Meemikolikko Dogecoin on ollut edeltävän viikon raketti. Sen kurssi on noussut dollareissa mitattuna yli 130 prosenttia! Moni muukin altcoin on noussut mukavasti, eikä Bitcoinin kehityskään näytä hullummalta viime päivien ajalta. DeFi-sektorissa on nähty julkaisuja suomalaisilta, ja Aptoksen DeFi-ekosysteemi alkaa pikkuhiljaa kehittyä.
Bitcoinin kurssi piristyi lokakuun lopulla
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 20.500 dollaria. Kurssi on pyörinyt edeltävät viikot 19.500 dollarin tuntumassa, joten viime päivinä saatiin vihdoin positiivista nostetta.
Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssi päiväkohtaisilla kynttilöillä noin puolen vuoden ajalta.
Kurssikehityksessä on nähtävissä positiivisia merkkejä. Bitcoin rikkoi 20.500 dollarin kohdalla olevan vastuksen ja muodostaa siitä parhaillaan uutta tukitasoa. Todella positiivinen signaali olisi kuukauden takaisen huipun rikkominen, mikä vaatisi nousua 23.000 dollariin.
Lokakuusta muodostui lopulta kelvollinen kuukausi Bitcoinille. Kurssi kohosi lokakuun aikana noin 5,5 prosenttia. Kyseessä oli vasta toinen vihreä kuukausitason kynttilä edeltävän seitsemän kuukauden aikana. Tämä antaa sijoittajille yhä enemmän uskoa siitä, että karhumarkkinan pohja olisi nähty.
Viime viikkoina on myös nähty mielenkiintoisia repeämiä korrelaatioissa. Bitcoinin kurssi ei ole seurannut niin vahvasti Nasdaqin kehitystä kuin aiemmin tänä vuonna. Lokakuu oli myös paras kuukausi Dow Jones -indeksille 46 vuoteen, vaikka Nasdaqin nousut jäivät hyvin maltillisiksi.
Yhdysvaltain dollari-indeksi, DXY, on kääntynyt myös laskuun. DXY:n kehityksellä on vahva käänteinen korrelaatio Bitcoiniin ja osakkeiden kursseihin. Jos dollari vahvistuu, Bitcoinin kurssi heikkenee.
Alla oleva grafiikka näyttää DXY:n kehityksen viikkotason kynttilöillä. Parabolinen nousu on nyt rikottu!
Vielä ei ole kuitenkaan syytä juhlaan. Bitcoinin täytyy ottaa uusia askeleita ylöspäin ja kääntää laskutrendi pysyvästi toiseen suuntaan. Vaara ei siis ole ohi, ja seuraavaksi sijoittajien katseet suuntautuvat taas Yhdysvaltain keskuspankkiin.
Tällä viikolla pidetään FOMC:n kokous. Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoa jälleen 0,75-prosenttiyksikköä. Tämä lienee kaikilla tiedossa, mutta sijoittajat odottavatkin pääjohtaja Jerome Powellin kommentteja tulevasta. Antaako Powell vihdoin signaaleja siitä, että koronnostot ovat tulossa päätökseen? Tämä voisi antaa kaivatun buustin Bitcoinin sekä osakkeiden kursseille.
Sijoittajien fiilis on siis varovaisen positiivinen. Mitä pidempään Bitcoinin kurssi sinnittelee kesän pohjien yläpuolella, sitä todennäköisemmin pohja on nähty. Vielä ei kannata luopua uuden pudotuksen mahdollisuudesta.
Makrotalouden puolella on yhä enemmän riskejä kuin koskaan. Vahva dollari ja korkeat korot aiheuttavat joka päivä valtavia ongelmia eri puolella maailmaa, eikä sota Ukrainassa näytä myöskään loppuvan lähiaikoina. Pidetään peukkuja, että vuoden lopulla nähtäisiin edes pientä nousua markkinassa!
Dogecoin on viikon raketti
Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa, josta löytyy pitkästä aikaa todellinen raketti myös top 15 -listalta! Bitcoinin dominanssi on laskenut viikon takaisesta lähes 1,5 prosenttiyksikköä. Sen markkinaosuus on pudonnut nyt 11 päivänä edeltävästä 12 päivästä. Tämä tietää nousuja altcoineille.
Alla oleva lista näyttää top 15 altcoinit ja niiden kurssikehityksen Bitcoiniin verrattuna. Tsekkaa reaaliaikaiset kurssit tästä linkistä: kryptovaluutta kurssit.
Kuten yllä oleva otsikko jo paljastaa, edeltävän viikon raketti on Dogecoin. Meemikolikoiden kuningas on raketoinut peräti 119 prosenttia Bitcoiniin verrattuna! Dollareissa mitattuna Dogecoin arvo on kohonnut viikossa 133 prosenttia. Emme ole nähneet tällaisia nousuja top 15 -listalla sitten vuoden 2021.
Dogecoinin nousun taustalla on Elon Musk Twitter-diili, joka sai sinettinsä viime viikolla. Sijoittajat spekuloivat, että Musk tulee integroimaan Dogecoinin Twitteriin tavalla tai toisella. Musk heitti lisää löylyä kiukaalle twiittaamalla viime yönä kuvan omasta Shiba Inu -koirastaan Twitter-kaapu päällä.
— Elon Musk (@elonmusk) November 1, 2022
Dogecoin sai yllä olevasta twiitistä vielä noin 25 prosentin lisänousun. Samalla DOGE on noussut markkina-arvossa Cardanon ohi rankinglistan sijalle kahdeksan.
Myös Shiba Inu kurssi on noussut Dogecoinin vanavedessä lähes 22 prosenttia Bitcoiniin nähden. Suurimmat älysopimusalustat Ethereum, BNB ja Cardano ovat niin ikään performoineet hyvin edeltävän seitsemän päivän aikana.
Dogecoin on myös top 100 -listan ylivoimaisesti kovin nousija. Shiba Inu on päässyt kolmannelle sijalle. Näiden väliin mahtuu Cosmos-ekosysteemin DeFi-palvelu Osmosis. Sen OSMO-token on noussut reilut 23 prosenttia Bitcoinin verrattuna.
Syy Osmosis-tokeniin nousuun oli sen listaus Binaceen.
$OSMO listautuu tänään Binanceen 🔥
Hyvä päivä Cosmonauteille ⚛️🚀 pic.twitter.com/xz8JtHULM1
— criticalcrypto.lens 🦊 (@Criticalcrypt0) October 28, 2022
Shiba Inun, Dogecoinin ja Osmosis-protokollan lisäksi myös Klaytn ja Mina -tokenit ovat biitanneet Bitcoinin yli 20 prosentilla. Klaytn on saanut vauhtia protokollan päätöksestä pudottaa lohkopalkkioita kolmanneksella. Tämä on suomennettuna inflaation pienentämistä, mikä sai sijoittajat innostumaan. Ainakin hetkellisesti.
Mina on puolestaan nousussa Turkissa järjestetyn Hackathon-tapahtuman vuoksi. Samassa yhteydessä Minasta on luotu paljon turkinkielistä materiaalia Youtubeen, mikä on saanut ilmeisesti FOMO:n aikaan Turkissa.
Kaikki edellä mainitut kolikot löytyvät Binancen tarjonnasta, jos sijoittaminen niihin kiinnostaa.
Hacktober kävi kalliiksi DeFi-sijoittajille
Seuraavaksi on aika siirtyä DeFi-maailmaan. Kuten yllä oleva otsikko kertoo, lokakuu oli todella tyly hakkerointien osalta. Octoberista tuli suorastaan Hacktober. Tietoturva Peck Shield raportoi lokakuussa hyökkäyksiä 53 eri protokollaan ja tappioita 760 miljoonaa dollaria.
#PeckShieldAlert ~44 exploits (53 protocols affected) grabbed ~$760.2M in Oct. 2022, and ~$100M already returned the exploited protocols (Total loss: $657.2M)
As of October 2022, the stolen funds (~$3B) in 2022 “doubled” last year’s loss pic.twitter.com/mKZAjVk7UU— PeckShieldAlert (@PeckShieldAlert) October 31, 2022
Vuoden 2022 hakkeroinnit ovat maksaneet nyt jo kolme miljardia dollaria sijoittajille. Summa on tuplasti vuotta 2021 korkeampi. Suurin osa iskuista on muita kuin yksittäisiä protokollia koskevia (token-sillat), mutta luku antaa kuitenkin osviittaa DeFi-sijoittamisen riskeistä.
DeFi-protokollien tai lohkoketjujen rankinglistoilla ei ole nähty merkittäviä muutoksia. Samaa olemme todenneet jo kuukausien ajan. Koko sektoria kuvaava TVL on 55 miljardissa dollarissa. Myös tämä lukema on ollut lähes muuttumaton yli neljän kuukauden ajan.
Mainitsimme aiemmin OSMO-tokenin yhtenä viikon parhaista nousijoista. Osmosis DEX on saanut myös 26 % lisää likviditeettiä seitsemän päivän aikana. Osmosis on tästä huolimatta vasta DeFi-protokollien 34. sijalla vaatimattomalla 262 miljoonan TVL-lukemalla.
DeFi-sektorissa on nähty myös mielenkiintoinen lanseeraus suomalaisen tiimin toimesta. Kleoverse on julkaissut Proof of Talent -protokollan Polygon-alustalle.
🚨⚡️ PROOF-OF-TALENT IS HERE ⚡️🚨
Today, we are introducing Proof-of-Talent protocol to Polygon mainnet:
⛓ Store Achievements
📈 Showcase Skill Scores
🏅 Mint SBT-based Badges
📝 Build a Web3 Portfolio
🤝 Find your dream jobLet's dive in 🧵👇#klvrs #web3 #ProofOfTalent pic.twitter.com/yRXuBXAoTm
— Kleoverse (@kleoverse) October 27, 2022
Proof of Talentin ideana on tallettaa Web3-kehittäjän CV lohkoketjuun. Proof of Talent mahdollistaa datan verifioinnin, mikä voi sisältää infoa koodaustaidoista, osallistumisista airdroppeihin ja tapahtumiin, koulutuksesta jne. Todella mielenkiintoista! Lue lisää yllä olevasta Twitter-ketjusta.
Mainitsimme myös uutiskatsauksen puolella FTX-pörssin suunnitelmat omasta stablecoinista. USD Coin ja Tether (USDT) dominoivat DeFi-sektoria vahvasti. Lisäksi stablecoinien julkaisijat tekevät kovaa tiliä juuri nyt, koska vakuutena olevista Yhdysvaltain velkakirjoista saa nyt poikkeuksellisen kovaa tuottoa.
Vaikuttaa todennäköiseltä, että FTX:n oma stablecoin saadaan ulos tulevien kuukausien aikana.
Tämän lisäksi FTX-pörssin perustaja Sam Bankman-Fried on joutunut kritiikin kohteeksi, sillä miehen arvellaan lobbaavan liian tiukkaa regulaatiota (KYC) DeFi-sektoriin Yhdysvalloissa. FTX:llä ja Bankman-Friedillä on tällä hetkellä todella paljon vaikutusvaltaa (ja rahaa).
Mainitaan lopuksi myös Aptos. Kyseessä on noin kaksi viikkoa sitten lanseerattu uusi älysopimusalusta. DeFi-appien statseja listaava defillama.com on alkanut myös trackata Aptoksen DeFi-appeja.
Now tracking @AptosFoundation
Aptos is a Layer 1 blockchain built with a Rust-based programming language called Move. Planned features include a parallel execution engine, high-level security features and low transaction costshttps://t.co/4aTFmKxaAl pic.twitter.com/Oxrm5sZQv7
— DefiLlama.com (@DefiLlama) October 21, 2022
Toistaiseksi Aptos löytyy lohkoketjujen rankinglistan sijalta 40. Sen TVL on tällä hetkellä noin 42 miljoonaa dollaria. Suosituimmat Aptos-alustan DeFi-protokollat ovat AUX Exchange, LiquidSwap ja PancakeSwap. Kaikki ovat hajautettuja pörssejä.
Jäämme seuraamaan Aptoksen DeFi-ekosysteemin kehitystä suurella mielenkiinnolla. Jos haluat tietää lisää Aptos-platformista, lue Bitcoinkeskuksen kattava opas. APT-tokenin kurssi on pyörinyt sen lanseerauksen jälkeen noin 7,5-9,5 dollarin välimaastossa. Tämän päivän kurssi 8,0 dollaria antaa Aptos-platformille hieman yli miljardin dollarin markkina-arvon 50. sijan kryptojen rankinglistalla.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!