voit myös katsoa alla olevan videon, jossa on käsitelty tapahtumia yksityiskohtaisesti.

Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, että Redditin WallStreetBets-yhteisö aloitti sodan Wall Streetin hedge-rahastoja vastaan ja alkoi pumpata tarkoituksella rajusti shortattujen yhtiöiden kursseja. Tämä aiheutti raskaat tappiot mm. Melvin Capital -yhtiölle.

Nyt on viimeistään selvää, että pump & dump -mentaliteetti on levinnyt myös kryptomarkkinaan. Dogecoin pumpattiin torstain ja perjantain välisenä yönä noin 800 prosentin nousuun, josta suli lopulta ~70 prosenttia pois. MUCH WOW! Artikkelin kirjoitushetkellä DOGE on jälleen kymmenien prosenttien nosteessa.

XRP:lle on luotu jopa oma Telegram-ryhmä, johon on kerääntynyt kymmeniä tuhansia henkilöitä valmistautumaan pump & dump -operaatioon. Some-viestien perusteella tänään (1.2.) maanantaina 15:30 Suomen aikaa nähtäisiin rajua liikehdintää, mutta osa sijoittajista otti ilmeisesti varaslähdön jo sunnuntaina.

Tällaiset kurssimanipuloinnit olivat tuttu näky edellisessä altcoin-rallissa 2017-2018. Ne ovat piensijoittajalle erittäin vaarallisia, sillä moni lähtee mukaan FOMO:n ajamana liian myöhään. Pumppien taustalla olevat valaat ja muut sisäpiiriläiset vetävät aina lopulta töpselin seinästä. Moni häviää isoja summia.

Viime viikolla markkinoille on lanseerattu jopa termi ”meemisijoittaminen”. XRP:n ja Dogecoinin rajut pumpit eivät varmasti jää viimeisiksi. Jokaisen on syytä miettiä, kannattaako tällaisessa toiminnassa olla osallisena.

XRP:n ja Dogecoinin lisäksi top 100 -listalle raketoi vauhdilla Voyager Token (VGX). Kyseessä on samannimisen treidaussovelluksen natiivitoken. Voyager sai nostetta viime viikolla johtuen piensijoittajien kiukusta Robinhood-palveluun. Robinhood esti asiakkailtaan kuumimpien osakkeiden oston ja asetti myöhemmin rajuja limiittejä. Tämä on saanut monet amerikkalaiset siirtymään Voyager-appiin.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkina on ollut jo tammikuun puolivälistä lähtien vahvassa vedossa. Defipulse-sivuston mittaama TVL (Total Value Locked) on kohonnut nopeassa tahdissa 20 miljardista lähelle 30 miljardin rajapyykkiä. Viikko sitten lukema oli 26,55 miljardia dollaria, tänään 27,24.

defi20210201

Viiden kärki on muuttumaton viime viikosta. Suurimmat liikkeet TVL-luvussa ovat Makerin ja Curve Financen kohdalla. Vaikka Maker on yhä ykkösenä, sen TVL on pudonnut noin 700 miljoonaa. Curve on puolestaan noussut lähes puoli miljardia.

Viime viikkojen DeFi-buumi on nostanut sekä Aaveen että Uniswapin tukevasti kryptovaluuttojen top 20 -listalle. Molemmat ovat paukuttaneet myös uusia ATH-lukemia useaan otteeseen. Aaveen perustaja Stani Kulechov vieraili viime viikolla myös Nordnetin suositussa Rahapodissa.

Katso yllä oleva video, jos haluat saada informaatioita Aaveesta ja DeFi-markkinasta laajemmin.

Viime viikolla otsikoihin on noussut myös PancakeSwap. Kyseessä on Binance Smart Chainin päällä oleva DEX, jossa on myös muita mielenkiintoisia ominaisuuksia.

PancakeSwapin TVL-lukema rikkoi tänään kunnioitettavan 500 miljoonan dollarin rajapyykin, millä se nousisi Defipulse-sivuston listalla sijalle 12. Samalla palvelun oma token, CAKE, on noussut kryptovaluuttojen top 100 -listalle.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että Binance Smart Chain alkaa myös kerätä likviditeettiä. BSC:n statseja voit katsoa esim. defistation.io-sivustolta. Näiden DeFi-projektien yhteenlaskettu TVL on myös ylittänyt miljardi dollaria.

Photo by Austin Distel on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.