Ethereum Bitcoin lompakko

Opas Bitcoin-lompakon valintaan

Bitcoin Oppaat

Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin-lompakko? Tämä kysymys on kryptovaluutoista kiinnostuneella yleensä ensimmäisenä mielessä. Asiaan ei ole täysin yksiselitteistä vastausta, sillä Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja muut kryptovaluutat tarjoavat useita eri säilytysmahdollisuuksia. Bittirahojen säilytystapoja ovat pörssit sekä online- , desktop-, hardware- ja paperilompakot. Tässä artikelissa selvennetään näiden vaihtoehtojen eroja.

Aivan ensin on tärkeä ymmärtää, että mikään säilytystapa ei ole sataprosenttisesti turvallinen. Online-lompakkosi on esimerkiksi turvassa, jos kotona oleva paperilompakkosi ryöstetään tai tietokoneesi varastetaan. Jos online-palveluntarjoaja hakkeroidaan, niin Bitcoinisi olisivat olleet paremmassa tallessa paperilompakossa tai USB-tikulla. Offline-vaihtoehdot ovat suojassa online-hakkeroinnilta, mutta toisaalta omaisuutesi on paperilapun varassa.

Jokaisen kryptovaluuttoihin sijoittavan henkilön on valittava sellainen säilytystapa, joka sopii juuri omaan käyttöön sekä riskiprofiiliin. Jos treidaat kryptovaluuttoja päivittäin, sinun on käytännön syistä pakko säilyttää paljon varoja myös pörssissä. Oleellista on ymmärtää, että sinä olet itse vastuussa omasta tietoturvastasi. Jos hukkaat nettipankkisi salasanan ja käyttäjätunnuksen, voit aina ottaa puhelun omaan pankkiisi ja hommata ne takaisin. Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen kohdalla ei vastaavaa mahdollisuutta ole. Jos hukkaat myös backup-koodit tai esimerkiksi kadotat paperilompakkosi, niin bittirahasi ovat menneet.

Erilaisten hakkerointien tapahtuessa olet täysin ko. palveluntarjoajan armoilla. Valtio tai mikään muukaan viranomainen ei palauta sinulle talletuksiasi. Kryptovaluutan omistajana olet itse vastuussa sen turvallisesta säilyttämisestä, backup-koodeista ja niin edelleen.

Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen sisältyy erilaisia riskejä, jotka eivät liity pelkästään niiden säilytykseen. Yksi hyvä käytäntö on tutustua kryptovaluuttojen maailmaan ensin pikkurahalla. Voit ostaa Bitcoineja vaikka 10 eurolla ja kokeilla kuinka niiden säilytys eri lompakoissa oikein toimii. Voit harjoitella rahansiirtoja eri palveluihin ja testata käytännössä, miten saat esimerkiksi Bitcoinin ulos USB-tikulta tai paperilompakosta.

Seuraavaksi käydään läpi eri säilytysvaihtoehtoja.

Kryptovaluuttojen pörssit

Yleisen mielipiteen mukaan pörssit ovat viimeinen paikka, joissa kryptovaluuttoja kannattaa säilyttää. Pörssit ovat kaikista haavoittuvimpia palveluita verkkohyökkäyksille. Mitä suurempi pörssi – sen enemmän kryptovaluuttoja sen hallussa on. Tämä houkuttaa luonnollisesti myös hakkereita. Muutamia vuosia sitten Mt. Gox -nimisen pörssin kautta suoritettiin 70% koko maailman Bitcoin-transaktioista. Lopulta se joutui hakkeroinnin kohteeksi menettäen lähes 750.000 asiakkaiden ja 100.000 omaa Bitcoinia. Pörssi meni tämän johdosta konkurssiin ja monet menettivät paljon rahaa.

Bitfinex pörssi

Yksi tämän hetken suurimmista pörsseistä, Bitfinex (kuvassa), joutui hakkeroinnin kohteeksi vuoden 2016 puolella menettäen 120.000 Bitcoinia. Asiakkaat joutuivat maksumiehiksi, sillä Bitfinex leikkasi 36% tilien saldoista, joilla katettiin hakkeroidut varata.

Pörssi voi joutua myös viranomaisten hampaisiin ja jäädyttää asiakkaiden varat yllättävistä syistä. Ne eivät ole yleisen mielipiteen mukaan suositeltavia kryptovaluuttojen pitkäaikaiseen säilytykseen. Välillä pörssejä on pakko käyttää treidaamiseen sekä eri valuuttojen ostamiseen. Varat kannattaa siirtää kuitenkin pidempiaikaiseen säilytykseen muuaalle.

Online-lompakot

Online-lompakko on pörssiä parempi vaihtoehto, ja tällä hetkellä monien peruskäyttäjien sekä piensijoittajien suosiossa. Jos olet ostanut Bitcoinia esimerkiksi 50 eurolla, niin 100 euroa maksava USB-tikku ei ole tarkoituksenmukainen hankinta sen säilytykseen. Aloittelevalle käyttäjälle paras vaihtoehto on suomalainen Coinmotion, joka tarjoaa myös äärettömän helpon tavan ostaa ja myydä Bitcoineja.

kryptovaluutta lompakko

Kuvassa: Coinmotionin lompakossa voit ostaa vaikkapa 0.01 Bitcoinia nappia painamalla, ja sivusto näyttää selkeästi tämän hetkisen ostokurssin. Myynti onnistuu yhtä helposti.

Online-lompakon heikkoudet ovat osittain samat kuin pörssissä. Se voi joutua hakkeroinnin tai palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, ja toisaalta sinä voit käyttäjänä joutua verkkourkinnan, virusten, keyloggerin tai vastaavien uhriksi. Privaattiavaimesi on online-lompakkoa käytettäessä palveluntarjoajan hallussa, joten tietoturvasi taso on yhtä korkea kuin kyseisen yrityksen taso. Jos käytät online-lompakkoa vain hyvin suojatulta kotikoneelta ja tililläsi on käytössä kaksivaiheinen autentikointi, niin riski tilin väärinkäytöstä pienentyy selvästi.

Lähes kaikki aloittavat kryptovaluuttojen säilyttämisen online-lompakossa. Yleensä tarve turvallisemmalle säilytykselle kasvaa siinä vaiheessa, jos bittirahojen arvo alkaa nousta. Yksi tapa pienentää riskiä on useiden eri palvelutarjoajien käyttäminen. Voit säilyttää esim. 50% Bitcoineista Coinmotionissa ja loput 50% jaettuna parin muun palveluntarjoajan tileille. Näin ollen yhden online-lompakon tuhoutuminen ei kadottaisi kaikkia varojasi. Jos sijoitat useisiin eri kryptovaluuttoihin, tämä tapahtuu luonnostaan. Esim. Waves, NEO tai Ripple on käytännön syistä säilytettävä eri lompakoissa, sillä monet yleisesti käytetyt online-lompakot eivät tue niitä.

Desktop- ja mobiililompakko

Desktop-lompakko on seuraava askel tietoturvallisempaan suuntaan. Se on edelleen termin hot wallet -alla, mikä tarkoittaa  kaikkia sellaisia lompakoita, jotka ovat onlinessa tavalla tai toisella. Desktop-lompakko on käytännössä ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneellesi. Desktop-lompakon käyttö ei eroa online-lompakosta oikeastaan millään tavoin, eli hallinnoit kryptovaluuttaasi internetin välityksellä. Tärkeä ero online-lompakkoon on siinä, että privaattiavaimesi ei ole kolmannen osapuolen hallussa. Se on tallennettuna vain omalla koneellasi. Yksi suosittu ja helppokäyttöinen lompakko on esimerkiksi Exodus.

Exodus

Yllä olevassa esimerkkikuvassa näkyy Exodus-lompakon käyttöliittymä sekä kuvitteellisia kryptovaluuttoja saldoineen. Löydät lisää kuvia exodus.io-sivustolta

Desktop-lompakkoa käytettäessä riski joutua hakkeroinnin kohteeksi on edellisiin vaihtoehtoihin verrattuna selvästi pienempi. Olet kuitenkin yhä erilaisten virusten armoilla ja online-yhteydessä – kaikki mikä tietokoneellasi on, voi kadota tavalla tai toisella. Jos sinulla on ylimääräinen kone pyörimässä nurkassa, voit toki asentaa desktop-lompakon siihen ja ottaa koneen sen jälkeen pois verkosta.

Mobiililompakot ovat käytännössä vastaava asia, mutta läppärin tai pöytäkoneen sijasta asennus tapahtuu mobiililaitteeseen. Kyseinen lompakko toimii parhaiten, jos käytät kryptovaluuttaa päivittäin pieniä määriä ostosten tekemiseen. Suomessa tällaiselle käytölle on vielä hyvin vähän tarvetta, mutta Bitcoin sekä muut kryptovaluutat yleistyvät maailmalla jatkuvasti myös maksuvälineenä.

Mobiililompakko kulkee aina mukana ja on nopeasti käytettävissä. Etuna on QR-koodin skannausominaisuus, jonka avulla kryptovaluutan lähettäminen toiselle henkilölle (tai kauppiaalle) hoituu salamannopeasti ilman pitkien koodirivien kirjoittelua. Mobiililompakon tietoturvaheikkoudet on helppo ymmärtää. Paras tapa käyttää mobiililompakkoa on ladata sinne arvoltaan vain pieni summa kryptovaluuttaa, joka riittää päivittäisiin ostoksiin.

Hardware-lompakko

Jos kryptovaluuttoihin sijoitetun omaisuuden arvo kasvaa yli tietyn rajan, henkilö alkaa yleensä miettiä kaikista varmimpia talletusvaihtoehtoja. Silloin katseet kääntyvät usein hardware-lompakkoon, jota kutsutaan myös nimellä cold wallet. Kyseessä on usein USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään tietokoneeseen kiinni päivitysten ajaksi. Tämän jälkeen laite otetaan irti, joten se on offlinessa ja täysin turvassa hakkeroinnilta ja muilta uhkilta, jotka koskevat online-pohjaisia lompakoita.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Suosittuja hardrare-lompakoita ovat kuvassa näkyvä Ledger Nano S Cryptocurrency Hardware Wallet sekä Trezor Hardware Bitcoin Ethereum Wallet. Hardware-lompakon hallintaan käytetään tietokoneella olevaa ohjelmaa. Sen avulla varoja siirretään lompakkoon ja sieltä ulos, kuten edellä mainitussa desktop-versiossa. Jos sattuisit hukkaamaan Ledger Nanon tai se tuhoutuu jostain syystä, se ei ole ongelma. Pääset käsiksi varoihisi asennuksen yhteydessä luotavien tunnussanojen avulla.

Hardware-lompakko on siis turvassa kaikelta online-hakkeroinnilta. Ei mikään ihme, että se on ammattimaisesti sijoittajien suosittelema ratkaisu suurien summien säilyttämiseksi. Offline-ratkaisun suurin riski on itse laitteen sekä tunnussanojen säilyttämisessä. Lisäksi jokainen hardware-lompakko maksaa jonkin verran, joten sen hankinta tulee ajankohtaiseksi lähinnä portfolion arvon noustessa satoihin tai tuhansiin euroihin. Hardware-lompakot tukevat valmistajasta riippuen myös useita eri kryptovaluuttoja.

Paperilompakko

Paperilompakko on käytännössä yksinkertaisempi versio hardware-lompakosta. Idea on esim. Ledger Nanon tapaan siinä, että privaattiavaimesi on vain sinun hallussasi internetin ulkopuolella. Näin ollen kukaan ei voi hakkeroida paperilompakkoasi missään olosuhteissa.

Paperilompakon luominen tapahtuu helposti alle minuutissa.
1. Mene osoitteeseen bitaddress.org.
2. Liikuta hiirtäsi ympäri ruutua noin 10 sekunnin ajan, kunnes laskuri näyttää 100%.
3. Tämän jälkeen avautuu alla olevan kuvan kaltainen sivu.

bitaddress.org bitcoin paperilompakko

4. Kyseisellä sivulla näet bitcoin-osoitteesi vasemmalla (SHARE), ja privaattiavaimesi oikealla (SECRET). Tulosta tämä sivu, niin sinulla on paperilompakko.
5. Voit halutessasi luoda nyt uusia lompakoita painamalla “Generate New Address” -linkkiä.

Jos haluat lisätä tietoturvaasi, kytket koneesi pois netistä ennen osoitteen luomista.

Vasemmalla olevan Bitcoin-osoitteesi voit postittaa vaikkapa naapureillesi ja pyytää lähettämään siihen ylimääräiset bittikolikot. Voit myös leikata sen irti paperista ja näyttää kaverillesi, jolla on mobiililompakko. Hän voi skannata QR-koodin ja rahat siirtyvät tilillesi. Kyseessä on siis julkinen Bitcoin-osoitteesi, josta kukaan ei voi siirtää rahaa pois. Sen saldon sekä transaktiohistorian voi tarkistaa milloin tahansa Blockchain.info -sivuston SEARCH-laatikosta. Privaattiavaimesi on pysyttävä vain sinun tiedossasi hyvässä tallessa, sillä sen avulla kuka tahansa pääsee lompakkoosi käsiksi.

Kun haluat ottaa paperilompakossa olevat rahat käyttöön, tarvitset privaattiavaintasi sekä tilin online-lompakkoon, jossa on import-ominaisuus. Tämän jälkeen saat siirrettyä koko paperilompakkosi saldon kyseiselle online-tilille, ja voit heittää sen jälkeen paperilapun menemään. Tässä vaiheessa paperiversion tietoturvahyöty nimittäin katoaa, kun privaattiavaimesi on ladattu kolmannen osapuolen käyttöön.

Paperilompakon etuna on siis privaattiavaimen säilytys hakkeroinnin uloittumattomissa. Koko tilisi saldo on hardware-lompakon tapaan yhden paperilapun varassa, joten sen säilyttämisessä on omat riskinsä. Edellä mainittu bitaddress.org -sivuston lompakko soveltuu vain Bitcoinien säilyttämiseen. Jos haluat liikuttaa kryptovaluuttoja sisään ja ulos tililtäsi, tarvitset jonkun edellä mainituista lompakoista. Paperilompakko on kuitenkin yksinkertainen vaihtoehto tallettaa esimerkiksi osa Bitcoineistasi tällä tavalla .

Yhteenveto

Tässä artikkelissa on esitelty muutama yleisiä säilytystapoja kryptovaluutoille. En halua ottaa kantaa minkään yksittäisen palveluntarjoajan puolesta, koska vaihtoehtoja on niin monia. Lisäksi uusia palveluita tulee lähes viikottain. Maailmalla on tällä hetkellä useita suuria pörssejä, ja käytännössä jokaisesta löytyy hyviä sekä huonoja käyttökokemuksia joltain henkilöltä. Isoja online-lompakkoja on olemassa jo todella paljon, ja käytännössä jokaisen kryptovaluutan kehitystiimillä on myös omat suosituksensa. Desktop-lompakoita löytyy myös monia erilaisia. Omistamasi kryptovaluutta rajoittaa jo itsessään sen vaihtoehtoja. Esim. edellä mainittu Ledger Nano S tukee vain tiettyjä kryptovaluuttoja. Jos haluat omistaa Waves-kryptovaluuttaa, niin sen tallentaminen on mahdollista vain tietyillä tavoilla.

Kuten bitcoin-foorumeilla on tapana sanoa – DYOR eli Do your own research. Kannattaa etsiä muiden käyttäjien kokemuksia eri vaihtoehdoista. Käytitpä mitä tahansa talletustapaa, niin testaa sitä aina ensin pikkurahalla. Ja testaa nimenomaan varojen siirtoa molempiin suuntiin! Varmistu siitä, että osaat siirtää varat myös lompakosta pois päin. Jos käytät hardware-lompakkoa, voi olla fiksua kokeilla myös lompakon resetointia pienellä summalla. Eli miten tietojen palautus käytännössä onnistuu. Voit olla siten varma, että osaat palauttaa bittikolikot takaisin, jos hallussasi on joskus suurempia summia. Youtubesta löytyy paljon videomateriaalia erilaisten lompakkojen käytöstä.

Yksi hyvä tapa on myös jakaa kryptovaluutat eri säilytystapojen välille. Voit säilyttää tietyn prosentin hardware-lompakossa, osan paperilompakoissa ja osan esimerkiksi desktop-lompakossa. Mobiilissa voi olla myös pieni määrä päivittäiseen asiointiin. Jokaisen käyttäjän täytyy löytää itselle sopiva tapa. Kunhan pidät huolen siitä, että säilytät privaattiavaimiasi todella varmassa paikassa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *