Metan stablecoin-projekti Diem on lopullisesti ohi. Ethereum haluaa luopua 2.0-versiosta. FTX-pörssi sai hurjan uuden valuaation. Binance palauttaa SEPA-talletukset. Jerome Powellin odotettu puhe oli sisällöltään neutraali. Yhdysvalloissa kova säätö kryptoregulaatiosta.
Sisällysluettelo
Metan oma kryptovaluutta on virallisesti kuopattu
Kuluneen viikon aikana saatiin kaksi ja puoli vuotta kestänyt draama päätökseen liittyen Metan (ex-Facebook) stablecoin-hankkeeseen. Projekti alkoi kesällä 2019 Libra-nimellä ja aiheutti valtavan mediamylläkän ympäri maailmaa.
Meta joutui välittömästi regulaattoreiden valtavaan puristukseen, mikä säikytti sen suurimmat partnerit. Mastercard, PayPal sekä monet muut jättivät projektin vain kuukausia Libran julkistamisen jälkeen. Myös Mark Zuckerberg joutui Yhdysvaltain kongressin grillattavaksi aiheesta.
Libran ideana oli luoda stablecoin, jonka takauksena olisi kori fiat-valuuttoja. Se olisi toiminut mahdollisesti maksuvälineenä Metan sisällä sekä muissa yhtiön sovelluksissa.
Meta yritti saada projektia henkiin vielä uudelleenbrändäyksen kautta: Librasta tuli Diem joulukuussa 2020. Uutisoimme lokakuussa 2021 Novi-lompakon lanseerauksesta. Siitä tuli lopulta ainoa tuote, minkä projekti sai parin vuoden aikana valmiiksi.
Metan stablecoin-projeki on ollut alusta asti valtavassa vastatuulessa. Nyt voidaan todeta, että hanke on vihdoin kuollut ja kuopattu.
The Diem Association, the Meta Platforms-led enterprise that was looking to issue a new, user friendly stablecoin, is selling its technology to Silvergate Capital for $200 million@JPRubin23 reportshttps://t.co/kZppJTUAB1
— CoinDesk (@CoinDesk) January 27, 2022
Diem Association on päättänyt myydä kaikki assettinsa Silvergate Capitalille noin 200 miljoonan dollarin kauppahintaan. Silvergate Capital on amerikkalainen pankki, josta tuli kesällä 2021 Diemin partneri. Tämäkään yhteistyö ei lopulta auttanut projektia maaliinsa.
Monien asiantuntijoiden mielestä Diem oli projekti, joka herätti regulaattorit horroksesta etenkin Yhdysvalloissa. Metan kaksi miljardia käyttäjää olisi tarjonnut yhtiölle huikean hyvän alustan oman stablecoinin adoptiolle. Tätä eivät valtiot ja keskuspankit sulattaneet.
Keskustelu regulaatiosta on kiistatta noussut uudelle tasolle vuoden 2019 jälkeen. Eikä vain Yhdysvalloissa vaan kaikkialla maailmassa. Todennäköisesti se olisi käynnistynyt aikanaan ilman Libraakin, mutta ko. projekti toimi kiistatta triggerinä tässä asiassa.
Meta suuntaa nyt seuraavaksi metaversumin puolelle. Tästä kertoo myös yhtiön uudelleenbrändäys Facebookista Meta-nimelle. Voi olla, että Meta tekee uuden yrityksen myös stablecoin-markkinaan hieman myöhemmin.
Ethereum 2.0 -nimestä halutaan luopua
Kulunut 12-14 kuukautta ollut tärkeä jakso Ethereumin historiassa. Projekti on edennyt kohti historiallista muutosta Ethereum 2.0 -versioon ja Proof of Stake -konsensukseen. Ensimmäinen etappi oli tässä Proof of Stake -lohkoketjun (Beacon Chain) käynnistyminen joulukuussa 2020.
Beacon Chain on nyt rullannut noin 14 kuukautta. Kyseisessä lohkoketjussa ei ole mitään muita toimintoja kuin steikkaus. Tästä huolimatta, Beacon Chainiin on steikattu jo huikeat 9,2 miljoonaa Etheriä kokonaisarvoltaan yli 25 miljardia dollaria. Tämä vastaa noin kahdeksaa prosenttia Ethereumin markkina-arvosta.
Vuonna 2021 saatiin myös kohuttu EIP-1559 päivitys, mikä on polttanut (tuhonnut) yli 1,7 miljoonaa Etheriä markkinoilta kokonaisarvoltaan noin 4,7 miljardia dollaria. Lokakuussa suoritettu Altair hard fork oli viimeinen askele ennen Ethereum 2.0 -versioon siirtymistä.
Seuraava etappi on nimeltään The Merge mikä tarkoittaa sulautumista yhteen. Tällä viitataan edellä mainittuun Proof of Stake -konsensukseen sekä nykyiseen Ethereum-verkkoon. Käytännössä kyse on Proof of Workin eli louhinnan päättymisestä.
The Mergen on nähty synnyttävän Ethereum 2.0 -version. Nyt Ethereum-kehittäjät haluavat kuitenkin eroon Ethereum 2.0 -nimestä. Voit lukea tarkemmin aiheesta tästä Ethereum.org -artikkelista, joka on otsikoitu: ”The Great renaming: what happened to Eth2?”
Ethereum-kehittäjät haluavat jatkossa puhua kahdesta tasosta: prosessointitaso (exceution layer) sekä konsensustaso (consensus layer). Ensin mainittu on nykyinen Ethereum miinus Proof of Work ja konsensustaso puolestaan uusi Proof of Stake -konsensus.
Nimimuutoksen toivotaan helpottavan myös aloittelijoiden tilannetta. Kun The Merge -vaihe käynnistyy, netti lienee täynnä erilaisia scammeja, joiden tarkoituksena on myydä ”uutta Eth2 coinia” tai pelotella sijoittajia muulla tavoin.
Vaikka Ethereum 2.0 pyyhitään konseptina pois, sillä ei ole muutoksia uuden version aikatauluun. Tällä hetkellä puhutaan noin kuudesta kuukaudesta. Sen jälkeen Proof of Work siirretään historiaan. Samalla Bitcoinista tulee ainoa top 10 -kryptovaluutta, joka käyttää Proof of Workia. Seuraavina ovat rankingsijalla 11 oleva Dogeoin sekä sijalla 22 oleva Litecoin.
On syytä ymmärtää, että pelkkä Proof of Stake ei muuta vielä dramaattisesti Ethereumin suorituskykyä tai laske transaktiomaksuja. Skaalauksessa auttavat sen sijaan Layer 2 -ratkaisut sekä sivuketjut kuten Polygon. Ethereumin kapasiteetti saadaan paremmalle tasolle vasta vuoden 2023 aikana ja shardingin myötä.
FTX-pörssi saavutti hurjan valuaation
FTX on ollut ehdottomasti markkinoiden kuumin pörssi vuodesta 2021 lähtien. Olemme uutisoineet sen valtavasta kasvusta myös aiemmin. Pörssin perustaja Sam Bankman-Fried (”SBF”) nousi menestyksen myötä maailman rikkaimmaksi alle 30-vuotiaaksi syksyllä 2021. Miehen omaisuus oli jo tuolloin yli 22 miljardia dollaria.
SBF nousi eilen taas muutaman sijan miljardöörien rankinglistalla, kun FTX sai uuden valuaation rahoituskierroksen myötä. Pörssi keräsi sijoittajilta 400 miljoonaa dollaria uutta rahaa huikealla 32 miljardin dollarin valuaatiolla!
Kasvuvauhti on ollut huikeaa. Viime kesänä FTX sai 18 miljardin dollarin arvostuksen. Vuosi sitten lukema oli vain yksi miljardia. Koko yhtiö on perustettu keväällä 2019 eli se on noussut alle kolmessa vuodessa nollasta yli 30 miljardin dollarin arvoiseksi.
Tsekkaa SBF:n tuore haastattelu CNBC:ltä alla olevalta videolta.
Tuore valuaatio on mielenkiintoinen, sillä FTX alkaa lähestyä toden teolla toista markkinoiden jättiläisistä, Coinbasea. Kyseinen pörssi listautui Nasdaq-pörssiin keväällä 2021. Sen markkina-arvo on eilisellä päätöskurssilla noin 50 miljardia dollaria.
Kun FTX:n valuaatioon lasketaan mukaan myös FTX U.S. eli Yhdysvaltoihin rekisteröity pörssi, päästään jo lukemaan 40 miljardia dollaria.
Mielenkiintoista on se, että FTX on saanut tämän arvostuksen reilulla viidellä miljoonalla käyttäjällä. Coinbasella oli edellisen raportin mukaan yli 70 miljoonaa käyttäjää. FTX:n treidausvolyymit ovat silti olleet Coinbasea korkeampia mikä viittaa FTX:llä olevan selvästi enemmän ammattitreidaajia.
Tällä menolla ei ole mikään ihme, jos FTX nousisi markkina-arvossa Coinbasen ohi vuoden 2022 aikana. FTX raportoi uusien rekisteröintien kasvaneen viime vuonna 1500 prosenttia.
FTX:n suosioon vaikuttaa myös Sam Bankman-Friedin persoona. Coinbasen toimari Brian Armstrongilla on varsin huono maine etenkin Bitcoin-entusiastien keskuudessa. SBF on sen sijaan Toyota Corollalla ajava ja t-paitaan pukeutuva rento kaveri, joka on suuressa suosiossa kryptoskenessä.
Binance sai SEPA-siirrot ja vahvisti miljardin dollarin SAFU-rahaston
Jatketaan pörsseihin liittyvillä uutisilla. Markkinajohtaja Binance ilmoitti viime viikolla tuovansa takaisin SEPA-siirrot. Kyseessä on iso uutinen, sillä SEPA-siirrot ovat tärkeä ja suosittu rahansiirtotapa Euroopassa. SEPA-siirrot ovat olleet telakalla Binancessa noin puolen vuoden ajan.
Binancen blogin mukaan SEPA-siirrot käynnistyvät ensin pienen ryhmän pilottina ennen kuin ne tulevat voimaan laajemmin. Binance toteuttaa SEPA-siirrot yhteistyössä Paysafen kanssa. Tutustu Binanceen tarkemmin Bitcoinkeskuksen käyttöoppaan kautta.
Binance ilmoitti myös SAFU-rahastonsa kasvaneen miljardin dollarin kokoiseksi.
Funds are #SAFU.
$1 billion in SAFU insurance fund.
Transparent, address on the blockchain. https://t.co/I2z7PDLmL7— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) February 1, 2022
SAFU on perustettu vuonna 2018. Sen tarkoitus on toimia vakuutena mahdollisten hakkerointien varalle. Näimme tällaisen tapauksen edellisen kerran viime viikolla, kun yli 400 Crypto.comin asiakasta menetti varoja.
Tunnetut pörssit ovat viime vuosina korvanneet asiakkaidensa menetyksen. Ei ole kuitenkaan tiedossa, miten suuria hakkerointeja ne voisivat teoriassa korvata. Binance on tuonut julki oman SAFU-rahastonsa osoitteet lohkoketjussa, joista sen sisällön voi tarkistaa. SAFU koostuu tällä hetkellä Bitcoinista, Binance Coinista sekä BUSD-stablecoinista.
Jerome Powell pysyi tiukkana markkinoiden puristuksessa
Viime viikon merkittävin tapahtuma oli varmasti Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin lausunto keskiviikkoiltana. Fedin johtajat olivat kokoontuneet kaksipäiväiseen kokoukseen keskustelemaan markkinoiden tilasta. Sen päätyttyä pääjohtaja Jerome Powell kertoi tulevista linjauksista.
Powellin linjapuhetta odotettiin ympäri maailmaa suurella mielenkiinnolla. Pysyykö Fed tiukkana vai alkaako Powell perua aiempia lausuntojaan koronnostoista? Voit katsoa Powellin puheen alla olevalta videolta alkaen kohdasta 22:00.
Lausunto oli lopulta varsin neutraali. Fed olisi voinut nostaa korkoja jo viime viikolla, mikä olisi todennäköisesti romahduttanut kaikki markkinat. Nyt se kertoi aloittavansa koronnostot todennäköisesti maaliskuussa alkuperäisen suunnitelman mukaan. Fed aikoo myös ajaa alas arvopapereiden osto-ohjelmansa, kuten oli aiemmin puhetta.
Powell joutui tasapainoilemaan todella ohuella jäällä. Fedin oli selkeästi säilytettävä uskottavuutensa ja pidettävä kiinni kiristyssuunnitelmistaan. Toisaalta Powell ei halunnut olla liian tiukkana, jotta ei pelästyttäisi markkinoita uuteen laskuun.
Kuten olemme uutisoineet aiemmin, kryptomarkkina seuraa tällä hetkellä osakemarkkinoita hyvin vahvasti. Molemmat ovat laskussa johtuen Fedin suunnitelmista nostaa korkoja ja kiristää rahapolitiikkaa. Tähän on puolestaan syynä ennätyskorkea inflaatio.
Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että Fed aikoo nostaa korkoja. Ajoitus tulee olemaan pahin mahdollinen, koska Yhdysvaltain taloudesta kertovat luvut ovat heikentymässä nopeasti. Todennäköisesti Powell aikoo kiristää rahahanoja heikkenevään taloustilanteeseen, mikä tulee johtamaan markkinoiden laskuun.
On kuitenkin epätodennäköistä, että Fed antaisi markkinoiden romahtaa liikaa. Sillä olisi niin tuhoisia vaikutuksia poliitikoiden ja muiden mahtimiesten portfoliohin, puhumattakaan eläkesäästöistä. Todennäköisesti vuoden 2022 aikana nähdään vielä painokoneen uudelleenkäynnistys. Sitä ennen luvassa voi olla hyvin pomppuinen ja epävarma kevät myös kryptomarkkinoilla.
Yhdysvalloissa käynnistyy uusi keskustelu regulaatiosta
Palataan lopuksi takaisin artikkelin ensimmäiseen uutiseen, jossa mainittiin Yhdysvallat ja regulaatio. Maassa on nimittäin aloitettu uusi taistelu aiheen tienoilta.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittamassa toimeenpanomääräyksen (engl. executive order) eri maan virastoille ja regulaattoreille kryptovaluuttoihin liittyen. Tarkoituksena on ilmeisesti lyödä lukkoon kryptovaluuttoja koskeva regulaatio, mikä on tällä hetkellä edelleen hieman sekavassa tilassa.
Tämä voi tarkoittaa sekä hyvää että huonoa. Regulaation selkeytyminen on hyvä juttu koko alan kannalta, jos se tehdään oikein. Tällä hetkellä on käynnissä jo kaksi taistelua.
End of week update:
– I remain optimistic that the COMPETES Act issue will be fixed, but as always, no celebrating until the ink is dry
– The SEC's proposed rule on exchanges is quite bad in all sorts of ways for all kinds of people, not just (or even primarily) crypto
– wagmi
— Jake Chervinsky (@jchervinsky) January 28, 2022
Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC on julkaissut jo lakiehdotuksen, jonka pykälät ovat todella huolestuttavia. Tämä blogipostus kertoo aiheesta tarkemmin. SEC pyrkii levittämään arvopaperipörssin määritelmää mm. DeFi-palveluihin, jotta se saisi ne kontrolliinsa. Aikaa kommentoinnille on varattu vain 30 päivää.
Yllä olevassa twiitissä mainittu COMPETES Act. on puolestaan yli 2900 sivua pitkä ehdotus lakimuutoksista koskien lukuisia eri toimialoja. Sen sisään on piilotettu todella ilkeä muutos, mikä antaisi Yhdysvaltain valtiovarainministeriölle oikeudet sulkea mikä tahansa kryptopörssi ilman varoituksia.
Näiden lisäksi hiotaan edelleen vuoden 2021 lopulla läpi ajettua infrastruktuuripakettia, joka sisältää myös haitallisia sisältöä kryptovaluuttoihin liittyen. Uutisoimme tästä tarkemmin jo viime vuoden elokuussa.
Tilanne on tällä hetkellä siis vähintäänkin sekava, mutta toiveet ovat korkealla, että Yhdysvaltojen lopullinen regulaatio olisi järkevää kryptovaluuttojen kannalta.
Vastaava keskustelu tullaan varmasti käymään myös EU:ssa lähivuosina. Trendi on se, että koko sektori halutaan todella tiukkaan AML/KYC-kontrolliin. Tämä koskee mm. DeFi-palveluita sekä yksityisiä lompakoita.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!