Opas - mikä on litecoin

Opas: mikä on Litecoin?

Litecoin Oppaat

Litecoin on yksi vanhimmista, tunnetuimmista ja suosituimmista kryptovaluutoista. Bitcoinista lähtöisin oleva virtuaalikolikko löytyy nykyisin lähes kaikkien ammattisijoittajien portfoliosta. Litecoinin perustaja, Charlie Lee, on myös yksi kryptouniversumin pidetyimmistä henkilöistä. Tässä artikkelissa pureudutaan tarkemmin tähän mielenkiintoiseen sekä potentiaaliseen kryptovaluuttaan.

Litecoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva kryptovaluutta. Bitcoinkeskus -sivusto on esitellyt lukuisia kryptovaluuttoja, jotka ovat paljon muutakin kuin valuutta. Esimerkiksi Ethereum on itse asiassa kokonainen universumi, jonka sisään kuka tahansa voi ohjelmoida älysopimuksia tai tokeneita. Tämä perustavanlaatuinen ero on tärkeä ymmärtää. Litecoin on vain valuutta – samoin kuin ”isoveljensä” Bitcoin.

Jos Bitcoin on digitaalista kultaa, niin Litecoin on digitaalista hopeaa. Tämän lauseen on sanonut usein myös Litecoinin perustaja, Charlie Lee. Kyseessä on entinen Googlen insinööri, joka on työskennellyt Litecoinin perustamisen jälkeen myös Coinbasen palkkalistoilla.

Ennen Litecoinia, Lee oli perustamassa myös kryptovaluuttaa Fairbrix. Se oli puolestaan klooni nykyisin ”kuolleesta” Tenebrix-nimisestä virtuaalivaluutasta. Fairbrixin julkaisu syyskuussa 2011 meni kuitenkin penkin alle erinäisistä syistä johtuen. Lee:n toinen yritys, Litecoin, oli sen sijaan menestys. Litecoin näki päivänvalon lokakuussa 2011. Se on nykyisin käytössä olevista kryptovaluutoista vanhin – heti Bitcoinin jälkeen.

Moni aloitteleva kryptoharrastaja ei tiedä Litecoinin olevan käytännössä Bitcoinin fork. Kyseessä ei ole fork sen kirjaimellisessä merkityksessä, sillä Litecoinin lohkoketju ei ole haarautunut Bitcoinista. Näin on sen sijaan kyse Bitcoin Cashin ja monien muiden Bitcoinin forkkien kanssa. Litecoinilla on tästä johtuen oma ns. genesis block.

Hieman yksinkertaistettuna voidaan kai sanoa, että Charlie Lee otti Litecoinin pohjaksi copy-pasten Bitcoinin koodista. Tämän jälkeen sitä muokattiin hieman.

Litecoinin yksi oleellinen ero on hajautusalgoritmissa. Bitcoin käyttää SHA-256 -algoritmia, mutta Litecoinin perustana on scrypt-niminen metodi. Miksi tällä on merkitystä? Kyseinen algoritmi liittyy valuutan louhintaan. Bitcoinin SHA-256-algoritmi mahdollistaa louhimistyön suorittamisen ns. ASIC-laitteilla. ASIC -kirjainyhdistelmä tulee sanoista Application-Specific Integrated Circuit, eli kyse on sovelluskohtaisesta mikropiiristä, joka on kehitetty vain tiettyä tarkoitusta varten. Tässä tapauksessa tuo tarkoitus on Bitcoin-louhinta.

Bitcoinin alkuvuosina sen louhintaan riitti tavallisen PC:n prosessori (CPU). Vuosina 2011-2012 louhintaan tehtiin tehokkailla näytönohjaimilla (GPU). Tämän jälkeen kalliit ASIC-laitteet ottivat markkinat haltuun, mikä teki Bitcoin-louhinnasta kannattamatonta monelle harrastajalle.

Litecoinissa käytetty scrypt-algoritmi toimii eri tavalla kuin Bitcoinin SHA-256. Se vaatii raa’an prosessointitehon sijaan paljon muistia. Tämän vuoksi Litecoin mahdollisti sen alkuvuosina myös kannattavan  GPU-louhinnan. Nykyään tilanne on muuttunut, sillä markkinoille on tullut myös ASIC-laitteita Litecoinin louhintaan.

Bitmain Antminer Litecoin
Kiinalaisen Bitmain-yhtiön valmistama Litecoin ASIC-miner. Klikkaa kuvaa päästäksesi valmistajan sivuille.

Louhinta-algoritmin lisäksi Litecoin eroaa Bitcoinista myös muilla tavoin. Sen nimi sekä aiemmin mainittu hopea-viittaus antavat osviittaa kevyemmästä versiosta. Litecoin on myös onnistunut tässä tavoitteessa; valuutta on tällä hetkellä yleisesti käytössä, kun halutaan nopeita ja halpoja transaktioita. Siirrän itsekin usein varoja esimerkiksi pörssien välillä Litecoineissa.

LTC-lyhennettä käyttävää valuuttaa on laskettu liikkeelle 84 miljoonaa kappaletta. Uusia Litecoineja syntyy Bitcoinin tapaan louhinnassa. Sekä Litecoin että Bitcoin käyttävät kuuluisaa Proof of Work -konsensualgoritmia. Uusi Litecoinin blokki syntyy noin 2,5 minuutin välein – vastaava luku on Bitcoinin tapauksessa 10 minuuttia.

Teknisellä tasolla Litecoin ja Bitcoin ovat hyvin samanlaisia. Jos Bitcoinin toimintaperiaate ei ole sinulle täysin tuttu, niin lue tämä artikkeli. Ymmärrät sen jälkeen hyvin myös Litecoinin toimintalogiikan.

Kuten aiemmin artikkelissa mainittiin, Litecoinin voi sanoa olevan Bitcoinin fork. Tämä tarkoittaa seuraavaa: Litecoin saa käytännössä itselleen Bitcoin Core -kehitystiimin tulokset ilmaiseksi. Aina kun Bitcoinissa tapahtuu forkkeja, sama koodinpätkä voidaan liittää helposti myös Litecoiniin. Bitcoinin tärkeä SegWit-päivitys on tästä syystä aktivoituna myös Litecoinissa.

”Bitcoinin pikkuveli” Litecoin on tällä hetkellä jo 6,5 vuotta vanha. Se on ollut viimeiset puoli vuotta sijojen 4-8 tuntumassa kryptovaluuttojen markkina-arvolla mitattuna. Vuoden 2017 lopulla alkanut altcoin-nousu tarttui myös Litecoiniin, ja se nousi joulukuun kolmen ensimmäisen viikon aikana 100 dollarista yli 350 dollariin. Tämän jälkeen Litecoin on ollut alamäessä ja joutunut antamaan tilaa takaa tuleville kryptovaluutoille (kuten Cardanon ADA-token).

Litecoinin alamäki alkoi sen kehittäjä Charlie Leen paljon keskustelua herättäneestä ilmoituksesta, jossa hän kertoi myyneensä kaikki omistamansa Litecoinit. Lee:n mukaan operaation tarkoituksena oli poistaa mahdollinen eturistiriita liittyen kolikon markkinahintaan.

Lee joutui operaation jälkeen myrskyn silmään hänen vakuutteluistaan huolimatta. Litecoinin arvo oli pumpattu (kiitos myös CNBC:n) taivaisiin -> Lee dumppasi omat kolikkonsa -> Litecoin romahti. Charlie Leen ja Litecoinin *mahdollisesti* hämäristä toimenpiteistä on kirjoitettu yksityiskohtainen artikkeli varsin kuuluisan kryptosalapoliisin, Bitfinexed, toimiesta. Charlie Lee on omalta osaltaan kommentoinut kyseisen artikkelin väitteitä tässä Reddit-julkaisussa.

Jokainen lukija voi itse arvioida, onko Charlie Lee susi lammasten vaatteissa, vai kryptouniversumin rehellisin tyyppi. Yksi asia on ainakin varmaa – Lee:n julkisuuskuva on saanut tapahtuneesta kovia kolhuja. Hän on tästä syystä myös pitäytynyt pois tv-haastatteluista.

Charlie Lee
Kuvassa Litecoinin perustaja, Charlie Lee

Miltä Litecoinin tulevaisuus sitten näyttää?

Litecoin ei kilpaile missään nimessä Ethereum, Cardano tai NEO-platformien kanssa. Se ei ole myöskään suora kilpailija Monerolle tai muille vastaaville privaattikryptoille. Litecoinin vahvuutena ovat nopeat ja halvat transaktiot, joten sen kovin kilpailija on tällä hetkellä todennäköisesti Bitcoin Cash.

Bitcoinin transaktio-ongelmat ovat tällä hetkellä hyvin tiedossa. Bitcoinin lähettäminen on liian hidasta ja liian kallista. Litecoin pyrkii tähän markkinarakoon, eli sen tähtäimessä ovat bisnessovellukset. Paljon puhuttu Lightning Network eli salamaverkko pyrkii ratkaisemaan nämä transaktio-ongelmat. Kyseinen teknologia tulee aikanaan myös osaksi Litecoinin toimintaa.

Litecoinin kehityslistalla on tämän lisäksi ns. atomic swap -teknologia, joka mahdollistaa eri kryptovaluuttojen vaihdon toiseen ilman pörssiä. Atomic swap on suoritettu Litecoinin ja Bitcoinin välillä onnistuneesti. Charlie Leen johtama tiimi työskentelee myös erilaisten privaattiominaisuuksien kanssa, jolla Litecoinin transaktiot saataisiin piiloon hieman Moneron tapaan. Lue lisää tästä Reddit-ketjusta. Hurjimmat huhut liittyvät Litecoinin ja Amazonin yhteistyökuvioon.

Valuutan reaaliaikainen kurssi on tällä hetkellä:

 

Litecoin on monien kryptosijoittajien mielestä olennainen osa kryptovaluuttojen portfoliota. Useat sijoittajat suhtautuvat valuutan mahdollisuuksiin erittäin positiivisesti, vaikka kilpailu markkinoilla onkin kovaa. Litecoinin vahvuutena on Bitcoin-juurien lisäksi valuutan pitkä historia, mikä tarkoittaa kokenutta tiimiä. Lisäksi keulakuva Charlie Lee on yksi kryptomaailman arvostetuimmista henkilöistä. Hänen persoonallaan on varmasti iso merkitys Litecoinin menestykseen. Tällä hetkellä Lee:n imagossa on pieniä säröjä, mutta kyse on kuitenkin aivan eri luokan persoonasta verrattuna esimerkiksi Bitcoin Cash -leirin keulakova Roger Veriin.

Pysyt hyvin kärryillä Litecoiniin liittyvistä uutisista, kun seuraat Charlie Leetä Twitterissä. Tämän lisäksi hyvä lähde on Litecoinin oma Reddit-lanka.

Litecoinia voit osaa kaikista suosituimmista pörsseistä, kuten BinanceKuCoinBitfinexBittrex (katso koko lista täältä). Lisäksi monet maailman suosituimmista lompakoista tukevat sitä. Online-lompakko Coinbase, desktop-lompakko Exodus sekä hardware-lompakko Ledger Nano S. Litecoin on todella miellyttävä kolikko transaktioiden suorittamiseksi. Esimerkiksi Ledger -> Exodus (tai Exodus -> Ledger) -transaktio näkyy usein jo muutaman sekunnin päästä vastaanottavassa lompakossa.

Lähde: Wikipedia, themerkle.com, Coindesk | Kuva: iStock / daneady, kuvakaappaus tästä videosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *