Elon Muski osti Twitterin ja sai Dogecoinin kurssin nousuun. Jatkuvasti vaikeutunut louhinta ja matala Bitcoinin kurssi ovat ajaneet suuret louhijat konkurssin partaalle. EU kaavailee rajoituksia louhinnan rajoittamiseksi energiakriisiin vedoten. Bitcoinin white paperin julkaisusta kulunut 14 vuotta. FTX-pörssi suunnittelee omaa stablecoinia.
Elon Musk osti Twitterin
Viime viikon suurin uutinen oli ehdottomasti Elon Muskin Twitter-kauppa. Tämän diilin kehittymistä on seurattu mediassa jo keväästä lähtien. Näytti pitkään siltä, että Musk peruu oston, mutta lopulta se meni kuin menikin läpi. Samalla Twitteristä tuli yksityinen osakeyhtiö eli sen osake poistuu New Yorkin pörssistä (NYSE).
Musk asteli miehelle ominaiseen tyyliin Twitterin päämajaan kantaen lavuaaria. Ilmeisesti vain siksi, että hän pystyi vitsailemaan Twitterissä: ”Entering Twitter HQ – let that sink in!”
Entering Twitter HQ – let that sink in! pic.twitter.com/D68z4K2wq7
— Elon Musk (@elonmusk) October 26, 2022
Elon Muskin Twitter-diili liittyy myös kryptovaluuttoihin monin tavoin. Twitter on tärkein sosiaalinen media kryptokeskustelulle. Platformia on piinannut jo pitkään käsistä riistäytynyt bottiongelma, jonka Muskin odotetaan korjaavan. Monien mielestä ongelma on jo nyt parantunut merkittävästi.
Miljardööri Musk on kryptovaluuttojen ystävä. Bitcoinin lisäksi Dogecoin on tunnetusti lähellä miehen sydäntä. Ei ole lainkaan yllättävää, että Dogecoinin kurssi on noussut viikossa yli 140 prosenttia!
Sijoittajat spekuloivat Muskin integroivan Dogecoinin Twitteriin tavalla tai toisella. DOGE nousi myös tänään 25 % sen jälkeen kun Musk twiittasi kuvan omasta Shiba Inu -koirastaan Twitter-kaapu päällä.
— Elon Musk (@elonmusk) November 1, 2022
Viime viikolla paljastui, että Twitter kehittää myös omaa kryptovaluuttalompakkoa. Todennäköisesti suunnitelmissa on mahdollistaa kryptojen transaktiot Twitterin kautta käyttäjältä toiselle. Dogecoin voisi toimia myös maksuvälineenä Twitter-tilin verifioinneissa tai vastaavissa lisäominaisuuksissa.
Muskin diili on saanut osakseen sekä ihailua että kritiikkiä. Viime päivinä Twitterissä on jopa trendannut hashtag #Mastodon, mikä viittaa kilpailevaan somepalveluun. Moni Twitter-käyttäjä on siirtynyt protestiksi Mastodonin käyttäjäksi. Osa on alkanut myös kiukutella mahdollisesta kuukausimaksusta verifioiduille tileille, kuten kirjailija Stephen King.
Aika näyttää, millaiseksi Twitter muodostuu Elon Muskin johdolla. Todennäköisesti kryptovaluutat integroidaan palveluun entistä vahvemmin, mikä on ainakin hyvä asia. Myös maailman johtava kryptopörssi Binance on sijoittanut 500 miljoonaa Twitterin kehitykseen.
Suuret Bitcoin-louhintafarmit konkurssin partaalla
Kirjoitimme kolmen viikon takaisessa uutiskatsauksessa Bitcoinin louhinnasta otsikolla ”Bitcoinin louhinta on vaikeampaa kuin koskaan.” Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailu louhijoiden keskuudessa vain pahenee, mutta Bitcoinin kurssi ei nouse kompensoimaan tätä.
Yhdestä ja samasta kakusta kilpailee jatkuvasti enemmän mainereita. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että kannattavuuden rajoilla toimivat yhtiöt joutuvat vaikeuksiin. Viime viikkoina on saatu tästä karuja faktoja. Viimeisin uhri on Argo Blockchain. Sen osake romahti eilen huikeat 41 prosenttia pörssipäivän alussa.
Bitcoin miner Argo Blockchain -41.1% today at the open.
“Should Argo be unsuccessful in completing any further financing, Argo would become cash flow negative in the near term and would need to curtail or cease operations.”$ARBK pic.twitter.com/VgaBBq02mu
— Dylan LeClair 🟠 (@DylanLeClair_) October 31, 2022
Argo Blockchainin kurssi on pudonnut helmikuun 2021 huipuista peräti 97 prosenttia. Tästä huolimatta, markkinoilla on vieläkin suurempia ongelmatapauksia. Core Scientific -yhtiö kertoi viikko sitten suoraan, että yhtiön rahat ovat lopussa.
Core Scientific on yksi mailman suurimmista louhintafirmoista. Sen osake putosi ilmoituspäivänä yli 70 prosenttia. Yhteensä laskua on alle vuodessa huikeat 98,5 prosenttia!
Core Scientific kertoo yhtiön kärsivät matalasta Bitcoinin hinnasta, kiristyvästä kilpailusta ja energianhinnoista. Tämän lisäksi Core Scientific on menettänyt miljoonia dollareita Celsiuksen konkurssissa. Se on joutunut myymään viime kuukausina lähes 7000 bitcoinia, mutta tästäkään ei ole ollut mitään apua.
Moni louhintafirma investoi liikaa vuoden 2021 huumassa. Nyt investoinnit eivät maksa lainoja takaisin, koska kiristyvä kilpailu ja matala kurssi ovat yhdessä romahduttaneet tuotot. Todennäköisesti alalla nähdään paljon uudelleenjärjestelyä tulevan 6-12kk aikana.
Bitcoin-louhin tuotto (dollaria per exahash) on tällä hetkellä alempana kuin koskaan mittaushistoriassa.
EU suunnittelee rajoitteita Bitcoin-louhintaan
Jatketaan Bitcoinin louhinaan liittyvillä uutisilla. Euroopan Unionin on ottanut jälleen askeleita kohti Bitcoin-louhinnan rajoittamista. Taustalla on Euroopassa raivoava energiakriisi, jonka odotetaan aiheuttavan ongelmia tulevana talvena.
Moni varmasti muistaa, miten EU:ssa yritettiin Proof of Work -kieltoa jo aiemmin keväällä. Bänni yritettiin saada mukaan parhaillaan viimeistelyssä olevaan MiCa-regulaatioon, mutta tuloksetta. Nyt louhintaa yritetään rajoittaa toista reittiä.
Suunnitelmat kulkevat nimellä European Green Deal ja REPowerEU. Tavoitteena on selvittää ratkaisuja Euroopan energiahuoltoon sekä mahdollisia toimenpiteitä, joita voitaisiin tehdä Bitcoin-louhintaa koskien. Käytännössä pohditaan tapoja blokata energiankäyttöä louhintaan, jos energiakriisi iskee.
EU:lla on selkeät pyrkimykset vaatia jäsenmaitaan myös pudottamaan kaikki veroedut louhintafirmoille. EU-tasolla halutaan selkeästi tukea PoS-pohjaisia järjestelmiä. PoW näyttäisi olevan suurennuslasin alla tulevina vuosina.
Vaikka EU pyrkisi ajamaan Bitcoin-louhinnan ulos sen rajojen sisäpuolelta, tällä ei ole merkittävää vaikutusta Bitcoiniin globaalisti. EU:ssa tehdään hyvin vähän Bitcoin-louhintaa. Lisäksi yksi suosituista louhintafarmien sijoituspaikoista, Norja, ei ole EU:n jäsen.
Vastaavaa puhetta on kuulunut myös Atlantin toiselta puolelta. Yhdysvalloissa julkaistiin syyskuun alussa raportti, jossa puhutaan myös louhinnan rajoittamisesta. Yhdysvalloissa bännejä saattaa tulla osavaltiotasolla, mutta esim. Teksasissa on käynnissä parhaillaan oikea louhintabuumi täysin vihreällä energialla.
Bitcoinin white paper täytti 14 vuotta
Käsitellään vielä kolmas Bitcoiniin liittyvä uutinen. Eilen (31.10.2022) vietettiin nimittäin Bitcoinin white paperin vuosipäivää! Satoshi Nakamoto julkisti Bitcoinin white paperin maailmalle lokakuun 31. päivänä vuonna 2008. Harva ymmärsi vielä tuolloin sen merkitystä ihmiskunnalle.
Bitcoin-historioitsija Pete Rizzo postasi eilen Twitter-ketjun, jossa on mielenkiintoista faktaa white paperista. Se sisältää myös Satoshin lähettämän sähköpostin white paperin julkaisusta. Kyseessä oli kryptografiaa käsittelevä postituslista, joten ko. mailin sisältö on jäänyt talteen jälkipolville.
✨ 14 facts about Satoshi Nakamoto's #Bitcoin White Paper on its 14th anniversary
A thread 🧵 pic.twitter.com/iOvWGSf4Op
— RIZZO (@pete_rizzo_) October 31, 2022
Poimitaan ketjusta mielenkiintoisia pointteja. Tiesitkö, että…
- Bitcoinin white paperissa on vain 2736 sanaa. Se on lyhyempi kuin Magna Carta (3550) tai Yhdysvaltain perustuslaki (4543).
- Bitcoin mainitaan white paperissa vain kaksi kertaa; ensin otsikossa ja toisen kerran bitcoin.org -URLissa otsikon alla. Varsinaisessa tekstissä Bitcoinia ei mainita kertaakaan!
- Yleisen uskomuksen mukaan Satoshi keksi sanan Bitcoin varsin myöhään. On hyvin mahdollista, että hän halusi kutsua sitä myös nimillä Electronic Cash tai Netcoin.
- Satoshi koodasi Bitcoin-ohjelmiston valmiiksi ennen white paperin julkaisua. Hän kertoi työskennelleensä sen parissa jo kahden vuoden ajan.
- Bitcoinin white paper ei sisällä lainkaan sanaa blockchain (lohkoketju). Satoshi käytti siitä termiä timestamp server.
- White paperin yleisin sana on block (lohko). Se esiintyy dokumentissa 48 kertaa.
Oletko sinä jo lukenut Bitcoinin white paperin? Se on lähdeluettelo ml. vain yhdeksän sivun mittainen. Jos white paper on jäänyt lukematta, niin tsekkaa dokumentti tästä linkistä.
FTX suunnittelee omaa stablecoinia
Kryptovaluuttapörssi FTX on ollut usein Bitcoinkeskuksen uutisissa viime vuosina. Hyvästä syystä, sillä FTX on noussut etenkin tänä vuonna markkinoiden johtavaksi peluriksi Binancen ohella. Samalla sen perustaja Sam Bankman-Fried on kohonnut yhä vaikutusvaltaisempaan rooliin.
FTX:llä on tällä hetkellä yksi iso puute Binanceen ja Coinbaseen verrattuna. Sillä ei ole omaa stablecoinia. Binancella on Paxoksen kanssa toteutettu BUSD, ja Coinbase on puolestaan Circlen kanssa USDC:n taustalla.
Stablecoinit ovat tällä hetkellä erittäin tuottavia niiden takana oleville yhtiöille. Vakuutena olevat dollarit sijoitetaan Yhdysvaltain valtiolainoihin, joille saa nyt jo neljän prosentin korkoa. Jos esim. kaikki USDC:n vakuutena olevat dollarit keräisivät 4 % korkoa, sen taustayhtiö tienaisi 1,7 miljardia dollaria vuodessa vain holdaamalla vakuuksia!
Nyt FTX haluaa osansa tästä kakusta.
FTX could launch its own stablecoin via a partnership, says Bankman-Fried
by @Yogita_Khatri5 https://t.co/9S7esX3Bg6
— The Block (@TheBlock__) October 27, 2022
“I think you’ll probably be hearing something from us on that topic in the not-too-distant future.”, kommentoi aiheesta FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried. Hän twiittasi myös viikko sitten, että markkinoilla on alkanut The Second Great Stablecoin War. Se sai alkunsa Binancen ilmoituksesta konvertoida USDC-talletukset BUSD-saldoksi.
FTX:n tilanne näyttää paperilla erittäin hyvältä. Pörssillä on The Blockin mukaan yhdestä neljään miljardia dollaria ”sotakassaa” käytettäväksi erilaisiin kohteisiin. Perustaja SBF on kuitenkin yhä laajemman kritiikin kohteena johtuen miehen näkemyksistä regulaatioon.
Somehuhujen mukaan SBF olisi käyttänyt rahaa Washingtonissa lobbaukseen DeFi-markkinaa vastaan. Se pakottaisi avoimet ja vapaat protokollat saman KYC:n piiriin kuin FTX (ja muut keskitetyt pörssit). Innokkaimmat voivat kuunnella SBF:n ajatuksia tästä haastattelusta. Vielä on hieman epäselvää, kenen puolella Sam Bankman-Fried lopulta on. Hyvä kuitenkin muistaa, että vastaavaa kritiikkiä ovat saaneet kaikki kryptoskenen vaikutusvaltaisimmat pelurit.
Stablecoinin lanseeraus näyttää olevan joka tapauksessa seuraava looginen askel.
Bitcoinkeskuksen sponsoroima FC Haka eurokentille!
Lopuksi vielä positiivinen uutinen Suomesta. Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava FC Haka päätti viikonloppuna kautensa hienolla tavalla. Koskilaiset kaatoivat VPS:n kaksiosaisessa Eurolopputurnauksen finaalissa yhteismaalein 4-2 (3-0, 1-2). Tulos tarkoittaa sitä, että FC Haka pääsee karsimaan ensi kaudella pääsystä UEFA:n Konferenssiliigaan!
Uutinen liittyy kryptovaluuttoihin siten, että Bitcoinkeskus on ollut kauden ajan yksi FC Hakan pääyhteistyökumppaneista. Oranssi Bitcoinkeskuksen logo erottuu mukavasti mustavalkoisen paidan oikeassa olkapäässä.
Bitcoinkeskuksen sponsoroima @FCHakaOfficial päätti tänään kautensa upeasti. VPS kaatui Eurolopputurnauksen finaalissa yhteismaalein 4-2 💪💪
FC Haka pääsee siten eurokentille eli karsimaan ensi kauden UEFA:n Konferenssiliigaan! Oranssi väri paidassa toi selkeästi buustia! 😎 pic.twitter.com/VJ1q8hFR0z
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) October 30, 2022
Bitcoinkeskuksen sponsoridiili FC Hakan kanssa on historiallinen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen palloilulajien pääsarjatasolla nähtiin Bitcoin-aiheinen sponsorointi. Toivottavasti vastaavia sponsorointeja nähdään tulevina vuosina enemmänkin. Kenties turkulaisen Northcrypton logo koristaa ensi kaudella TPS:n pelipaitaa?
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!